StoryEditor

Množstvo anomálií. Naše zdravotníctvo sa vydalo americkou cestou, tvrdí lekár a poslanec KDH Stachura

10.09.2024, 09:30

V rozhovore hovorí o situácii vo FN Trenčín, anomáliách nášho zdravotníctva či vplyvných analytikoch.

Poslanec KDH a člen zdravotníckeho výboru Peter Stachura má ako lekár vyše 20 rokov skúseností z Nemecka a Rakúska. Pôsobil aj ako štátny tajomník za ministra Mareka Krajčího a rok ako projektový manažér pre skupinu AGEL. 

Hoci ste v opozícii, začnime pozitívne. Za čo by ste dosiaľ ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú pochválili?

Kritika na jej adresu mi ide ľahšie. Každopádne, zdedila jeden z najkomplikovanejších rezortov s množstvom záujmov. Na začiatku sa snažila riešiť veci, ktoré najviac horeli. Pochválil by som ju, že si zobrala do tímu štátneho tajomníka Michala Štofka, ktorý problematike rozumie a niektoré veci začal uchopovať systémovo. Síce trochu neskoro, ale predstavil nám projektové karty. S niektorými vieme súhlasiť.

V polovici augusta ste osobne skontrolovali situáciu vo FN Trenčín. Ako podľa vašich informácií pokračuje vývoj na kardiologickom oddelení?

Bol som tam síce na neohlásenej návšteve, ale prihlásil som sa na sekretariáte u pána riaditeľa, či by si na mňa našiel chvíľku čas. Vnímam to úplne legitímne a následnej kritike ministerky nerozumiem. Veď ona ma vyzývala, aby som nešíril len informácie z druhej ruky, že ona tam bola osobne. Tak som tam šiel aj ja a zrazu to bol problém.

Nikoho som nevyrušoval a nezasahoval som do chodu nemocnice. Snažil som sa len navnímať situáciu, porozprávať. Z riaditeľstva mi oznámili, že so zamestnancami nemocnice sa nemôžem rozprávať a otázky mám smerovať na riaditeľstvo písomne. Fungujúce oddelenie, ktoré pôvodne viedol pán primár Blaško, v súčasnej dobe vôbec nefunguje, ako by malo. Udržať oddelenie pri živote sa im doteraz darilo viacmenej len vďaka lekárom, ktorí už boli jednou nohou mimo pracovného pomeru a slúžili obdeň. Respektíve vďaka požičanému lekárovi z Banskej Bystrice.

Od septembra je naďalej viac miest v rozpise služieb neobsadených, čo len svedčí o tom, že nevedia zabezpečiť každý deň služby, zvlášť tak, aby boli pokryté intervenčnými kardiológmi. Snažia sa to maskovať konzervatívnymi kardiológmi, ktorí však nevedia robiť koronárne intervencie. Získať intervenčného kardiológa je dnes náročné. Tím, ktorý vedel katetrizovať srdcové tepny, sa podarilo riaditeľovi Plesníkovi rozsypať.

Prečo ste nevyužili oficiálnu formu poslaneckého prieskumu?

Jednoducho preto, lebo nám to nebolo umožnené. Ako opozícia sme zvolali mimoriadny zdravotnícky výbor, no okrem predsedu pána Baláža tam koaliční poslanci neprišli a zmarili jeho otvorenie. Chceli sme navrhnúť oficiálny poslanecký prieskum, ale ten môže prebehnúť len na základe poverenia zo strany výboru. Aj s ministerkou sme si situáciu mohli aspoň neformálne vydiskutovať, ale nebolo nám to, žiaľ, umožnené.

V súvislosti s výmenou či nevýmenou potrubia v nemocnici uložil Úrad pre verejné obstarávanie za spôsob výberu firmy pokutu. Bývalý riaditeľ nemocnice podal trestné oznámenie za všeobecné ohrozenie, ktoré nový riaditeľ stiahol. Podľa Investigatívneho centra Jána Kuciaka ale prokurátor rozhodol, že polícia musí prípad znova otvoriť. Plánujete aj Vy ďalšie kroky?

Obe kauzy intenzívne sledujeme. Čo sa týka kardiologického oddelenia, tak očakávam aj odpoveď z inšpektorátu práce v 30-dňovej lehote. Podnet sme podali v súvislosti s lekárom, ktorý slúžil prakticky nepretržite od pondelka do piatku s výnimkou stredy poobedia. Čo sa týka kontroly rozvodov teplej vody a kotolne, podal som spolu s Františkom Majerským na riaditeľstvo FN Trenčín a aj firmu Camase žiadosť o sprístupnenie dotknutých priestorov. Žiaľ, konateľ firmy Camase a riaditeľ Plesník nám to neumožnili. Vraj čakajú na odborný posudok, ktorý si dali sami vypracovať. Predpokladám, že so záverom, že skutok sa opäť nestal. Možno až potom sa môžeme prísť pozrieť. Budeme sa ešte v septembri v tejto veci pokúšať o mimoriadny výbor, sám pán predseda Baláž nám sľúbil, že sa k tejto téme vrátime. Je dôležité vedieť, ako to skutočne bolo.

Avizovali ste, že ministerku chcete opäť odvolávať.

