CestovanieDreamstime
StoryEditor

Nočná mora cestovateľov. V leteckej prevádzke sa vlani stratilo alebo zničilo vyše 36 miliónov kusov batožiny

ČTK27.06.2024., 09:00h

Vo svetovej leteckej prevádzke sa vlani zatúlalo, stratilo alebo poničilo 36,1 milióna kusov batožiny. Problémy sa tak vyskytli pri 6,9 batožiny na tisíc pasažierov, čo znamená oproti predchádzajúcemu roku pokles o takmer deväť percent, vyplýva z údajov poskytovateľa leteckých služieb Sita.

Lajkuj Brainee.sk na

Sedemdesiatsedem percent batožiny, ktorú postihli problémy, dorazilo do cieľa s meškaním, 18 percent bolo zničenej alebo vypáčenej a päť percent bolo ukradnutej alebo nadobro stratenej. Väčšina problémov podľa správy nastala u pasažierov, ktorí museli na ceste do svojej destinácie prestupovať.

image

Bratislavské letisko je na vzostupe. Pribudli nové dovolenkové destinácie, tento rok prepravilo už pol milióna ľudí

Od „kufrového chaosu” bezprostredne po koronavírusovej kríze, keď sa letiská potýkali s nedostatkom personálu a mnoho batožiny uviazlo na letiskách, sa ale situácia zlepšila. Stále je ale ťažkostí s batožinou viac ako pred pandémiou.

Európa je na tom horšie ako Amerika a Ázia

V roku 2019 stretlo problémy v celosvetovom priemere 5,9 batožiny na tisíc cestujúcich, vlani spomínaných 6,9. Európa je na tom s podielom 10,6 problematickej batožiny na tisíc pasažierov horšie ako Severná Amerika alebo Ázia.

image

Cestovanie

Unsplash

Trend je ale na celom svete jednoznačný. Zatiaľ čo celkový počet cestujúcich sa od roku 2007 viac ako zdvojnásobil, podiel problémovej batožiny klesol o 63 percent. Sita predpokladá, že výsledky sa ešte zlepšia s ďalšou automatizáciou a ešte užšou spoluprácou leteckých prepravcov a letísk.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. jún 2024 09:38