Porovnanie cien nehnuteľností európskych hlavných miestUnsplash
StoryEditor

Kašlite na Bratislavu. Pozreli sme sa, v centre ktorých európskych hlavných miest si môžete kúpiť byt lacnejšie

Miroslav Kamody14.02.2023., 15:00h

Z cenoviek nehnuteľností v Bratislave sa mnohým z nás zatočí hlava. Našťastie je až šestnásť ďalších európskych hlavných miest, kde bývanie kúpite lacnejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Dovoliť si bývanie v našom hlavnom meste je niečo, čo si ani zďaleka nemôže dovoliť ktokoľvek na Slovensku. Ceny nehnuteľností sú v Bratislave bezkonkurenčne najvyššie v krajine.

Podľa webu Numbeo sa suma za meter štvorcový v centre a jeho najbližšom okolí pohybuje na úrovni 4 700 eur. Nie je však hlavné mesto ako hlavné mesto. Pozreli sme sa preto na ceny nehnuteľností naprieč celou Európou a máme pre teba zoznam tých, kde si bývanie môžeš dovoliť aj ty.

image

Si vegán a chystáš sa cestovať? V týchto európskych metropolách sa naješ najlacnejšie, umiestnila sa aj Bratislava

Len pre vyvolených

Ešte predtým sa však pozrime na tie úplne najdrahšie hlavné mestá, pri ktorých sa aj Bratislava môže schovať. Do tohto rebríčka sa len tesne nedostala susedná Viedeň, kde sa cena za jeden meter pohybuje na úrovni 8-tisíc eur.

Poznámka: Na prvom mieste by bol teoreticky Zürich, kde cena za meter štvorcový atakuje hranicu 20-tisíc eur. Keďže ale nie je hlavným mestom, nezaradili sme ho.

Najdrahšie európske mestá z pohľadu priemerných cien nehnuteľností v centre a jeho blízkom okolí

Zdroj: Numbeo

Pokiaľ si však dáme ako horný strop priemernú cenu nehnuteľností v Bratislave, stále máme obrovské možnosti výberu. Ako môžeš vidieť nižšie, na výber máš až šestnásť európskych hlavných miest.

Priemerné ceny nehnuteľností v centre a jeho blízkom okolí, ktoré sú lacnejšie ako Bratislava

Zdroj: Numbeo

Veľmi podobné ceny nehnuteľností nájdeš v slovinskej Ľubľane. Tá je približne o polovicu menšia, no k moru to máš autom len necelú hodinu a pol. Nasleduje Varšava, hlavné mesto našich severných susedov a Vilnius, hlavné mesto Litvy.

image

Varšava

Unsplash/Kamil Gliwiński

Prekvapuje Brusel aj Atény

Smerom k nižším cenám nájdeme naozaj zaujímavé možnosti. Priemerné ceny nehnuteľností v centre Bruselu sú už totiž pod hranicou 4-tisíc eur za meter štvorcový. Nasleduje Talin, hlavné mesto jednej z najobľúbenejších a najkvalitnejších krajín pre život. Zároveň je prvé v tomto zozname, ktoré je prímorské, aj keď asi nie tak, ako by si si predstavoval.

Za zmienku stojí aj Záhreb, ktorý je od Bratislavy vzdialený približne rovnako ako Košice, no na slnečnej pláži si z mesta už za dve hodiny. Jedným z najväčších prekvapení sú Atény, kde je priemerná cena za meter štvorcový o polovicu nižšia ako v Bratislave.

image

Atény

Unsplash/Christos Papandreou

Najnižšie ceny má Balkán

Zlou voľbou nie je ani Riga (2 374 eur za meter štvorcový), ktorá je od slnečných pláži Jadranského mora vzdialená len 40 minút. Bezkonkurenčne najlacnejšími európskymi hlavnými mestami v pohľadu cien nehnuteľností v centre je Podgorica a Skopje, ktoré ako jediné podliezli hranicu 2-tisíc eur.

image

Chcete sa cítiť ako zemepáni? Po celom Slovensku sa predávajú kaštiele, niektoré kúpite za cenu trojizbáku v Bratislave

Na záver ešte spomenieme Madrid. Ceny nehnuteľností sa tu v prieme pohybujú na úrovni 5 400 eur, čo je síce viac ako v prípade Bratislavy (respektíve niektoré prémiové developmenty v našom meste majú túto cenovku), no s tým rozdielom, že Madrid je ako kultúrne a hlavné mesto Španielska neporovnateľne zaujímavejšie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:34