”Je mnoho chorôb, ktoré sa prejavujú na sliznici úst. Podľa jazyka napríklad môžeme spoznať anémiu, teda málokrvnosť,” hovorí stomatológ. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Zubár: Za čo (ne)môže genetika, ako veľmi je dôležitá zubná pasta a prečo by kola mala byť len na predpis?

06.11.2024, 00:00
  • Je známe, že stav chrupu Slovákov nepatrí k tým najlepším, zubári ročne ošetria stovky tisíc kazov.
  • Ďalšie desiatky tisíc ľudí bojujú aj so zápalom ďasien a parodontitídou, teda ochorením, ktoré z ďasien preniká hlbšie do ďalších tkanív, a v najhoršom prípade sa končí stratou zubov.
  • Hlavných vinníkov týchto nelichotivých štatistík rozoberá v rozhovore pre magazín Téma zubný lekár LADISLAV KORÁBEK (68), a pridáva aj množstvo zaujímavostí, napríklad o prospešnosti žuvania a hryzenia alebo jedlej sódy.

Čo nás najčastejšie pripraví o zuby?

Od detstva do nejakých tridsaťpäť rokov sú to kazy, neskôr opraty tohto problému pomaličky preberajú zápaly ďasien a parodontu (alebo tiež závesný aparát, ide o súbor štyroch tkanív, ktoré majú za úlohu ukotviť zub v čeľusti, pozn. red.). Rodíme sa bezzubí a často aj končíme bezzubí. Začiatok aj koniec života je teda z hľadiska inventúry v ústnej dutine veľmi podobný (smiech).

Ako sme na tom v počte kazov v porovnaní s inými krajinami Európy či sveta?

Zaostávame za krajinami, akými sú Švajčiarsko, Nórsko, Švédsko, Fínsko, Dánsko, Holandsko, Nový Zéland, a sme na tom lepšie ako „rozvojové krajiny“.

Z akého dôvodu je tých kazov v porovnaní s niektorými európskymi susedmi toľko?

Pretože tu nemáme žiadny systematický program, ktorý by ľudí naučil starať sa o zuby a zaručil tak, že v detstve a ani v dospelosti nebudú mať so zubami problémy. Tak, ako je to aj v mnohých okolitých štátoch, počnúc Škandináviou, Holandskom, Švajčiarskom, čiastočne Veľkou Britániou, ale aj Nemeckom, kde sa o to tiež snažia. Toto ma štve už od roku 1990, keď som dokonca zašiel za riaditeľom jednej vtedy veľkej a významnej zdravotnej poisťovne a hodinu som mu hovoril o tom, že je štúdiami a aj skúsenosťami preukázané, že keď sa v deň „D“ začne nejaký systémový preventívny program na školách a v škôlkach, ktorý zachytí čo najväčšiu časť populácie, potom zhruba o 5 rokov sa to prejaví v tom, že poisťovňa bude platiť menej za ošetrenie. Po tej hodine sa so mnou rozlúčil so slovami, že ho nezaujíma, čo bude o päť rokov, ale to, či bude o 3 mesiace ešte vo funkcii.

Boli by riešením povinné školské zubné prehliadky, ako to bolo za minulého režimu? Je to cesta?

To bola veľmi lacná náhrada, ktorá riešila až následky, teda kazy. Ja hovorím o systémovej výchove detí už od materských a základných škôl, aby kaz vôbec nevznikol. Pytagorovi je prisudzovaná veta: Vzdelávajte deti, nebudete potom musieť trestať dospelých. Ja hovorím: Učte deti umývať si zuby, nebudete im ich musieť v dospelosti vŕtať a trhať. Platí to stopercentne, neexistuje výnimka. Ďalší fatálny problém je fakt, že náš trh je zaplavený katastrofálne škodlivými záležitosťami typu

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Virológ: HIV sa šíri nenápadne, koronavírus bol prekvapením. Ktorá pandémia môže byť najhoršia? 02 - Modified: 2024-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborníčka: Zimní plavci umierajú častejšie na mozgové príhody a infarkty, len sa o tom veľmi nehovorí 03 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu?
01 - Modified: 2024-11-05 11:51:33 - Feat.: - Title: Jiří Langmajer: O tom, prečo musel zaklopať na dvere psychiatra. V čom to majú podľa neho ženy ťažšie a aké typy mužov neznáša 02 - Modified: 2024-11-05 09:42:13 - Feat.: - Title: Ako som unikol Hamasu. Spoveď Izraelčana, ktorý sa vlani 7. októbra druhýkrát narodil 03 - Modified: 2024-11-05 11:13:56 - Feat.: - Title: Extrémne premeny: Boj s obezitou začína Zuzana, ktorá vychováva desať detí 04 - Modified: 2024-11-05 13:33:41 - Feat.: - Title: Slovák z Chicaga pre HN: Ak máte iný politický názor než ostatní, tak vám na americkom vidieku hrozí aj bitka 05 - Modified: 2024-11-04 12:14:18 - Feat.: - Title: Otočka pri bývaní? Stúpol nám síce počet nových úverov, no nie ich výška, varuje pre HN expert NBS (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
06. november 2024 00:03