StoryEditor

Dekan "pôrodnice" našich lekárov: Vieme, koľko študentov asi plánuje odísť zo Slovenska. Tvoríme príležitosti, aby zostali

28.09.2024, 00:00

Máme vlastnú 3D biotlačiareň a ako prví na Slovensku sme zaviedli do výučby anatómie virtuálnu realitu, hovorí profesor Juraj Payer.

Na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského (LF UK), ktorá zabezpečuje pre slovenské zdravotníctvo viac než polovicu lekárov, už začala výučba. Dobrou správou je, že sa navýšil počet prijatých študentov všeobecného lekárstva viac, než bolo pôvodne avizované. O štúdiu slovenských aj zahraničných medikov, inováciách, stážach a pobytoch v zahraničí, ale aj o postgraduálnom vzdelávaní, sme sa zhovárali s prof. MUDr. Jurajom Payerom, PhD., dekanom LF UK v Bratislave.

Koľko študentov nastupuje v školskom roku 2024/2025 na LF UK v Bratislave? A z toho zahraničných?

Na LF UK v Bratislave bolo do nového akademického roka 2024/2025 prijatých spolu 691 študentov. Na výučbu v slovenskom jazyku nastupuje spolu 426 študentov, z toho 388 študentov všeobecného lekárstva a 38 študentov zubného lekárstva. Prijatých bolo 265 študentov na výučbu v anglickom jazyku, z toho 237 z nich sa bude vzdelávať v študijnom programe všeobecné lekárstvo a 28 študentov v odbore zubné lekárstvo.

Podarilo sa prijať viac uchádzačov? Má LF UK dostatok učiteľov?

Áno, samozrejme, v porovnaní s predchádzajúcim akademickým rokom sa nám podarilo prijať o 60 viac študentov všeobecného lekárstva v slovenskom jazyku, čo nás veľmi teší. Záväzok, ktorý sme dali ministerstvám, sa nám nielenže podarilo naplniť, ale prijali sme ešte viac študentov, ako sme sľúbili. Na zvýšený počet študentov sme sa vopred pripravili. Zabezpečili sme aj dostatok kvalifikovaných pedagógov tak na klinikách, ako aj na teoretických ústavoch. Zároveň neustále pracujeme na motivácii pre pedagogických pracovníkov, aby sme dostatočný počet kvalitných odborníkov na vzdelávanie mali aj v budúcnosti. Pripravovali sme sa aj z technicko-priestorového hľadiska. Rekonštruovali sme priestory, pripravili ďalšie učebne, praktikárne, dokupovali nové prístrojové vybavenie, jednoducho urobili všetko preto, aby sme pre všetkých našich študentov zabezpečili kvalitnú výučbu. Vybudovali sme tiež nové moderné priestory Ústavu medicínskeho vzdelávania a simulácií, kde budú prebiehať simulácie a výučba na sofistikovaných pacientskych simulátoroch.

image

Prečo medicína? Lekárske fakulty aj tento rok privítali stovky nových študentov

Ministri Dolinková a Drucker pred pár mesiacmi na tlačovej konferencii avizovali, že navýšenie počtu prijatých študentov medicíny v slovenskom jazyku bude aj finančne podporené sumou 2,5 až 3 milióny eur. Stalo sa tak?

Za študentov, ktorých sme prijali navyše, nám skutočne zaslali sľúbené finančné prostriedky a tie by sme mali dostávať po celú dobu ich štúdia, teda počas šiestich rokov, ako aj v prípade ďalšieho navyšovania počtu študentov. Ďalšie roky však z kapacitných dôvodov nebudeme vedieť prijať až taký vysoký počet študentov, ako v tomto roku. Lekárske fakulty na Slovensku však túto tému vnímajú v širších súvislostiach, aj preto sme žiadali navýšenie financovania nielen za navyše prijatých študentov, ale celkovo, za všetkých našich študentov, keďže reálne náklady na ich vzdelávanie sú vyššie, než súčasné platby pokrývajú.

Aký počet medikov celkovo študuje na fakulte? Vracajú sa zahraniční študenti naspäť do svojich krajín? Aké percento z nich zostáva v SR?

Na našej fakulte sa momentálne vzdeláva 3169 študentov. Čo sa týka druhej vašej otázky, väčšina zahraničných študentov odchádza späť do svojej domovskej krajiny, niektorí zostávajú pracovať na Slovensku. Presné štatistiky sme doteraz neviedli.

Čo všetko ponúka LF UK v rámci pregraduálneho a postgraduálneho štúdia?

V rámci pregraduálneho štúdia študentov vzdelávame v dvoch študijných programoch, a to všeobecné lekárstvo a zubné lekárstvo, v slovenskom aj anglickom jazyku. Oba študijné programy sú 6-ročné a študujú sa len dennou formou. Našich študentov vzdelávajú špičkoví pedagógovia, ktorí sú rešpektovanými partnermi najvýznamnejších európskych a amerických univerzít. Poskytujeme tiež možnosť postgraduálneho doktorandského štúdia internou alebo externou formou, tiež špecializačné štúdium. Máme 44 špecializačných odborov a 8 odborov certifikovanej pracovnej činnosti. Podrobné informácie uvádzame na našom webe.

Zvýšili sa poplatky za štúdium u samoplatcov zo zahraničia?

Áno, mierne. V prípade študijného programu všeobecné lekárstvo stúpli na 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 60% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-25 08:08:11 - Feat.: 0 - Title: Prečo medicína? Lekárske fakulty aj tento rok privítali stovky nových študentov 02 - Modified: 2024-09-23 07:21:26 - Feat.: 1 - Title: Lekári sa búria a odkazujú premiérovi: Neostali sme tu pracovať, aby sme plnili vrecká finančným skupinám 03 - Modified: 2024-09-10 08:07:07 - Feat.: 0 - Title: Množstvo anomálií. Naše zdravotníctvo sa vydalo americkou cestou, tvrdí lekár a poslanec KDH Stachura 04 - Modified: 2024-09-05 08:45:19 - Feat.: 0 - Title: Zrazu sme vytvorili 12 ambulancií, hovorí manažér inovácií o telemedicíne
01 - Modified: 2024-09-25 08:08:11 - Feat.: - Title: Prečo medicína? Lekárske fakulty aj tento rok privítali stovky nových študentov 02 - Modified: 2024-07-24 07:35:29 - Feat.: - Title: Ako si medici a medičky vyberajú špecializáciu 03 - Modified: 2024-06-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Ortopéd Zamborský: Dnes už vieme vyrobiť aj kosť 04 - Modified: 2024-06-06 12:02:31 - Feat.: - Title: Lekárov je stále málo, hoci ich podľa štatistík pribudlo 05 - Modified: 2024-06-06 12:02:54 - Feat.: - Title: Slovenská firma: Umelú inteligenciu sme vytrénovali na záchranu ľudských životov, investovali do nás aj desiatky lekárov z USA
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. október 2024 12:36