Protest na Malorke Reuters/Stringer
StoryEditor

FOTO Chaos v dovolenkovom raji Slovákov. Na Malorke vyšli do ulíc desiatky tisíc ľudí, protestovali proti masovému turizmu

ČTK23.07.2024., 09:30h

Na Malorke protestovali v nedeľu večer proti masovej turistike a nedostupnosti bývania tisíce ľudí. Podľa polície ich bolo 20-tisíc, organizátori tvrdia, že demonštrantov bolo 50-tisíc. Informujú o tom miestne médiá.

Lajkuj Brainee.sk na

Demonštranti prišli do centra hlavného mesta Palma s transparentmi s nápismi ako „Váš luxus, naša bieda” alebo „Nechceme byť prví v raste nákladov na bývanie”. Jeden z nápisov kritizoval nízkonákladové letecké spoločnosti. Účastníci podujatia sa vydali z parku Ses Estacions cez historické centrum Palmy. Niektorí turisti im tlieskali a povzbudzovali ich, iní boli skôr rozladení.

Malorka je najväčší z ostrovov, ktoré tvoria Baleárske súostrovie. Túto oblasť, kde žije zhruba 1,2 milióna miestnych obyvateľov, vlani navštívilo 18 miliónov rekreantov, z toho 4,6 milióna z Nemecka a 3,4 milióna z Británie.

Malorka nie je na predaj

Zhromaždenie usporiadala skupina s názvom „Menej turistiky, viac života”. Podľa jednej z hlavných organizátoriek Margy Ramisovej, ktorú citoval list Mallorca Zeitung, sa k akcii pripojilo 100 združení a organizácií.

image

FOTO Dedina, v ktorej sa nedá zablúdiť. Kúsok od Slovenska sa nachádza obec, ktorej 6-tisíc obyvateľov žije na jedinej ulici

Pred dvoma mesiacmi demonštrovalo v Palme asi 25-tisíc ľudí s heslami „Povedzme dosť!” a „Malorka nie je na predaj!”. Podobná nespokojnosť panuje aj v ďalších španielskych turistických metropolách, ako je Barcelona a Málaga, a tiež na Kanárskych ostrovoch.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 08:52