Tu je zoznam tradičných jedál, ktoré musíš v zahraničí vyskúšať.Unspalsh/frankie-lopez, Aleisha-kalina, Laurlanc/
StoryEditor

Dovolenka v exotike je aj o jedle. Prinášame zoznam domácich špecialít, ktoré na výlete nemôžeš vynechať

Michal Čiernik08.01.2024., 08:00h

Od fish and chips vo Veľkej Británii cez párky v rožku v USA až po pavlovu tortu v Austrálii. Nová gastro mapa sveta odhaľuje najpopulárnejšie tradičné jedlá, ktoré musíš v jednotlivých krajinách ochutnať. Štúdia sa týka aj Slovenska.

Lajkuj Brainee.sk na

Jedlo je často jednou z najvzrušujúcejších súčastí dovolenky, najmä ak je to niečo, čo nenájdeš v domácej kuchyni. Pre jednoduchšiu orientáciu v tradičných exotických jedlách vytvorila britská cestovná poisťovňa InsureandGo fascinujúcu mapu sveta z jedlami, ktoré musíš v zahraničí ochutnať.

Najpopulárnejšie jedlá z jednotlivých krajín vyberali na základe analýzy videí TikTok obsahujúcich hashtagy pre viac ako 2 600 lahôdok v 177 krajinách. Následne jedlo z najväčším počtom zobrazení v danej krajine, bolo vybrané ako číslo jedna.

image

Blízka exotika vyjde lacnejšie ako Európa. Ktorá krajina je najlepšia na foodtrip? Radí Janka Travelhackerka

Štúdia poznamenáva, že celosvetovo sú to slané jedlá, ktoré dominujú v zozname potravín, ktoré musíte vyskúšať, pričom sladké dobroty sú na vrchole iba v 38 lokalitách. Tie však ponúkajú skutočný gastronomický raj. „Od crema catalana v Andorre, pudingového dezertu s cukrovou polevou, až po guličky paneer namočené v zahustenom sladenom mlieku známom ako rasmalai v Pakistane. Existuje veľa možností pre cestujúcich, ktorí hľadajú sladké dobroty,“ hovprí InsureandGo.

Európa

Najpopulárnejším jedlom na Slovensku sa stala kapustnica. U našich susedov to vyhral český guláš, maďarský langoš, poľské pirohy a rakúska šiška. V Španielsku by návštevníci mali určite ochutnať občerstvenie z vyprážaného bravčového mäsa nazývané chicharron, zatiaľ čo v Írsku by mali ochutnať coddle - dusené zemiaky s klobásou.

image

Najpopulárnejším jedlom na Slovensku sa stala kapustnica.

Insureandgo.com/

K Nemecku patrí neodmysliteľne teľací alebo bravčový schnitzel a špecialita susedného Francúzska sú slimáky alebo escargot. V Taliansku zase prekvapivo vyhral vyhral vianočný koláč z Milána Panettone a v Grécku zase tradičné grilované mäso na špajdli souvlaki.

Ázia a Afrika

Na Taiwane je trendovou senzáciou bubble tea, ktorý InsureandGo opisuje ako „celosvetovo zbožňovaný čajový nápoj so žuvačkovými tapiokovými perlami“. Taiwan vytvoril tento osviežujúci nápoj začiatkom 80. rokov a odvtedy kraľuje ako povinná pochúťka v krajine.

image

Na Taiwane je trendovou senzáciou bubble tea, ktorý InsureandGo opisuje ako „celosvetovo zbožňovaný čajový nápoj so žuvačkovými tapiokovými perlami“.

Insureandgo.com/

V štúdii sa uvádza, že hoci mnohé z najobľúbenejších hlavných jedál na celom svete sú zamerané na mäso, na celom svete stále existujú aj lákavé vegetariánske možnosti. Napríklad malajzijský nasi lemak, ryžový pokrm varený v kokosovom mlieku, a pad Thai, ktorý kraľuje medzi thajským pouličným jedlom a často sa podáva vegetariánsky.

Ochutnať miestne špeciality sa rozhodne oplatí aj v Afrike. Medzi najpopulárnejšie patrí egyptský dezert Lokma z vyprážaného sladkého cesta či marocké mäsové guličky kefta.

Amerika

Pri návšteve exotickej Južnej Ameriky cestovatelia najčastejšie ochutnávali menšie tradičné občerstvenia v podobe snackov. V Brazílii a Argentíne je to grilované hovädzie mäso churrasco respektíve v Argentíne asada. Odvážlivci však môžu ochutnať aj šalát so surovými rybami ceviche v Peru.

image

Štúdia tiež priniesla prehľad najlepších pochúťok v každom štáte USA, pričom krevetový koktail je najlepší v Nevade.

Insureandgo.com

Štúdia tiež priniesla prehľad najlepších pochúťok v každom štáte USA, pričom krevetový koktail je najlepší v Nevade, vyprážané uhorky sú na prvom mieste v Arkansase, avokádový toast je povinnou jazdou v Kalifornii a klasický limetkový koláč na Floride.

image

Štúdia poznamenáva, že celosvetovo sú to slané jedlá, ktoré dominujú v zozname potravín, ktoré musíte vyskúšať, pričom sladké dobroty sú na vrchole iba v 38 lokalitách.

Insureandgo.com/

V Kanade sú zase top bobrie chvosty. Neboj sa, nie sú to originálne chvosty. Sú to jedlá z vyprážaného cesta obalené cukrom, ktoré len pripomínajú bobrie chvosty.

Najpopulárnejšia polievka ramen

Podľa štúdie je najobľúbenejším jedlom všetkých čias ramen. Je na prvom mieste v Japonsku, ale aj na prvom mieste v celosvetovom meradle, má viac ako 16 miliárd zobrazení na TikToku.

Na druhom mieste je hot dog v USA s 10,2 miliardy zhliadnutí, nasleduje churrasco (Brazília, 8,3 miliardy) a na štvrtom mieste bubble tea (Taiwan, 8,1 miliardy). Prvú päťku uzatvára bakso, indonézske mäsové guľky, ktoré zaznamenali 5,6 miliardy zobrazení.

image

Slovák pôsobil v najlepšej reštaurácii sveta. Prvý mesiac to v Nome polovica ľudí nedala, večera stála aj 800 eur

„Keďže TikTok naďalej formuje globálne trendy v oblasti cestovania aj stravovania, je fascinujúce sledovať, ako si jedlá z celého sveta získali srdcia a chute ľudí na celom svete. Od tamales v Mexiku až po stroopwafels v Holandsku - každá cesta do zahraničia je kulinárskym dobrodružstvom, ktoré čaká na svoju príležitosť,“ dodáva Chris Rolland, generálny riaditeľ spoločnosti InsureandGo.

Hoci objavovanie nových kuchýň a chutí je nepochybne jednou z najvzrušujúcejších častí každej cesty, je dôležité byť rozumný, pokiaľ ide o to, čo počas cestovania konzumuješ. Kontaminované potraviny alebo nápoje sú totiž najčastejšou príčinou ochorení súvisiacich s cestovaním.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 19:16