StoryEditor

Zločiny cez počítač a na čo si dať pozor: Anonymita je sporná, každá činnosť zanecháva stopu, hovorí odborník

08.08.2024, 00:00
  • Po zločincoch pátra v kybernetickom priestore.
  • „Všetci zanechávame nejakú digitálnu stopu. Je to len otázka času, kedy sme schopní úplne presne zmapovať nejakú útočníkovu činnosť alebo jeho pohyb v rámci digitálneho sveta,“ hovorí Václac Písecký (49), šéf oddelenia kybernetickej kriminality pražskej polície.
  • Ako nenaletieť podvodníkom? A ako sa ubrániť hrozbám na internete?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Je ťažké držať krok s dômyselnosťou kyberzločincov na sieťach?

Je fakt, že to prostredie je veľmi dynamické, neustále sa rýchlo vyvíja a mení a my na to musíme reagovať, v tom je to dosť špecifické.

Zločinmi v kybernetickom priestore sa zaoberáte už takmer dvadsať rokov. Za ten čas došlo k ohromnému skoku v oblasti technológií. Ako sa vaša práca zmenila?

Výkon našej činnosti sa diametrálne zmenil. Pred dvadsiatimi rokmi vyzerala naša práca úplne inak ako dnes. Vtedy si nikto nevedel predstaviť, že sa podstatná časť činností presunie do online sveta, rovnako ako si teraz nevieme predstaviť, čo bude o dvadsať rokov. Vezmite si, že pred dvadsiatimi rokmi boli tlačidlové telefóny, používateľov internetu, ktorí mali sociálne siete, by ste spočítali na prstoch jednej ruky. A kam sme za ten čas pokročili? Svet technológií ide neustále dopredu, s tým nič nenarobíme, to je vývoj. A v tom prípade sa menia aj možnosti, ako ľudia využívajú online služby, čo všetko sa dá v online prostredí robiť, aké dáta sa tam dajú ukladať, a od toho sa potom odvíjajú rôzne druhy trestnej činnosti.

image

Techniky vyjednávača: Vyjednávanie nemá s logikou nič spoločné, kompromis je najhorší výsledok

Spolupracujete pri vyšetrovaní so špičkovými „ajťákmi“?

Pri vyšetrovaní spolupracujeme s mnohými externými spolupracovníkmi. V rámci trestného konania máme možnosť vziať si znalcov a konzultovať s nimi rôzne veci a problémy. A to, samozrejme, využívame, pretože kybernetické prostredie je natoľko rozsiahle, že ho nemôžeme kompletne obsiahnuť a byť špičkovými expertmi na všetko. Jednak to nie je v ľudských silách a jednak to ani nechceme. My sa snažíme o to, aby naši ľudia boli skvelí detektívi, aby vedeli informácie, ktoré získajú od rôznych expertov, dobre analyzovať a uplatniť ako dôkazy, ktoré usvedčia páchateľa.

Do akej miery je práca v kybernetickom priestore pre detektívov zložitejšia?

Komplikované je to v tom, že bojujeme s prostredím, ktorého teritórium nie je obmedzené iba územím Českej republiky. Moderné technológie nepoznajú hranice a technologické sídlo môžu mať zločinci na druhej strane sveta. A tam potom nastáva trošku problém so zabezpečovaním dôkazov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekonómia ľudskej hlúposti a prečo sú Smejko a Tanculienka ako nová ropa? 02 - Modified: 2023-09-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborník: Na falošné videá postačí smartfón a zmanipulovaný obsah sa bude dať tvoriť v reálnom čase 03 - Modified: 2023-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Propaganda Rusom vytvára ideálny svet, kde víťazia a oslobodzujú. Ani vzdelaní si nechcú pripustiť pravdu
01 - Modified: 2024-09-17 14:38:18 - Feat.: - Title: Američania sú veľkí lokálpatrioti. Myslia si, že sú epicentrom všetkého diania, a tak sa i správajú (ROZHOVOR) 02 - Modified: 2024-09-15 10:25:00 - Feat.: - Title: Grófka s filmovým osudom. Žofia Chotková sa vysnívaného sobáša dočkala, musela však prijať tvrdé podmienky 03 - Modified: 2024-09-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Skryté príčiny bolesti chrbta: Čím si škodíme najviac a prečo je dlhé sedenie horšie, než niečo zle zdvihnúť? 04 - Modified: 2024-09-14 13:30:00 - Feat.: - Title: Kedy sa dajú odmietnuť dlhy a môžu sa domáhať veritelia zaplatenia svojej pohľadávky? (rozhovor s advokátmi) 05 - Modified: 2024-09-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ a otec troch dospievajúcich dcér: Fungovanie rodín sa mení, treba viac rešpektovať odlišnosti
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
17. september 2024 23:31