Tie dôvody sa množia. Rozhodnutie o národnej univerzitnej nemocnici v Bratislave, kde som presvedčený, že pani ministerka sa na Bratislavu vykašľala. Ružinov, ale aj Národný ústav detských chorôb na Rázsochách, sú len vzdušné zámky a zdravotná starostlivosť v našom hlavnom meste je ponechaná napospas osudu. Tie bombastické plány nie sú reálne a v dohľadnej dobe uskutočniteľné. Ďalší problém je situácia vo VšZP, kde už dokonca ministerka odvolala vlastného nominanta. Nedarí sa jej zabezpečiť vyrovnané hospodárenie, hoci v systéme je takmer o miliardu eur viac. Odsúva katalóg výkonov, neprichádzajú žiadne systémové zmeny. Nevidíme, že by sa zaoberala uprataním poplatkov v zdravotníctve, čo sama avizovala. A sú tu dôvodné podozrenia, že pani ministerka mala veľmi intenzívny vzťah s čelnými predstaviteľmi Agelu, ešte pred vymenovaním a aj po nástupe do funkcie. A mnohé ďalšie dôvody.

image

Katalóg sa odsúva, v hre je meranie času výkonov

Doc. Ďuriš podľa časopisu Medicína písal ministerke list, v ktorom napríklad upozorňoval na predražené zmluvy s Medirexom. Prekvapilo Vás odvolanie šéfa VšZP ešte pred predstavením ozdravných opatrení?

Áno, pretože v rámci organizácií podriadených MZ SR je generálny riaditeľ VšZP jednou z kľúčových postáv. Pani ministerka si zvolila svojho zástupcu a prekvapivo s ním nie je spokojná po takej krátkej dobe. To svedčí o jej prístupe ako riadi rezort. Na takomto poste musí byť človek, ktorý dokáže príjmy a výdavky držať v rovnováhe. Musí to byť manažér, ktorý bude ochotný prijať možno aj nepopulárne opatrenia a bude sa snažiť naprávať nerovnosti v rámci prerozdelenia financií. Pani ministerka si zjavne nevybrala správneho človeka.

Stratu poisťovní alebo ozdravný plán riešili viacerí exministri, napríklad Palkovič, Krajčí, Drucker. Pamätný je telefonát premiéra Fica exšéfovi VšZP Kočanovi. V čom teda ministerka zlyhala a má vôbec silu zabrániť strate poisťovní za taký krátky čas?

Celkovo zlyhávame v tom, že nedokážeme obmedziť naše výdavky podľa naplánovaných zdrojov v programovom rozpočtovaní. Programové rozpočtovanie je nástroj, ako podeliť disponibilné zdroje určené na zdravotníctvo do jednotlivých oblastí. Ale zároveň máme viaceré odborné komisie, ktoré samostatne rozhodujú o tom, či príde nový inovatívny liek hradený z verejného zdravotného poistenia alebo či bude nová nemocnica zaradená do siete alebo preradená do vyššej kategórie. Tieto rozhodnutia spôsobujú nárast nákladov, s ktorými sa v rozpočte často nepočíta. Napríklad v Bratislave sme pri dostatočnom počte lôžok, ktoré sme ešte pre chýbajúci personál nevedeli naplno využiť, otvorili a zazmluvnili novú nemocnicu so 400 lôžkami. To je absurdné. Keby sme aspoň pri otvorení novej nemocnice jednu zavreli, čo sa nestalo. To sú náklady navyše, s ktorými sa nerátalo.

image

VšZP musí opäť predložiť ozdravný plán

Podobne nákup techniky. Niekto by mal rozhodnúť, že na začiatok krajine ako Slovensko stačia tri robotické centrá a nebudeme kupovať trebárs osem robotov na jednom mieste. Rovnako si nemôžeme dovoliť vytvárať kardiocentrá blízko pri sebe, ako sa to stalo v Košiciach. Zvlášť, keď Východoslovenský ústav srdcových chorôb signalizoval, že v prípade navýšenia platieb zo strany poisťovní zvládne navýšiť požadované počty výkonov. Prečo potom otvárame nové kardiocentrum tam, kde ho niekto 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 72% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-05 14:09:41 - Feat.: 1 - Title: Zdravotnícka agentúra či nalievanie peňazí. Kraje vzali problém s nedostatkom lekárov do vlastných rúk 02 - Modified: 2024-06-26 07:39:26 - Feat.: 0 - Title: Nemocniciam sa menia pravidlá nakupovania, ktoré obstarávajú najviac? 03 - Modified: 2024-06-25 11:48:27 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo chystá centrálne riadenie nemocníc a duálne vzdelávanie 04 - Modified: 2024-06-06 12:03:06 - Feat.: 0 - Title: Šéf zdravotníckeho výboru: Ružinov je pre národnú nemocnicu dobrá lokalita, doprava a kanalizácia sa doriešia
01 - Modified: 2024-09-27 11:39:54 - Feat.: - Title: Aj desaťnásobne predražujú hospitalizáciu. Ako sa s nemocničnými nákazami vyrovnávajú naše zariadenia? 02 - Modified: 2024-09-27 09:34:12 - Feat.: - Title: Ak parlament schváli konsolidačný balíček, tak lekárski odborári začnú zbierať výpovede 03 - Modified: 2024-09-27 07:08:46 - Feat.: - Title: Do hry sa dostávajú riešenia exministra Zajaca. Čo všetko vieme o balíku finančných opatrení v zdravotníctve? 04 - Modified: 2024-09-26 07:54:46 - Feat.: - Title: Ozdravné opatrenia zatiaľ nepredstavila. Dolinková nemá indície, že by mala byť odvolaná 05 - Modified: 2024-09-25 08:38:48 - Feat.: - Title: Ocenili sme TOP sestry na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
28. september 2024 00:02