Najlacnejšie miesta na životUnsplash
StoryEditor

Omrzela ťa domovina? Toto je päť lacných miest na život, kde nájom stojí pár stoviek a byty ako na východe Slovenska

Miroslav Kamody25.04.2023., 11:00h

Túžiš odísť zo Slovenska a stať sa digitálnym nomádom? Vybrali sme pre teba najlacnejšie destinácie, medzi ktorými nechýba ani jedna európska!

Lajkuj Brainee.sk na

Ruku na srdce, koľkokrát si si už povedal, že to tu balíš a odídeš zo Slovenska? Aj keď pre mnohých ide len o celoživotnú teoretickú úvahu, niektorí sa predsa len odvážia. Aj preto sme sa pozreli na tie najlacnejšie destinácie, kde ťa život finančne nezruinuje.

Informácie máme na základe webu Insider a údajov z porovnávacej webovej stránky Numbeo, ktorá poskytuje prehľady životných nákladov vo veľkých mestách po celom svete na základe ľudí, ktorí v nich skutočne žijú. 

Web sme použili aj v minulosti napríklad pri porovnaní, v centre ktorých európskych hlavných miest si môžeš kúpiť byt lacnejšie ako Bratislave. A kam by si mal odcestovať, ak sa túžiš stať digitálnym nomádom?

image

Kašlite na Bratislavu. Pozreli sme sa, v centre ktorých európskych hlavných miest si môžete kúpiť byt lacnejšie

Chiang Mai, Thajsko

Populácia: 1,21 milióna

Priemerný mesačný nájom za jednoizbový byt v centre: 319,46 eura

Priemerné náklady na kúpu domu s rozlohou približne 93 metrov štvorcových v centre: 140 979 eur

Mesačné náklady pre jednu osobu (okrem bývania): 462,91 eura

Cena cappuccina: 1,44 eura

Cena trojchodového jedla pre dvoch: 13,96 eura

Mesačné náklady na členstvo vo fitku: 34,25 eura

image

Chiang Mai

Unsplash/cheese yang

Najväčšie mesto v severnom Thajsku je známe ako tropický raj. Teploty sa v priebehu roka pohybujú medzi 15 - 36°C a Chiang Mai je známy zdobenými starobylými chrámami a rozľahlým trhom, ktorý ponúka pouličné jedlo a výrobky od miestnych remelesníkov.

„Jedným z lákadiel Chiang Mai bol trochu surovejší a drsnejší pocit z mesta,“ uviedla bloggerka o cestovaní pre Skye Travels„Je pekné vidieť veľa rozvoja v meste, ale súčasťou kúzla Chiang Mai je hrubá zaostalosť.“ 

Pri poznávaní domácich zrejme budeš bojovať s jazykovou bariérou a ideálna nie je ani kvalita ovzdušia. Na získanie občianstva musíš ako expat v krajine s trvalým pobytom najmenej päť rokov.

image

Tieto európske mestá pozná každý žiak základnej školy. Spoznáte ich z jedinej fotografie?

Puebla, Mexiko

Populácia: 3,3 milióna

Priemerný mesačný nájom za jednoizbový byt v centre: 304,92 eura

Priemerné náklady na kúpu domu s rozlohou približne 93 metrov štvorcových v centre: 66 095 eur

Mesačné náklady pre jednu osobu (okrem bývania): 475,98 eura

Cena cappuccina: 2,36 eura

Cena trojchodového jedla pre dvoch: 24,14 eura

Mesačné náklady na členstvo vo fitku: 25,74 eura

image

Puebla

Unsplash/Alexander Schimmeck

Štvrté najväčšie mexické mesto sa nachádza v tieni slávne sopky Popocatépetl, len dve hodiny jazdy od Mexico City. Historické centrum bolo dokonca zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

„Či ste katolík alebo nie, je ťažké nezamilovať sa do surovej krásy kostolov v Pueble,“ napísal na svojej webovej stránke The Present Perspective cestovateľský bloger Greg. Katolíckych kostolov tu totiž nájdeš 365, na každý deň v roku jeden.

V Pueble môže byť relatívne chladno, pretože v niektorých ročných obdobiach tu teploty klesá na desať stupňov. Ako digitálny nomád môžeš získať šesťmesačné turistické vízum alebo vízum na prechodný pobyt, ktoré umožňuje pobyt až na štyri roky.

