Na snímke predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo, MUDr. Vladimír Baláž, PhD. (Smer-SD), v pozadí podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov JUDr. Peter Kmec a ministerka zdravotníctva JUDr. Zuzana Dolinková (obaja Hlas-SD).TASR
StoryEditor

Šéf zdravotníckeho výboru: Ružinov je pre národnú nemocnicu dobrá lokalita, doprava a kanalizácia sa doriešia

05.06.2024, 08:00

"Vytvorila sa silná komunita zdravotných sestier, ktoré si strážia svoje pole pôsobnosti," hovorí MUDr. Vladimír Baláž, PhD. (Smer-SD), predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

Na konferencii Vizionári ste uviedli, že v júni plánujete na zdravotníckom výbore spraviť odpočet ministerstvu zdravotníctva. Prečo ste sa tak rozhodli a na čo sa budete ministerky Dolinkovej (Hlas-SD) pýtať?

Je približne pol roka vlády. Na zdravotníckom výbore sme sa dohodli, koalícia aj opozícia, že by bolo dobré, aby nám ministerstvo spravilo odpočet troch hlavných vecí. Po prvé, plán obnovy, ako to vyzerá s čerpaním prostriedkov, so súťažami a s plnením harmonogramov. Po druhé, optimalizácia siete nemocníc (OSN), chceme vidieť, v akom je stave. Osobne mám výrazné pochybnosti o súčasnej podobe OSN a myslím si, že bude potrebovať novelizáciu celého zákona, nielen také kúsky a v zásade jednoduché veci, aké sa už menili. Celá OSN sa bude musieť prekopať. Je to už viac rokov od jej vzniku. Niektoré definície neboli dobre urobené a v zásade už prekračujeme zákon, keď ideme mimo nich. Napríklad zaradenie Nemocnice Bory, Kardiocentra AGEL Košice-Šaca či Nemocnice s poliklinikou Brezno je otázne. Z môjho pohľadu boli tieto zaradenia správne, ale treba spraviť priestor pre to, aby sa to mohlo meniť.

Po tretie, odpočet sa bude týkať aj projektových kariet ministerstva zdravotníctva, čo sú konkrétne projekty, ktoré chce rezort robiť, napríklad zmeny vo vzdelávaní a v kompetenciách atď. V tejto oblasti už rezort niečo začal robiť, prijali sme zákon o tom, že medici môžu po druhom a treťom ročníku robiť niektoré práce, tiež zubní lekári a podobne. Riešili sme aj kompetencie sestier a praktických sestier v zdravotníctve. Ministerstvo by nám malo predstaviť ako napreduje v približne deviatich projektoch. Tomuto odpočtu chceme venovať minimálne dve hodiny.

Projektových kariet je ale vyše 30.

Na môj vkus je ich príliš veľa, ale dobre, taký si dali záväzok. Uvidíme ako sa ho ministerstvu bude dariť napĺňať a podľa toho to budeme ďalej posudzovať.

image

Vláda odobrila národnú nemocnicu v Ružinove a detský ústav na Rázsochách, výstavbu má zrýchliť zmena zákonov

Vláda v stredu odobrila, že na Rázsochy sa má presunúť Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) a nová univerzitná nemocnica má vzniknúť čiastočnou rekonštrukciou a rozšírením Nemocnice Ružinov. Opozícia či Lekárske odborové združenie kritizujú, že výstavba v Ružinove bude trvať dlhšie, je tam nedostatok priestoru či problém s podzemnými vodami. Aký je Váš názor?

Deň pred vládou sme boli na ministerstve, kde pani ministerka predstavila plán, s ktorým ide na vládu. Boli tam opoziční aj koaliční poslanci, experti, zástupcovia mesta, Lekársky odborový zväz, Slovenská lekárska komora, riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) aj riaditeľ NÚDCH atď. Dlhodobo som zástanca výstavby nemocnice vo východnej časti Bratislavy. Myšlienky o univerzitnej nemocnici na Rázsochách spadajú do 70. či 80. rokov minulého storočia, keď ešte existovalo Československo. Vtedy umiestnenie na Rázsochách z pohľadu Československa dávalo zmysel, pretože by pokrývalo širokú oblasť západnej časti Bratislavského kraja. Univerzitná nemocnica musí plniť aj úlohu mestskej alebo lokálnej nemocnice. Nemôžeme povedať, že nikto z Malaciek tam nesmie prísť, takto to nemôže fungovať. Západnú časť Bratislavy až za rieku Moravy mala pokrývať táto nemocnica. Ale doba sa zmenila, teraz tu máme obdĺžnikové Slovensko, kde 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 63% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-26 07:39:26 - Feat.: - Title: Nemocniciam sa menia pravidlá nakupovania, ktoré obstarávajú najviac? 02 - Modified: 2024-06-25 09:07:31 - Feat.: - Title: Výpovedné lehoty zdravotníkov by sa mohli predĺžiť, navrhuje KDH 03 - Modified: 2024-06-25 09:18:06 - Feat.: - Title: Niektoré štátne nemocnice si rozdelia 27,6 milióna eur na rôzne investičné projekty 04 - Modified: 2024-06-25 11:48:27 - Feat.: - Title: Ministerstvo chystá centrálne riadenie nemocníc a duálne vzdelávanie 05 - Modified: 2024-06-11 11:46:37 - Feat.: - Title: Ako poisťovne nahradia zubný benefit? Tretina ľudí ani nevie, čo je to skríning
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. jún 2024 08:21