Najnákladnejšie hry všetkých čiasBonusWeb, Insomniac Games
StoryEditor

Astronomické čiastky, z ktorých sa ti zatočí hlava. Toto sú najnákladnejšie videohry všetkých čias

Ondřej MartinůiDnes.cz26.01.2024., 08:00h

Videoherný priemysel sa čo do rozpočtov na výrobu už hravo vyrovná tomu filmovému. Náklady na vývoj niektorých titulov sa šplhajú do skutočne astronomických výšin. Poznáte všetkých dvadsať hier s najvyššou výrobnou cenou, ktorú autori oficiálne priznali?

Lajkuj Brainee.sk na

Na dvadsiatej priečke je Tom Clancy‘s Ghost Recon: Future Soldier. Akčná hra z roku 2012 vyšla autorské štúdio Ubisoft na 65 miliónov dolárov, s pripočítaním inflácie by to dnes predstavovalo okolo 83 miliónov dolárov. Sumu zvýšenú o infláciu budeme uvádzať aj pri všetkých ostatných tituloch. Ceny vždy zahŕňajú vývoj aj marketing hry.

Devätnáste miesto tiež financoval Ubisoft. Nachádza sa na ňom jeho pomerne prelomový projekt Watch Dogs. Táto hra by pri dnešných cenách vyšla asi na 84 miliónov dolárov, píše Ondřej Martinů z portálu iDnes.

Na ďalšej priečke je MMORPG Rift z roku 2011. Hoci je už sláva tejto online hry dávno preč, stále si ju môžete zahrať. Jej cena na vývoj by dnes predstavovala odhadom až 91 miliónov dolárov.

Vysoko populárny Witcher 3 má sedemnástu priečku. Hru má stále v obľube ohromné množstvo hráčov a v príprave je už ďalší diel. Poľský CD Projekt za hru s pripočítaním inflácie zaplatil asi 100 miliónov dolárov.

Hoci sa dá hrať zadarmo, populárne MMORPG Genshin Impact nebolo na vývoj vôbec lacné. Čínsky mobilný hit stál štúdio MiHoYo asi 113 miliónov dolárov a cena vzhľadom na priebežné vylepšovanie stále rastie.

Jednu z najstarších hier v rebríčku nájdeme na šestnástom mieste. Je to Shenmue z roku 1999. Akčná adventúra stála Segu vtedy asi 70 miliónov dolárov. To by dnes bolo asi 123 miliónov dolárov.

Štvrtý diel známej série Battlefield z roku 2013 bol vôbec najdrahší, čo sa týka nákladov na vývoj. Štúdio EA Dice spoločne s vydavateľstvom Electronic Arts hra prišla asi na 126 miliónov dolárov.

Hoci sa v portfóliu Rockstar Games nájdu nepochybne drahšie hry, štúdio bohužiaľ doteraz oficiálne nepriznalo rozpočet herných hitov, ako je Grand Theft Auto V alebo Red Dead Redemption 2. Jediné oficiálne číslo tak máme pri štvrtom dieli GTA IV, ktorý stál asi 136 miliónov s ohľadom na infláciu.

Na ďalšej priečke nájdeme hororovú akciu Dead Space 2. Hra z roku 2011 od Visceralu by pri súčasných cenách vyšla na 156 miliónov dolárov.

Aj slávna séria Tomb Raider má svojho naozaj vysokorozpočtového zástupcu. Diel z roku 2018, Shadow of the Tomb Raider, vyšiel na asi 157 miliónov dolárov.

Zvyšných 10 najnákladnejších hier nájdeš na druhej stránke nášho článku!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:28