Koniec kuracieho Big Macu v McDonald‘s?Brainee/Canva/
StoryEditor

Európska únia zrušila McDonaldu dôležitú ochrannú známku. Z prevádzok zmizne tento obľúbený burger

ČTKiDnes.cz06.06.2024., 10:30h

Obľúbený reťazec rýchleho občerstvenia McDonald‘s nemá v Európskej únii právo používať ochrannú známku Big Mac pri kuracích produktoch. Vo svojej správe to uviedol druhý najvyšší súd EÚ.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozhodnutie je čiastočným víťazstvom konkurenčnej írskej spoločnosti Supermac‘s. Jej výkonný riaditeľ Pat McDonagh preto verdikt súdu víta. „Už roky hovoríme, že oni tie ochranné známky používajú ako šikanovanie,“ povedal podľa írskeho denníka RTE. Proti rozhodnutiu sa možno odvolať na Súdny dvor Európskej únie, ktorý je najvyššou súdnou autoritou v únii.

Verdikt súdu sa zameral na snahu írskeho podniku z roku 2017 zrušiť firme McDonald‘s používanie názvu Big Mac, ktorý si americký reťazec nechal zaregistrovať v roku 1996 pre výrobky s hovädzím a kuracím mäsom vrátane služieb poskytovaných v reštauráciách.

image

Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta

Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) ale vtedy žiadosť firmy Supermac‘s zamietol a potvrdil, že McDonald‘s názov Big Mac môže používať u mäsových a kuracích sendvičov, čo írsku firmu prinútilo toto rozhodnutie napadnúť. Všeobecný súd Súdneho dvora Európskej únie, druhý najvyšší súd EÚ, zamietol tvrdenia spoločnosti McDonald‘s a čiastočne zrušil a zmenil rozhodnutie úradu EUIPO.

Súd s írskym konkurentom 

„McDonald‘s v EÚ stráca ochrannú známku Big Mac pre kuracie produkty,“ rozhodli sudcovia. „McDonald‘s nepreukázal jej skutočné používanie počas nepretržitého obdobia piatich rokov v Európskej únii v súvislosti s určitým tovarom a službami,“ dodali.

„Je to významné rozhodnutie, ktoré ukazuje zdravý prístup k používaniu ochranných známok zo strany nadnárodných spoločností. Predstavuje významné víťazstvo pre malé podniky po celom svete,“ povedal šéf spoločnosti Supermac‘s. „Vedeli sme, že to bude boj Davida s Goliášom,“ dodal.

Supermac‘s otvoril svoje prvé reštaurácie v roku 1978 v meste Galway na západe Írska. Predáva hovädzie a kuracie hamburgery, rovnako ako vyprážané kuracie nugety a sendviče.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 02:14