SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Kvalita života detí s DM1. Liečba inzulínom je celoživotná

25.05.2024, 09:00

Diabetes mellitus 1. typu (DM1) predstavuje chronické ochorenie, ktorého výskyt v súčasnosti je alarmujúci. V druhej časti seriálu venovaného deťom s diabetom vám prinášame informácie o liečbe inzulínom.

U detí sa podávajú humánne typy inzulínov, ktoré predstavujú nižšiu tvorbu protilátok a menej nežiaducich účinkov.

Dávka inzulínu závisí od mnohých faktorov, akými sú vek dieťaťa, hmotnosť, stupeň vývinu dieťaťa, dĺžka trvania ochorenia, strava, fyzická aktivita, iné súbežne prebiehajúce ochorenie. Vyššia dávka inzulínu je potrebná zvlášť v pubertálnom období, pri dlhšie trvajúcom DM, súčasne prebiehajúcom inom ochorení, ako aj pri stúpajúcom veku. Dôležité pre pacienta je aj poznanie, že najnižšia citlivosť na inzulín je ráno, najvyššia večer. Tiež pravidelná pohybová aktivita zvyšuje citlivosť na inzulín. Dávkovanie inzulínu je prísne individualizované a vychádza z aktuálneho namerania hodnoty glykémie pred jedlom. Na Slovensku sú všetky deti s DM1 nastavené na intenzifikovaný režim. Dostávajú 3 – 5 injekcií denne pomocou inzulínových pier. Nevyhnutným predpokladom zavedenia intenzifikovaného inzulínového režimu je selfmonitoring glykémie a schopnosť rodiča a dieťaťa racionálne zhodnotiť a využiť výsledky. U detí s labilným priebehom ochorenia sa môže používať kontinuálne sledovanie glykémie.

Dieťa s DM1 a inzulínový režim

Pri inzulínovej liečbe, najmä na jej začiatku, môže dôjsť u dieťaťa k problémom, akými sú nedostatočná edukácia o význame inzulínovej liečby, obavy dieťaťa z injekcií, problémy s aplikáciou inzulínu zo strany dieťaťa alebo rodiča, lokálna, resp. až generalizovaná alergická reakcia, výskyt hypoglykémií, zložitosť inzulínových režimov, prírastky telesnej hmotnosti, nutnosť selfmonitoringu, nedostatočné pochopenie a ovplyvnenie vzťahu diéta – inzulín – pohyb, neochota k zmene životného štýlu zo strany dieťaťa, ako aj rodiča, neskôr inzulínová lipodysfunkcia – zmeny kože a podkožného tkaniva v dôsledku podávania inzulínu. V súčasnosti majú detí s DM1 k dispozícii rozličné spôsoby aplikácie inzulínu. Je len na nich, aby si zvolili taký spôsob, ktorý pre nich predstavuje skutočne najvyšší komfort.

• Inzulínové pero

Z ponúkaných spôsobov aplikácie inzulínu predstavuje inzulínové pero väčší komfort, finančnú dostupnosť, ako aj presnejšie dávkovanie. Z týchto dôvodov je inzulínové pero najčastejšie používaný spôsob aplikácie inzulínu u detí. Nezanedbateľný je aj fakt, že inzulínovým perom si dieťa dokáže podať inzulín kdekoľvek a kedykoľvek. Čas a spôsob podania je takmer nebadateľný. Inzulínové pero je vhodné zvlášť pre deti s poruchami motoriky a zraku. Predstavuje jednoduché nastavenie dávky inzulínu, kontrolu zrakom na stupnici a sluchom počet kliknutí. Výhody používania inzulínového pera predstavujú komfortnosť, menšiu bolestivosť, spoľahlivosť, presnosť aplikácie, jednoduchšiu manipuláciu ako so striekačkou, časovú nenáročnosť, zníženie straty inzulínu, diskrétnosť, lepšiu kontrolu liečby DM lekárom či napokon aj sluchovú kontrolu po podaní dávky.

• Inzulínové striekačky

Podanie inzulínu inzulínovými striekačkami predstavuje aj záťaž pre životné prostredie. Taktiež hrozí riziko zneužitia použitých striekačiek okrajovými skupinami obyvateľstva. Používanie striekačky si navyše vyžaduje väčšiu zdatnosť a manuálnu zručnosť dieťaťa s DM, navyše dieťa používajúce inzulínové pero sa nemusí vždy, keď si potrebuje podať dávku inzulínu, utiahnuť do súkromia. Rovnako nezanedbateľný fakt je aj skrátenie času podania inzulínu.

