Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska únia sa v Afrike nedostatočne sústreďuje na príčiny migrácie a nestability, tvrdia audítori

25.09.2024, 22:44
Autor:
TASRTASR

Projekty Núdzového trustového fondu Európskej únie pre Afriku vytvorili mnoho výsledkov a čiastočne dosiahli svoje ciele. Všetky projekty, ktoré audítori preverovali, reagovali na potreby, ale nie vždy na tie najnaliehavejšie.

Núdzový trustový fond Európskej únie pre Afriku vo výške päť miliárd eur sa nesústreďuje dostatočne na priority, ktoré by riešili základné príčiny nestability, nelegálnej migrácie a vysídľovania na africkom kontinente. Na stredajšiu správu Európskeho dvora audítorov upozornil spravodajca TASR.

Audítori už v roku 2018 vyzývali, aby bola podpora z Núdzového trustového fondu Európskej únie pre Afriku lepšie zacielená.

Stále sú však finančné prostriedky určené na riešenie migrácie príliš rozptýlené a financuje sa z nich príliš široká škála opatrení v oblasti rozvoja, humanitárnej pomoci a bezpečnosti. A vykazované výsledky nie sú dostatočne presné a neriešia sa dostatočne ani riziká v oblasti ľudských práv.

Migračné toky

Migračné toky z Afriky do Únie dosiahli vrchol v období 2014 – 2016. Európska komisia v roku 2015 vytvorila Núdzový trustový fond Európskej únie pre Afriku s cieľom reagovať na rôzne krízy v troch afrických regiónoch: Sahel a Čadské jazero, Africký roh a severná Afrika.

"Rozptýlenie pomoci bez strategického zamerania nedáva záruku výsledkov. Hoci Núdzový trustový fond Európskej únie pre Afriku pomohol udržať migráciu v popredí rozvojovej a politickej agendy, kritika platí, pretože sme nezaznamenali žiadne zásadné zmeny vo vízii fondu, ktorá zostáva príliš široká," uviedla v správe pre médiá členka Európskeho dvora audítorov zodpovedná za tento audit Bettina Jakobsenová.

image

Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém

Projekty Núdzového trustového fondu Európskej únie pre Afriku vytvorili mnoho výsledkov a čiastočne dosiahli svoje ciele.

Všetky projekty, ktoré audítori preverovali, reagovali na potreby, ale nie vždy na tie najnaliehavejšie. Z ukazovateľov používaných na monitorovanie výsledkov projektov nevyplýva, či sú udržateľné alebo či pomohli riešiť základné príčiny nestability, migrácie a vysídľovania obyvateľstva.

Finančná pomoc

Na rozdiel od predchádzajúcej pomoci sa Núdzový trustový fond Európskej únie pre Afriku snažil finančnú podporu viac orientovať na informácie založené na dôkazoch.

Komisia vypracovala nové prístupy na zber informácií o základných príčinách migrácie a na identifikáciu rizík v oblasti ľudských práv v nestabilnom prostredí.

Vzhľadom na to, že tieto riziká sú v Líbyi vyššie, eurokomisia po prvýkrát poverila ich monitorovaním tretie strany, ktoré môžu byť užitočným zdrojom informácií.

Nemá však formálne postupy na oznamovanie, zaznamenávanie a sledovanie prípadov údajného porušovania ľudských práv v súvislosti s projektmi financovanými Úniou.

Neexistuje systém, ktorý by preukázal, že takéto prípady boli vyšetrené a zohľadnené pri rozhodovaní, či má Únia vo financovaní pokračovať, alebo ho pozastaviť.

Európsky dvor audítorov vydal niekoľko odporúčaní a žiada eurokomisiu, aby ich urýchlene vykonala s cieľom zlepšiť financovanie v záverečnej fáze fondu, ktorá sa skončí v roku 2025.

Komisia by sa podľa audítorov mala lepšie zamerať na geografické oblasti a príjemcov pomoci na základe dôkazov, lepšie identifikovať riziká v oblasti ľudských práv a prijať zmierňujúce opatrenia.

01 - Modified: 2024-09-25 12:02:54 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko chce budovať s Afrikou "vyvážené partnerstvá". O bývalé kolónie sa zaujíma aj Rusko a Čína 02 - Modified: 2024-09-25 12:00:52 - Feat.: 0 - Title: EÚ Global Gateway: Únia mobilizuje stovky miliárd eur pre projekty vo svete. Chce tým posilniť európsku značku 03 - Modified: 2024-09-25 11:58:00 - Feat.: 1 - Title: Lídri krajín G7 veria v dosiahnutie dohody o ruských aktívach. Ostávajú však opatrní
01 - Modified: 2024-10-03 17:43:21 - Feat.: - Title: Plán Únie na posilnenie zbrojárskeho priemyslu môže zaostať za ambíciami, tvrdia audítori 02 - Modified: 2024-10-03 17:00:02 - Feat.: - Title: Poslanci odmietli návrh k uzneseniu Únie o začlenení práva na potrat do Charty základných práv 03 - Modified: 2024-10-03 14:55:37 - Feat.: - Title: Eurovoľby ukázali, že občanov trápia najmä vysoké životné náklady 04 - Modified: 2024-10-03 14:04:16 - Feat.: - Title: Európska únia zvyšuje humanitárnu pomoc pre Libanon o 30 miliónov eur 05 - Modified: 2024-10-03 10:27:15 - Feat.: - Title: Ceny nehnuteľností v eurozóne sa v druhom štvrťroku vrátili k rastu, výraznejšie stúpli v celej Únii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 14:19