prevencia dekubitov
StoryEditor

Košická nemocnica zavádza nový projekt manažmentu starostlivosti a prevencie dekubitov u rizikových pacientov

25.01.2023, 16:01
Autor:
(mt)(mt)

Kľúčové sú pracovné skupiny pre prevenciu a liečbu preležanín na všetkých lôžkových pracoviskách.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach UNLP postupuje pri prevencii a liečbe dekubitov podľa vypracovaných štandardov.

„Na oboch pracoviskách nemocnice – Triede SNP aj Rastislavova 43 – venujeme tejto problematike veľkú pozornosť. Pripravili sme preto nový moderný projekt manažmentu starostlivosti a prevencie dekubitov u rizikového pacienta, ktorý nám pomôže  efektívnejšie eliminovať faktor vzniku dekubitov,“ informovala námestníčka pre ošetrovateľstvo PhDr. Alena Kellnerová, MPH.

Spolupráca

Za kľúčové pritom považuje vytvorenie pracovných skupín pre prevenciu a liečbu dekubitov  – lekár a sestra na všetkých lôžkových pracoviskách.

„Vo väčšej miere plánujeme do prevencie zapojiť aj fyzioterapeutov, ktorí sa priamo podieľajú na polohovaní pacienta. A tiež pravidelné vzdelávanie a školenia zdravotníkov v tejto oblasti, ktorá neustále prináša nové poznatky, ako pri ošetrovaní tak pri vývoji rôznych pomôcok či antidekubitárnych prípravkov,“ pokračuje A. Kellnerová.

Pri tvorbe ošetrovateľskej dokumentácie UNLP aktívne spolupracuje s Ústavom ošetrovateľstva LF UPJŠ Košice, pod vedením prof. PhDr. Lucie Dimunovej, PhD. „Spolupráca pomôže najmä pri školení zdravotníckeho personálu, ale aj pri vzniku nového manuálu na ošetrovanie rán,“ dodáva námestníčka.

Význam prevencie

Širšia osveta v prevencii dekubitov má význam nielen pre zdravotnícke zariadenia, ale aj pre samotných pacientov a ich príbuzných.

„Prevencia je vždy lacnejšia ako riešenie dôsledkov. Ale musí sa začať už pri prvých štádiách. V zahraničí sa dekubitom dokonca predchádza skôr, než je  pacient hospitalizovaný v nemocnici. Na Slovensku zatiaľ nemáme takéto možnosti,“ vysvetľuje MUDr. Marián Rošák, PhD. z Kliniky úrazovej chirurgie.

„Najlacnejšie dekubity sú žiadne dekubity. Ak už vzniknú, v prvom a druhom štádiu sú náklady 700 – 800 eur za 3 mesiace ich liečby. Ak sú dekubity vyššieho štádia, teda 3. až 4., vychádza to na 7 000 – 8 000 eur za 7 až 8 mesiacov následnej liečby. Čiže tie náklady sú neporovnateľné,“ dodáva MUDr. Rošák.

Riziko aj pre mladých pacientov

Dekubity môžu získať nielen starší ľudia či ležiaci seniori. Dekubity ohrozujú aj mladého pacienta po ťažkej polytraume alebo ochrnutí po neurochirurgickom výkone.

„Riziková je aj detská či mladá generácia, pri dlhom ležaní môže vzniknúť dekubit na záhlaví. Pri staršej generácii vznik dekubitov závisí od mobility človeka. Všeobecne ich vznik podmieňuje celkový zdravotný stav pacienta. Sú rôzne pravidlá pre pacienta hospitalizovaného v nemocnici, v domove sociálnych služieb či doma. Dôležité je, aby sa aj laická verejnosť vedela poradiť, aby ľuďom, ktorí sa o dlhodobo ležiacich príbuzných či blízkych starajú doma, mal kto pomôcť,“ zdôrazňuje MUDr. Rošák.

Osveta

Počas preventívnej akcie v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Stop dekubitom zdravotníci vysvetľovali laickej verejnosti, ako preležaninám predchádzať. Nechýbali inštruktážne ukážky  správneho polohovania pacienta a osvedčené postupy starostlivosti s použitím zdravotníckych antidekubitárnych pomôcok.

Až v 90 percentách prípadov sa dekubitom dá predísť. „Komplexnou ošetrovateľskou starostlivosťou, ktorej neoddeliteľnou súčasťou je pravidelné a správne polohovanie pacientov. V posledných dvoch rokoch kladieme na to veľký dôraz, zabezpečovaním rôznych antidekubitných pomôcok na lôžkové oddelenia, ktoré uľahčujú ošetrovateľskému personálu manipuláciu s pacientom a zabezpečujú im vyšší komfort,“ hovorí Vlasta Kostovská, sestra pri lôžku na Neurochirurgickej klinike, ktorá je súčasťou Ranového tímu, pracovnej skupiny pre ošetrovanie chronických rán a dekubitov.

Výskyt

Prevalencia dekubitov vo svete predstavuje 8,8 – 53,2 % a incidencia predstavuje ročne 7 – 71,6 %.

Výskyt dekubitov na Slovensku sa podľa odborníkov pohybuje medzi 10 a 68 %. Ide väčšinou o lokálne prierezové dáta. Len necelých 60 % preležanín v 3. štádiu sa počas 6 mesiacov zhojí, v štvrtom štádiu počas 6 mesiacov až 1 roka zomrie 30 – 50 % chorých na dekubitálnu sepsu. NCZI a poisťovne v kontexte súčasných legislatívnych predpisov deklarujú celkovú incidenciu dekubitov cca 1,4 na 1 000 hospitalizovaných pacientov za rok.

Slovenská spoločnosť pre ošetrovanie otvorených rán upozornila, že výskyt dekubitov je na Slovensku citlivou témou. Dôvodom je, že dekubity sú jedným z indikátorov kvality. V dôsledku vysokej incidencie dekubitov môžu byť dané zariadenie alebo poskytovaná starostlivosť hodnotené ako nekvalitné s rizikom udelenia sankcií.

01 - Modified: 2023-01-11 13:24:33 - Feat.: 0 - Title: Každých 72 minút zasiahne jedného Slováka cievna mozgová príhoda 02 - Modified: 2023-05-26 07:33:26 - Feat.: 0 - Title: Otrava krvi ohrozuje život: Vieme sa účinne chrániť pred sepsou?
01 - Modified: 2023-07-30 13:00:00 - Feat.: - Title: Novinka pri výmene kolenného a bedrového kĺbu: Pacient sa po operácii zotaví oveľa skôr 02 - Modified: 2023-07-22 09:55:22 - Feat.: - Title: Riziko operácie pre pokles panvového dna u žien je vysoké. Ako sa to rieši u nás? 03 - Modified: 2023-04-27 08:20:12 - Feat.: - Title: Prvým krokom rozvoja univerzitnej nemocnice v Košiciach je zvýšenie energetickej efektívnosti 04 - Modified: 2023-04-09 11:08:46 - Feat.: - Title: Na celulitídu možno použiť liečbu rázovými vlnami. Účinné sú tiež pri bolestiach svalov a kĺbov 05 - Modified: 2023-03-31 05:00:00 - Feat.: - Title: Plán obnovy: Univerzitná nemocnica v Košiciach sa bude uchádzať o financie. Navštívil ju aj premiér
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
06. júl 2024 23:08