• Inzulínová pumpa

Má podobu miniaturizovaného počítača, ktorý pomocou hnacieho motorčeka spoľahlivo a kontinuálne dávkuje inzulín do podkožia. Spojenie medzi inzulínovou pumpou a telom dieťaťa zaisťuje infúzny set. Výhodou liečby prostredníctvom inzulínovej pumpy je zníženie celkovej dávky inzulínu, skvalitnenie života pacienta, relatívne uvoľnenie diabetickej diéty a režimu, obmedzenie hypoglykémií, odpadá neustále pichanie inzulínovými perami, väčšia možnosť zvládnutia down-fenoménu a ostatných komplikácií DM. Deti s DM1 majú totiž obzvlášť sklon k vzniku hypoglykémii. Môže sa tak stať v akomkoľvek čase a obzvlášť nebezpečné je to u detí v noci. Práve v tomto nočnom čase, keď je oveľa ťažšie sledovať hladinu cukru v ich krvi, nastáva u detí polovica všetkých výskytov ťažkých hypoglykémií vyžadujúcich si aj návštevu pohotovosti alebo nemocnice. Pri liečbe inzulínovou pumpou sa výskyt tohto nebezpečného stavu zníži až o 85 %.

Nevýhodou tohto spôsobu podania inzulínu je nutnosť nosiť inzulínovú pumpu neustále pri sebe, ako aj jej porucha alebo upchanie infúzneho setu. Možný je aj výskyt alergických reakcií na infúzny set. Tento spôsob podania inzulínu je aj niekoľkonásobne nákladnejší z finančnej stránky.

Liečba inzulínovou pumpou je u detí všetkých vekových kategórií považovaná za vhodnú a bezpečnú alternatívu „klasickej“ liečby štyrmi dennými dávkami inzulínu.

• Inzulínový program

V každom prípade je pre detského pacienta dôležité, aby ho systém podávania inzulínu nikdy nesklamal, aby bol solídny, účinný a presný. Aj moderné tenké atraumatické ihly a odberové pomôcky sú už tak dobre vyvinuté, že bolestivosť vpichu je minimálna. S podávaním inzulínu súvisí inzulínový program. Väčšina deti s DM1 je nastavená v liečbe na tzv. intenzifikovaný typ inzulínového programu. Pre dieťa to predstavuje každý deň aplikácie troch dávok rýchlo pôsobiacich inzulínov pred hlavným jedlom (raňajky, obed, 1. večera).

 

Druhy podávaných inzulínov

rýchlo pôsobiace inzulíny: Humulin R, Insulin HM R, Actrapid HM; nástup účinku je o 20 – 30 minút po s.c. aplikácii, vrchol účinku o 1 – 3 hodiny, dĺžka účinku 6 – 8 hodín;

stredne dlhodobo pôsobiace inzulíny: Humulin N, Insulin – HM NPH, Insuman Basal, Insulatard HM; nástup účinku je o 2 – 3 hodiny, vrchol účinku o 6 – 8 hodín, dĺžka účinku 12 – 16 hodín;

analóg inzulínu: Humalog; nástup účinku je o niekoľko minút po aplikácii, vrchol účinku o 20 – 60 minút, dĺžka účinku 2 – 3 hodiny.

 

PhDr. Iveta Ondriová, PhD.
PhDr. Terézia Fertaľová, PhD.
Katedra ošetrovateľstva FZO PU v Prešove
01 - Modified: 2023-07-24 13:19:30 - Feat.: 0 - Title: Mladší dospelí s diabetes mellitus 02 - Modified: 2023-05-18 08:28:43 - Feat.: 0 - Title: CUKROVKA sa môže týkať každého 03 - Modified: 2023-05-15 10:54:11 - Feat.: 0 - Title: Komentár Zuzany Richnavskej: Ako nám senzor zmenil život 04 - Modified: 2023-04-27 13:47:50 - Feat.: 0 - Title: Inzulínové tabletky, hudba budúcnosti?
01 - Modified: 2024-08-08 11:47:50 - Feat.: - Title: Cukrovka nie je len o inzulíne, pomáha pohyb aj úprava jedálnička 02 - Modified: 2024-03-28 09:37:54 - Feat.: - Title: Čo sa pýtajú pacienti u lekára 03 - Modified: 2024-01-29 10:26:33 - Feat.: - Title: Čo sú to Langerhansove ostrovčeky? 04 - Modified: 2023-11-21 11:52:51 - Feat.: - Title: Komentár Zuzany Richnavskej: Spišiačiku by v Amerike už aj naliali 05 - Modified: 2023-11-21 14:14:09 - Feat.: - Title: DIADOR: týždeň plný hier, turistiky aj vzdelávania
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
14. september 2024 14:02