Staroveká egyptská tabuľka odhalila výhovorky robotníkov, prečo neprišli do práce.X/Fasc1nate, Deeply.cz/Brainee/
StoryEditor

Musím zostať doma, aby som pomohol krvácajúcej žene. Objavili vápencovú dosku s ospravedlneniami z práce starú 3-tisíc rokov

Michal Čiernik01.06.2024., 09:00h

Dochádzku do práce si poctivo zapisovali aj pred 3200 rokmi. Niektoré dôvody ťa dostanú.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak si si myslel, že pri stavbe starovekých pyramíd nefungovala žiadna pracovná morálka, táto tritisíc rokov stará tabuľka ťa presvedčí o opaku.

Vápencová doska, ktorá je vo vlastníctve Britského múzea, totiž obsahuje záznamy dôvodov, prečo zamestnanci neprišli do práce. Niektoré dôvody sú klasické a obstáli by aj dnes, iné výhovorky sú zase tak kreatívne, až predbehli svoju dobu.

image

Príbehy slávnych jedál: Falafel je modlou vegetariánov, údajne ho jeme už tisíc rokov. Aká je jeho skutočná história?

Tabuľka, datovaná do roku 1250 pred Kristom, obsahuje záznamy o dochádzke štyridsiatich zamestnancov v novoegyptskom hieratickom písme napísanom červeným a čiernym atramentom. Počíta každý vymeškaný deň každého zamestnanca a dôvod, ktorý údajne uviedol.

Uštipol ho škorpión

Niektoré z dôvodov sú prekvapivo bežné. V „štvrtom mesiaci zimy, 24 dňa“, ako cituje tabuľku portál Unilad, jeden zamestnanec menom Pennub zmeškal do práce. Jeho dôvod? Ochorela mu mama.

V ten deň boli chorí aj iní zamestnanci, ktorí uviedli svoje choroby, opäť pomerne bežné. Ale keď sa text dostane k robotníkovi menom Seba, dôvody sú o niečo pikantnejšie. Sebu totiž uštipol škorpión.

Okrem toho boli medzi výhovorkami aj zbieranie kameňov alebo pomoc pisárovi.

Varenie piva

Ten najzvláštnejší a pomerne častý dôvod prečo si egyptský robotníci brali v práci voľno, bolo varenie piva. „V starovekom Egypte bolo pivo také nevyhnutné, že sa považovalo za druh jedla. Konzumovalo sa denne a vo veľkých množstvách, obzvlášť počas náboženských slávností a osláv,“ uvádza sa na stránke Britského múzea.

Napríklad robotníci pri budovaná pyramídy v Gíze dostávali denný prídel približne päť litrov piva a dokonca bolo pivo spájané aj s niektorými egyptskými bohmi.

Niektorí zamestnanci ďalej uviedli, že zostali doma, aby pomohli svojej krvácajúcej manželke alebo dcére. Nie, neznamenalo to, že mali nehodu, ale potrebovali pomoc počas menštruácie.

Iní si zase brali deň voľna na balzamovanie svojich príbuzných, čo by sme dnes mohli prirovnať k pohrebu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. júl 2024 08:40