Pozreli sme sa, v ktorých európskych hlavných mestách zaplatíš za večeru najviac a najmenejUnsplash/Spencer Davis
StoryEditor

Účet, pri ktorom ti zabehne. Pozreli sme sa, v ktorých európskych hlavných mestách zaplatíš za večeru najviac a najmenej

Miroslav Kamody25.05.2023., 08:00h

Stravovanie je po ubytovaní najdrahšou položkou dovolenky. Dokonca je často násobne vyššia ako cena leteniek. V rámci európskych hlavných miest sme sa preto pozreli na najdrahšie a najlacnejšie gastrodestinácie.

Lajkuj Brainee.sk na

Blíži sa najväčšia dovolenková sezóna a to znamená len jedno - tisíce Slovákov si zbalia kufre a odídu objavovať svet či oddychovať na slnkom zaliate pláže. Pokiaľ sa chystáš do niektorého z európskych hlavných miest, máme pre teba dôležité informácie, ktoré sa ti rozhodne zídu.

Stravovanie je totiž hneď po ubytovaní najdrahšou položkou celého výletu. A pokiaľ nechceš celý čas fungovať na wifonkách a paštétach s rožkami, je dobré poznať priemerné ceny v reštauráciách. 

image

Lacná dovolenka aj s drahšími letenkami? Pozreli sme sa na ceny v destináciách, do ktorých môžete letieť z Bratislavy

Neplať viac, ako je potrebné

Vďaka tomu budeš vedieť, či je ponuka primeraná tvojej dovolenkovej destinácii, zbytočne predražená, prípadne lacnejšia a ty sa tak môžeš tešiť, že si ešte aj solídne ušetril. Pri cenách sme vychádzali z webovej stránky Numbeo, pričom pre teba máme výber najdrahších a zároveň aj najlacnejších miest.

Suma uvedená pri konkrétnych európskych metropolách je za trojchodovú večeru pre dvoch v priemernej reštaurácii. Keďže nám je jasné, že nie každý sa stravuje v reštauráciách, v zátvorke okrem toho nájdeš sumu za jedno priemerné McMenu, prípadne podobné kombo v inej fastfoodovej sieti.

image

Pozreli sme sa, v ktorých európskych hlavných mestách zaplatíš za večeru najviac a najmenej

Unsplash/Pablo Merchán Montes

Pre porovnanie ešte dodáme, že podľa spomínanej webovej stránky vychádza trojchodová večera pre dvoch v priemernej bratislavskej reštaurácii 45 eur, fastfoodové menu pre jednu osobu rovných sedem eur. V rebríčku sa z logických dôvodov nenachádzajú hlavné mestá Bieloruska, Ukrajiny a Ruska.

Najdrahšie európske hlavné mestá

Bezkonkurenčne najdrahšou metropolou na starom kontinente z pohľadu gastra je Kodaň, hlavné mesto Dánska. Vyše sto eur za večeru zaplatíš ešte aj v lichtenštajnskom Vaduze. Čo však ušetríš na večeri, to o vyše eura preplatíš na fastfoodovom stravovaní.

image

Bryndzové halušky či pirohy. Naše národné jedlá sa dostali do prestížneho zahraničného rebríčka

Tesne pod trojcifernou sumou je Reykjavík, nasleduje Oslo, Bern (aj napriek turisticky omnoho viac navštevovanejšiemu Zürichu je hlavným mestom Švajčiarska). Zoznam najdrahších destinácii uzatvára Londýn.

  • Kodaň (Dánsko) - 107,40 eura (12,08 eura)
  • Vaduz (Lichtenštajnsko) - 100,33 eura (13,38 eura)
  • Reykjavík (Island) - 99,14 eura (13,88 eura)
  • Oslo (Nórsko) - 93,49 eura (10,20 eura)
  • Bern (Švajčiarsko) - 92,61 eura (15,44 eura)
  • Londýn (Veľká Británia) - 92,12 eura (8,64 eura)

Najlacnejšie európske hlavné mestá

Omnoho prívetivejšie ceny nájdeš na opačnom konci nášho rebríčka. Absolútne najlacnejším európskym hlavným mestom z pohľadu cien gastra je Podgorica.

image

Pozreli sme sa, v ktorých európskych hlavných mestách zaplatíš za večeru najviac a najmenej

Unsplash/Petr Sevcovic

V hlavnom meste Čiernej Hory zaplatí dvojica za trojchodovú večeru len 25 a pol eura, v prípade Sarajeva a Skopje sú rozdiely len niekoľko centov. Nad 30-eurovú hranicu sa vyšvihli len Belehrad a Tirana.

  • Podgorica (Čierna Hora) - 25,50 eura (4,50 eura)
  • Sarajevo (Bosna a Hercegovina) - 25,58 eura (5,12 eura)
  • Skopje (Severné Macedónsko) - 25,98 eura (4,30 eura)
  • Kišiňov (Moldavsko) - 28,75 eura (5,23 eura)
  • Belehrad (Srbsko) - 34,07 eura (7,07 eura)
  • Tirana (Albánsko) - 35,83 eura (6,27 eura)

image

Chutný úspech, ktorý poteší každého Slováka. Naša kapustnica sa dostala do prestížneho rebríčka najlepších polievok sveta

Na záver tu pre teba ešte máme na porovnanie hlavné mestá našich susediacich štátov. Z nich je, bez prekvapenia, najdrahšia Viedeň, najlacnejšia je Budapešť.

  • Viedeň (Rakúsko) - 60 eur (9 eur)
  • Praha (Česko) - 50,49 eura (7,99 eura)
  • Varšava (Poľsko) - 44,03 eura (6,60 eura)
  • Budapešť (Maďarsko) - 42,60 eura (6,66 eura)
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:35