StoryEditor

Ako poisťovne nahradia zubný benefit? Tretina ľudí ani nevie, čo je to skríning

11.06.2024, 01:45

Podľa výkonnej riaditeľky Asociácie zdravotných poisťovní SR by sme sa mohli inšpirovať českým modelom.

Niektorí ľudia sa na poslednú chvíľu dozvedeli o rušení benefitov na zuby a chceli ich rýchlo využiť. „Mali sme nával na preventívne prehliadky. V máji, po ich zrušení, čiastočne nastal útlm,“ povedala nám všeobecná lekárka MUDr. Jana Bendová, PhD. V praxi vidí, že benefity na ľudí fungujú, že sa na preventívne prehliadky aktívne hlásili aj tí, ktorí predtým nemali záujem.

„Mrzí ma, že ľudia potrebujú benefity na motivovanie k preventívkam, ale verím, že sa na ne aspoň čiastočne naučili. Samotná bezplatná preventívna prehliadka je benefitom a ľudia si to možno až tak nevážia,“ doplnila MUDr. Bendová. Zároveň upozornila, že pokles účasti poistencov na preventívkach by viedol aj k významnému poklesu príjmov ambulancií, a zároveň by to v konečnom dôsledku viac stálo aj zdravotné poisťovne, keďže ešte viac ochorení by sa zachytávalo až v pokročilých štádiách.

Podľa PhDr. Dajany Petríkovej, výkonnej riaditeľky Asociácie zdravotných poisťovní SR, zubný benefit už k prevencii neprivádzal nových ľudí a poistencom všetkých zdravotných poisťovní zostali viaceré benefity aj veľký priestor na ich využitie. Podľa ich dát využívalo zubný benefit len 10 až 15 percent zo všetkých poistencov. „Informácia o zrušení zubného benefitu mohla zakcelerovať záujem poistencov o preventívne prehliadky okolo Veľkej noci. Verím, že Slováci sú vzdelávateľný národ a za päť rokov fungovania zubného benefitu sa naučili, že chodiť k lekárom na prevenciu sa im osobne oplatí,“ uviedla.

Motivovaní sú aj lekári

„Nemyslím si, že by teraz Slováci prestali chodiť na preventívne prehliadky, a tým pádom si nemyslím, že by všeobecní lekári prišli o časť zdrojov. Úspora, ktorú ministerstvo financií vypočítalo zrušením zubných benefitov vo výške približne 30 miliónov eur, sa presunula v prospech úhrad ambulantným lekárom, takže aj v tomto roku ich príjmy porastú,“ doplnila PhDr. Petríková. Lekári sú motivovaní k robeniu preventívnych prehliadok zvýhodnenými úhradami oproti ostatným výkonom. Úhrada za prevenciu jedného pacienta u všeobecného lekára sa môže vyšplhať až na 90 eur.

Ďalšia všeobecná lekárka, MUDr. Adriana Šimková, PhD., si myslí, že vplyv zrušenia zubného benefitu na absolvovanie preventívok sa zatiaľ nedá vyhodnotiť. Výrazný vplyv má napríklad aj počasie. „Keď je pekné počasie, tak ľudia majú viac aktivít, viac cestujú a vo všeobecnosti menej riešia preventívne prehliadky. Okrem toho, s jarným oteplením klesá aj výskyt ochorení, takže ani nepríde toľko chorých, ktorých vieme odchytiť a dať im termín preventívnej prehliadky, prípadne aj ich rodinným príslušníkom.“

image

Komentár analytika Martina Vlachynského: Nejde len o zuby

Zubné benefity podľa MUDr. Šimkovej všeobecných lekárov čiastočne aj zaťažovali. Niektorí pacienti totiž nevedia, že dáta o absolvovaní preventívky u všeobecného lekára sa neodosielajú ihneď online. Pacietni spätne kontaktujú všeobecných lekárov, prečo ešte preventívka nebola vykázaná a kedy bude.

Náhle zrušenie

Rezort zdravotníctva po dohode s rezortom financií nepriamo avizoval zrušenie zubného benefitu už na začiatku februára v dôvodovej správe k rozdeleniu rozpočtu zdravotníctva. Uviedol v nej, že obmedzenie poskytovaných benefitov všetkými zdravotnými poisťovňami v druhom polroku 2024 môže priniesť úsporu vo výške približne 32 miliónov eur. V polovici apríla ministerstvo náhle oficiálne oznámilo, že zubný benefit končí už v prvom polroku, a to o dva týždne k 30. aprílu. Zrušenie „zo dňa na deň“ kritizovala aj Slovenská komora zubných lekárov. Minulý rok vynaložili zdravotné poisťovne na benefity 60,8 milióna eur, z toho 45,8 milióna eur, tri štvrtiny, práve na zubné benefity.

„My sme informovali hneď po rozhodnutí ministerstva, respektíve hneď ako vydalo tlačovú správu. Pacienti mali ešte 15 dní na využitie zubného benefitu. Hovorilo sa o tom dlhšie, ale ministerstvo záväzne rozhodlo až v polovici apríla,“ vysvetlila pre Zdravotnícke noviny PhDr. Dajana Petríková, výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní SR. Účasť na preventívnej prehliadke u všeobecného lekára sa podľa asociácie medzi rokmi 2019 až 2023 zvýšila o 12 %. Lekári spravili takmer o pol milióna preventívnych prehliadok viac.

Nové benefity

Podľa MUDr. Šimkovej sa dajú benefity nastaviť lepšie a treba hlavne dosiahnuť, aby pacienti niesli zodpovednosť za svoje zdravie. „Napríklad by som dávala 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 42% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 09:52:43 - Feat.: 0 - Title: Rezort zdravotníctva pripravuje nové skríningové programy 02 - Modified: 2024-03-15 12:48:06 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo podporilo úhradu bezbolestnej kolonoskopie 03 - Modified: 2024-02-27 08:51:30 - Feat.: 0 - Title: Analýza: Koľko nás stojí rakovina? Pomôže nám v boji umelá inteligencia? 04 - Modified: 2024-01-10 13:54:17 - Feat.: 0 - Title: Analýza: Dožívame sa o roky menej. Porovnanie zdravotníctva u nás a vo vyspelých krajinách
01 - Modified: 2024-06-28 07:53:32 - Feat.: - Title: Všeobecných lekárov a pediatrov treba viac odbremeniť, vzorom môžu byť Rakúsko a Británia 02 - Modified: 2024-06-06 12:03:06 - Feat.: - Title: Šéf zdravotníckeho výboru: Ružinov je pre národnú nemocnicu dobrá lokalita, doprava a kanalizácia sa doriešia 03 - Modified: 2024-05-24 10:25:36 - Feat.: - Title: Všeobecná lekárka: Odľahčil by nás softvér na prepisovanie reči 04 - Modified: 2024-05-21 08:02:31 - Feat.: - Title: Analýza: Slovenky žijú kratšie v porovnaní so ženami z iných európskych krajín 05 - Modified: 2024-05-20 07:13:28 - Feat.: - Title: UNLP Košice ponúkla záujemcom bezplatné preventívne vyšetrenia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
30. jún 2024 09:18