Najnákladnejšie hry všetkých čiasBonusWeb, Insomniac Games
StoryEditor

Astronomické čiastky, z ktorých sa ti zatočí hlava. Toto sú najnákladnejšie videohry všetkých čias

Ondřej MartinůiDnes.cz26.01.2024., 08:00h

Videoherný priemysel sa čo do rozpočtov na výrobu už hravo vyrovná tomu filmovému. Náklady na vývoj niektorých titulov sa šplhajú do skutočne astronomických výšin. Poznáte všetkých dvadsať hier s najvyššou výrobnou cenou, ktorú autori oficiálne priznali?

Lajkuj Brainee.sk na

Multiplayerová strieľačka Destiny nesmie chýbať ani na tomto zozname. Hráči aktuálne už majú v pamäti skôr druhý diel, avšak už jednotka z roku 2014 vyšla štúdio Bungie dosť draho: 176 miliónov dolárov s dnešnou infláciou.

Spider-Man: Miles Morales je síce len kratšou odbočkou prvého dielu série Marvel‘s Spider-Man od Insomniac Games, ale autori zatiaľ neuviedli rozpočet onoho prvého dielu. V prípade Milesa Moralesa to však vieme: 176 miliónov dolárov.

Ďalšie miesto a ďalšia playstationová záležitosť. A to pomerne nedávna. Horizon Forbidden West, originálne RPG s otvoreným svetom, vyšlo štúdio Guerilla Games v roku 2022 na 212 miliónov dolárov.

Pre siedmu priečku naopak musíme späť do minulosti, je na nej totiž slávne Halo 2. Hra mala už v roku 2004 ohromný rozpočet, na dnešné ceny by hra vyšla na 248 miliónov dolárov.

Ešte o trochu viac s pripočítaním inflácie stál druhý diel The Last of Us Part II. Hra sa zhodou okolností minulý týždeň dočkala remasterovanej verzie a celkovo štúdio vyšla na 249 miliónov dolárov.

Prvú päticu najnákladnejších hier otvára zároveň aj najstaršia hra rebríčka. Final Fantasy VII z roku 1997 bol jedným z najnákladnejších herných projektov na dlhé roky dopredu. Hra sa doteraz dočkala celého radu vylepšených verzií, remakov a rozšírení, avšak onen pôvodný titul by po 27 rokoch inflácie stál asi 264 miliónov dolárov.

Späť do prítomnosti. Ešte v čerstvej pamäti máme druhý diel série Marvel‘s Spider-Man, ktorý vyšiel vlani na jeseň. Druhé dobrodružstvo so Spider-manom sa poriadne predražilo. Aby tiež nie, keď hra v podstate vzala všetko z prvého dielu a ponúkla ešte veľkolepejší pohľad, viac možností, väčší herný svet a podobne. Štúdio Insomniac Games stál druhý Spider-man 315 miliónov dolárov.

Tretie miesto si mnohí z vás zrejme tiež budú dobre pamätať. Je to pôvodný Call of Duty: Modern Warfare 2 z roku 2009. Hra bola vysoko populárna, ale aj celkom kontroverzná, ale to nič nemení na fakte, že stála tiež naozaj veľký obnos peňazí. S pripočítaním inflácie vyšla na 341 miliónov dolárov.

Druhé miesto patrí obrovskému projektu od poľského CD Projektu, Cyberpunk 2077. Hra bola naozaj dlho vo vývoji, a keď v roku 2020 dorazila na trh, bolo na nej ďalej stále čo ladiť. Vlani sa potom dočkala ešte poriadne veľkého rozšírenia Phantom Liberty. Všetko spolu stálo CD Projekt skoro 483 miliónov dolárov.

Vôbec najviac megalomanský projekt na videohernej scéne je však Star Citizen. Áno, to je tá hra, ktorá ešte vlastne ani oficiálne nevyšla a ani nemá stanovený dátum vydania, napriek tomu je vo veľkej obľube. Hra všetky peniaze na vývoj nazbierala od fanúšikov, ktorí doteraz prispeli naozaj astronomickými 600 miliónmi dolárov. To je na hru v príprave naozaj šialené číslo.​

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. máj 2024 10:44