Lesby a gayovia boli v starovekom Egypte tolerovaný oveľa viac ako v modernom svete.Wikimedia/Ahmad Badr/
StoryEditor

Lesby a gayovia boli v starovekom Egypte tolerovaní oveľa viac ako v modernom svete. Dokazujú to 2000 rokov artefakty

Michal Čiernik28.06.2024., 13:00h

Podľa archeologičky boli lesbické vzťahy v starovekom Egypte nielen bežné, ale dokonca spoločensky tolerované. Pravdepodobne sa vyskytovali aj manželstvá rovnakého pohlavia.

Lajkuj Brainee.sk na

Archeologička Jen Cullison sa na svojom TikToku podelila so zaujímavými zisteniami. Podľa nej kópia egyptskej „Knihy mŕtvych“ z roku 970 pred Kristom a pasáž z „Knihy snov“ z roku 1350 pred Kristom rozprávajú príbehy o ženách, ktoré majú sexuálne vzťahy bez následkov. 

Cullison tiež zdôraznila starodávne židovské spisy o liberálnom životnom štýle, v ktorých sa lesbické vzťahy opisujú ako egyptské akty a časti Tóry, ktoré interpretujú Egypt ako civilizáciu umožňujúcu dvom ženám manželstvo.

image

Boli homosexuáli a mali zdravotné poistenie. Skutoční piráti žili inak, ako nám ukazuje Disney

Jedným z možných dôkazov je podľa Cullison soška Idet a Ruiu z 18. egyptskej dynastie (1543 – 1292 pred naším letopočtom). Objavili ju v roku 1914 no do dnes sa vedcom nepodarilo rozlúštiť, koho postavy symbolizujú.

Vápencová socha zobrazuje dve vedľa seba sediace ženy navzájom sa držiace za chrbtom. Odborníci si doteraz nie sú istí ich vzťahom a špekulujú, že by to mohla byť matka a dcéra, sestry, alebo pár, k čomu sa prikláňa aj Cullison.

image

Vápencová socha zobrazuje dve vedľa seba sediace ženy navzájom sa držiace za chrbtom.

Wikimedia/Museo Egizio/

Ďalšie potenciálne dôkazy sú podľa archeologičky v „Knihe mŕtvych“, ktorú Cullison opísala ako text napísaný ženou v roku 970 pred Kristom. V nej sa uvádza, „že nikdy nemala vzťah s inou ženou v chráme.“

Cullison však zdôraznila kľúčovú časť vyjadrenia „vo vnútri chrámu“. Tá totiž podľa archeologičky mohla naznačovať, že mimo chrámu sú podobné vzťahy úplne bežné.

Ďalšia časť textu, tentokrát z inej staroegyptskej knihy, konkrétne „Knihy snov“, opisovala jednu ženu, ktorá napomínala druhú za to, že snívala o intímnom vzťahu s vydatou ženou. Čo bolo však zaujímavé, nebola kritizovaná za to, že bola so ženou, ale za cudzoložstvo. „Ak by žena nebola vydatá, zdá sa, že by to bolo v poriadku,“ povedala Cullison.

Židovské spisy

O sexuálnom životnom štýle Egypťanov sa hovorilo aj v Talmude – dôležitom židovskom texte o náboženskom práve a teológii, ktorý bol napísaný medzi 3. a 6. storočím pred Kristom.

Talbut opísal lesbické vzťahy v Egypte ako bežné, vďaka čomu im židovský ľud dal prezývku ako „egyptské praktiky“. „Stali sa tak eufemizmom pre lesbické vzťahy,“ vysvetlila Cullison.

V Egypte však neboli populárne len lesbické vzťahy. V roku 1964 objavili v egyptskej Sakkare hrobku dvoch mužov, o ktorých sa často hovorí ako o prvom zaznamenanom gay páre.

image

Hrobka Niankhkhnuma a Khnumhotepa z 5. dynastie, (25. 24. storočie pred Kristom), má nad vchodom napísané slová: Prepojený v živote aj po smrti.

Wikimedia/Jon Bodsworth/

Hrobka Niankhkhnuma a Khnumhotepa z 5. dynastie, (25. 24. storočie pred Kristom), má nad vchodom napísané slová: Prepojený v živote aj po smrti. Dvojica bola kráľovskými manikérmi pre kráľa Nyuserre Iniho.

Čo však výskumníkov prekvapilo, bol fakt že dvaja muži zdieľajú jednu hrobku aj napriek tomu, že boli nepochybne ženatí so ženami, s ktorými mali aj deti. Ich rodiny boli však zobrazené len na okrajoch hrobky v pozadí. Zatiaľ čo ich dvoch stvárnili v intímnej póze v ktorej sa dotýkajú tvárami, čo vtedy naznačovalo bozkávanie a milostný vzťah.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. júl 2024 10:43