Nivy TowerHB Reavis
StoryEditor

Na vrchole jednej z najvyšších budov Slovenska mala byť reštaurácia. Developer teraz priznal, že z toho nič nebude

Miroslav Kamody25.06.2024., 12:00h

Mohla z toho byť moderná atrakcia hlavného mesta, nakoniec však z priestoru bude súkromný eventový priestor.

Lajkuj Brainee.sk na

Bratislava rastie do výšky, no bežní ľudia či návštevníci z toho v podstate nemajú nič. Na rozdiel od iných európskych miest či svetových metropol nám vo výškových budovách chýba spoločný priestor, poschodie či terasa, ktorá by bola prístupná bežným ľuďom. Ako však píše portál ASB, chvíľu sme od toho neboli ďaleko.

Veža Nivy Tower svojho času držala status najvyššej budovy na Slovensku. Po troch rokoch ju však prekonal prvý mrakodrap Eurovea Tower. Kancelársky objekt od developera HB Reavis sľuboval, že na vrchole vznikne vyhliadková reštaurácia pre verejnosť. Zo sľubov napokon nebude nič. Developer namiesto reštaurácie vytvoril luxusný eventový priestor, píše portál.

image

VYSVETĽUJEME Aká vysoká musí byť budova, aby bola označená ako mrakodrap a koľko takých máme na Slovensku?

Stopka pre vyhliadkovú reštauráciu

„Spoločnosť HB Reavis ešte počas výstavby Nivy Tower sľubovala akúsi novú atrakciu mesta – vyhliadkovú reštauráciu pre verejnosť s panoramatickým výhľadom na hlavné mesto. Nachádzať sa mala na najvyššom štandardnom 29. podlaží a zaberať mala približne polovicu rozlohy. HB Reavis tu chcel ponúkať vyšší štandard gastronómie, pričom čerešničkou na torte mala byť terasa prístupná priamo z reštaurácie,” uvádza ASB.

Po dokončení komplexu ešte v roku 2020 však zostalo o reštaurácii na roky ticho. Až po štyroch rokoch je jasné, že HB Reavis od sľubovanej reštaurácie upustil a vytvoril tu luxusný eventový priestor pod názvom Lab28.

image

Priestor, ktorý mal byť pôvodne pre verejnosť

HB Reavis/Michal Skokňa

„Pôvodný zámer reštauračného zariadenia nebol vzhľadom na situáciu v gastro segmente po pandémii realizovateľný,” prezradila pre ASB Beáta Móriová, hovorkyňa HB Reavis. „Pri hľadaní nového nájomcu bolo pre nás dôležité, aby si tento unikátny priestor zachoval možnosť prístupu verejnosti, na čo bol od začiatku dizajnovaný,” hovorí Móriová, ktorá tak pripomenula, že priestor má zostať prístupný verejnosti. 

Luxusný eventový priestor

Móriová potvrdila, že spolumajiteľom konceptu Lab28 je CEO spoločnosti Váš lekár, Pavol Marcinko. Okrem neho je to ešte Tomáš Gurský a Gustáv Hlaváč.  ASB pripomína, že v prípade reštaurácie by skutočne išlo o priestor pre kohokoľvek, zatiaľ čo luxusný eventový priestor má združovať startupy, firmy a komunitu ľudí zo zdravotníckeho sektora. Je teda pravdepodobné, že drvivá väčšina ľudí sa sem nikdy nedostane.

image

Sagrada Familia, hotel v Pchjongjangu či bratislavské metro. Toto sú najznámejšie nedokončené stavby

To má HB Reavis potvrdzovať aj na svojom webe. „Nový kreatívny priestor má ambíciu združovať komunitu ľudí, firiem a startupov, ktorí chcú posúvať dopredu slovenské zdravotníctvo,” píše sa v tlačovej správe.

Eventový priestor vzišiel z pera architektonického štúdia Ardeline. Kapacita je až 150 ľudí a organizovať sa v ňom majú biznis raňajky, konferencie, workshopy či večerné eventy. „Od pôvodného návrhu verejnej reštaurácie je tak najnovší koncept skutočne vzdialený,” komentuje ASB.

ANKETA
Ako vnímaš rozhodnutie nezriadiť na vrchole veže reštauráciu pre verejnosť?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. jún 2024 12:02