Ak by si chcel získať v Mexiku trvalý pobyt, priprav sa na beh na dlhú trať. Tento zdĺhavý a časovo náročný proces si okrem iného vyžaduje aj preukázanie dobrých hovoriacich schopností v španielčine.

image

Túto obľúbenú európsku krajinu precestuješ len za 49 eur. Stačí jeden lístok, ten platí vo vlakoch, busoch aj v električkách

George Town, Malajzia

Populácia: 228 250 

Priemerný mesačný nájom za jednoizbový dom v centre mesta: 297,34 eura

Priemerné náklady na kúpu domu s rozlohou približne 93 metrov štvorcových v centre: 122 692 eur

Mesačné náklady pre jednu osobu (okrem bývania):  440,48 eura

Cena cappuccina: 2,08 eura

Cena trojchodového jedla pre dvoch: 9,23 eura

Mesačné náklady na členstvo vo fitku: 24,11 eura

image

George Town

Unsplash/ian

Mesto leží na ostrove Penang pri severozápadnom pobreží Malajzie. Tento malý tropický raj si ťa získa nielen skvelými cestovinami, ale aj plážami, horami, chrámami, dedinkami či tradičnými rikšami.

„Je to historické aj moderné,“ napísala Kirsten Blumberg Raccuia, samozvaná digitálna nomádka v blogovom príspevku pre webovú stránku o cestovaní a životnom štýle Goats on the Road. „Život v Penangu poskytuje všetky moderné vymoženosti potrebné pre domov, no stále je dosť surový na to, aby bol zaujímavý.“

George Townt je mestom kontrastov - skvelé pouličné jedlo, ale málo barov a reštaurácií, nádherné pláže, ale špinavá voda. Ľudia zo zahraničia a ich rodinní príslušníci môžu získať desaťročné víza, stačí zložiť fixný vklad v malajzijskej banke, prípadne investovať do nehnuteľností. Pripraviť sa však musíš na vzdanie sa slovenskej štátnej príslušnosti.

image

Travel blogeri pre Brainee: Aké miesta doma i v zahraničí odporúča Milan bez mapy, Janka Travelhacker či Martin Navrátil?

Larissa, Grécko

Počet obyvateľov: 162-tisíc

Priemerný mesačný nájom za jednoizbový byt v centre: 260,66 eura

Priemerné náklady na kúpu domu s rozlohou približne 93 metrov štvorcových v centre: 167 473 eur

Mesačné náklady pre jednu osobu (okrem bývania): 655,52 eura

Cena cappuccina: 2,87 eura

Cena trojchodového jedla pre dvoch: 31,67 eura

Mesačné náklady na členstvo vo fitku: 41,41 eura

V zozname nechýba ani európska destinácia. Larissa sa nachádza medzi horami Oeta a Olymp a je obklopená bohatými údoliami. Nechýbajú historické pamiatky na čele s amfiteátrom z rímskych čias a Diachronické múzeum.

„Najviac sa mi páčilo antické divadlo, ktoré bolo postavené vonku a pripomína staroveké Grécko. Toto miesto je ideálne na prechádzky, mnohí sa tam vyberú na bicykli alebo si zabehajú,“ napísal Usuario Anónimo v blogovom príspevku na medzinárodnej študentskej platforme Erasmusu.

Keďže je Grécko v Európskej únii, vysťahovať sa sem nie je pre Slováka žiadny problém. Čerešničkou na torte je, že mesto sa nachádza len hodinu cesty od dvoch rôznych plážových oblastí.

image

FOTO Tyrkysová voda a dychberúce výhľady. Toto sú podľa turistov najkrajšie pláže sveta

Jaipur, India

Populácia: 3,05 milióna

Priemerný mesačný nájom za jednoizbový byt v centre: 132,07 eura

Priemerné náklady na kúpu domu s rozlohou približne 93 metrov štvorcových v centre: 137 400 eur

Mesačné náklady pre jednu osobu (okrem bývania): 292,37 eur

Cena cappuccina: 1,37 eura

Cena trojchodového jedla pre dvoch: 11 eur

Mesačné náklady na členstvo v telocvični: 17 eur

image

Jaipur

Unsplash/VED

Džajpur je domovom niektorých z najkrajších indických kráľovských palácov, pevností a chrámov. Bol prezývaný ako Ružové mesto, pretože maharadža z 19. storočia premaľoval budovy pred návštevou kráľovnej Viktórie. Dnes je to centrum šperkov, látok, starožitností a umeleckých remesiel.

„Ľudia sa neustále snažia zabezpečiť, aby boli splnené moje potreby, či už je to v reštaurácii, nákupnom stredisku alebo pri návšteve hotela, personál sa vždy postará o to, aby ste boli spokojní,“ povedala americká expatka Laura pre web Expat.

Pozor by si si mal však dávať na znečistenie, kriminalitu, zlé ubytovanie a verejnú dopravu, ktorá môže byť pre Európana poriadnou výzvou. Digitálni nomádi môžu do Indie vstúpiť na turistické víza, občianstvo získaš naturalizáciou, no ako expatovi ti to bude trvať najmenej dvanásť rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 00:09