Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemeckí nudisti sa obávajú o budúcnosť svojho životného štýlu, záujem oň klesá

08.06.2024, 23:09
Autor:
ČTKČTK

Nemecko je jednou z najliberálnejších krajín na svete, pokiaľ ide o verejnú nahotu. Pre nudistov sú často vyhradené miesta v parkoch a na plážach a panuje tam vysoká tolerancia k spoločnému miešaniu oblečených a neoblečených.

Nemecká organizácia propagujúca nahotu a sebavedomý prístup k telu bije na poplach kvôli budúcnosti nudizmu v krajine. Nemecké združenie kultúry slobodného tela, zastrešujúce záujmové skupiny nudistov, oznámilo svojim členom, že augustové oslavy výročia jeho vzniku sa pre nedostatok záujmu konať nebudú. Ľudia v krajine známej liberálnymi postojmi začali nahotu na verejnosti odmietať, píše list The Guardian.

Počet členov DFK sa za 25 rokov znížil z 65-tisíc na menej ako 34-tisíc a mnoho zvyšných členov vraj stráca záujem.

Liberálna krajina

Nemecko je jednou z najliberálnejších krajín na svete, pokiaľ ide o verejnú nahotu. Pre nudistov sú často vyhradené miesta v parkoch a na plážach a panuje tam vysoká tolerancia k spoločnému miešaniu oblečených a neoblečených.

Stúpenci tohto hnutia si libujú v slobode, ktorú prináša spoločný pobyt nahých ľudí naprieč generáciami, a tiež v zdravotných výhodách, ktoré sa podľa nich spájajú s naturizmom, vrátane duševnej pohody, čiastočne vďaka zbaveniu sa pocitu štúdia z nahoty.

Dôvodov poklesu záujmu je veľa, od medzigeneračných konfliktov až po neochotu mladších naturistov v jednotlivých kluboch dodržiavať pevné pravidlá starších členov, "ako je stanovený popoludňajší spánok alebo pokoj", povedal predseda DFK Alfred Sigloch.

Rozšírenie digitálnych technológií podľa Siglocha niektorých ľudí odrádza kvôli obavám, že si ich niekto tajne vyfotí na mobilný telefón či pomocou dronu a snímky zverejní na sociálnych sieťach. "Vzostup kultu dokonalého tela na tiktoku alebo instagrame zvyšuje tlak na to, aby sa nezlievali," dodal Sigloch.

Odsudzovaný trend

Počiatky kultúry nemeckého slobodného tela "Freikörperkultur" siahajú až do konca 19. storočia a sociálneho hnutia, ktoré kritizovalo materializmus a industrializáciu. Na začiatku 20. storočia sa táto kultúra rozšírila a ponúkla alternatívu k škodlivému a obmedzujúcemu priemyselnému životu v mestách. FKK prekvitala najmä v jazerných letoviskách okolo liberálneho Berlína a na nemeckom pobreží Baltského a Severného mora.

Hoci bol tento trend za nacistickej éry značne odsudzovaný, vďaka silnému spojeniu nahoty a slobody bol obľúbený neskôr najmä v komunistickom východnom Nemecku. Obyvateľstvo síce bolo v mnohých ohľadoch obmedzované, ľudia ale mali pocit, že pokiaľ ide o letnú dovolenku, môžu uplatniť svoju slobodnú vôľu tým, že sa môžu na plážach alebo v kempoch vyzliekať bez zákonných obmedzení.

Sigloch uviedol, že nárast popularity glampingu, čiže luxusného táborenia, je tiež čiastočne príčinou toho, že rekreačné miesta vyhradené pre FKK zanikli. Majitelia kempov totiž dokázali zarobiť viac peňazí na lepšie platiacich kempingoch, ktorí chceli luxusnejšie zážitky, ako na naturistoch. Varoval, že jednotlivým klubom ubúdajú členovia a niektoré sú nútené ukončiť činnosť. Prisľúbil však, že sa problémom postaví čelom, aby hnutie oživil.

"Budeme bojovať za to, aby sme udržali na palube každého naháňača, ktorý chce byť s nami," povedal. "FKK je prastará kultúra, ktorá nemôže a nechce zomrieť," dodal.

Päťdesiatšesťročná cukrárka na dôchodku Kerstin uviedla, že naturizmus praktizuje "celý život", ale nie je v žiadnom oficiálnom klube. Dodala, že sa bude kúpať nahá pri pravidelných výletoch na nemecké pobrežie Baltského mora "až do smrti".

"Ale kým predtým som bola jedna z mnohých a vôbec som nevyčnievala, teraz si všímam, že je nás čoraz menej," povedala Kerstin. "Niektorí ľudia sa boja rakoviny kože, iní sa podľa mňa len stali prudérnejšími, čo je škoda, pretože to nemá nič spoločné so sexom ani prudérnosťou. Všetko to súvisí so zdravím a slobodou. Niekedy si na mňa teraz na pláži ukazujú, lebo sa to ľuďom nepáči. To sa predtým nestávalo," dodáva.

01 - Modified: 2024-03-12 08:36:09 - Feat.: 0 - Title: Muž absolvoval plavbu na lodi, kde 2-tisíc ľudí chodilo úplne nahých. Platili prísne pravidlá, toto by si rozhodne nečakal 02 - Modified: 2023-04-22 17:05:07 - Feat.: 1 - Title: Viedenskí nudisti sa búria proti lanovke, ktorá by mala ísť nad ich plážou
01 - Modified: 2024-10-05 09:41:38 - Feat.: - Title: Jasné a konkrétne kroky. Ukrajina predstaví spojencom "plán víťazstva" o týždeň v Nemecku 02 - Modified: 2024-10-05 07:10:00 - Feat.: - Title: Znásilnené Belgicko. Vyčíňanie Nemcov v neutrálnej krajine patrí k najtemnejším kapitolám prvej svetovej vojny 03 - Modified: 2024-10-05 05:35:58 - Feat.: - Title: Nemecká armáda prepravila z libanonského Bejrútu domov ďalších 219 občanov 04 - Modified: 2024-10-04 15:25:33 - Feat.: - Title: Nemecké automobilky varujú pred clami na čínske elektromobily, žiadajú dohodu 05 - Modified: 2024-10-04 13:05:33 - Feat.: - Title: Dopyt po nových autách v Nemecku v septembri klesol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 00:27