StoryEditor

Viedenskí nudisti sa búria proti lanovke, ktorá by mala ísť nad ich plážou

22.04.2023, 19:05
Autor:
ČTKČTK

Nová lanovka má podľa plánu stáť v mestskom obvode Floridsdorf a jej cieľom má byť vyhľadávaný kopec Kahlenberg. Trasu má naplánovanú pozdĺž brehov Dunaja, kde sa nachádza aj jedna pláž vyhradená pre priaznivcov naturizmu.

Viedenskí nudisti sa búria proti novej lanovke, ktorej trasa má čiastočne viesť nad ich plážou. Tvrdí, že by mohla narušiť ich súkromie, píše agentúra APA. Nová lanovka sa má podľa projektu stať vyhľadávanou turistickou atrakciou s "úchvatným výhľadom" na rakúske hlavné mesto. Investor tvrdí, že zavedie také opatrenia, aby súkromie priaznivcov naturizmu zabezpečil.

Nová lanovka má podľa plánu stáť v mestskom obvode Floridsdorf a jej cieľom má byť vyhľadávaný kopec Kahlenberg. Trasu má naplánovanú pozdĺž brehov Dunaja, kde sa nachádza aj jedna pláž vyhradená pre priaznivcov naturizmu. Tým sa však zámer príliš neospravedlňuje a obávajú sa narušenia svojho súkromia zo strany turistov. "Nechcem skončiť na internete," povedala 72-ročná Barbara Hausjellová agentúre APA s tým, že sa obáva, že by si jej niekto mohol natočiť na mobil.

Kritiku zdieľa aj rad miestnych politikov a vo floridsdorskom zastupiteľstve vzniklo proti novej lanovke nadstranícke uznesenie, ktoré podporili Zelení, sociálni demokrati, ľudovci i viaceré miestne hnutia. Okrem straty súkromia sa obávajú aj ruchu, ktorý by veľký počet turistov mohol v oblasti vyvolať.

Investor lanovky sľubuje v propagačných materiáloch "úchvatný pohľad na Viedeň". Riaditeľ spoločnosti, ktorá chce lanovku realizovať, Hannes Dejaco sa snaží obavy nudistov rozptýliť. "Týka sa to len veľmi malej časti trasy s dĺžkou 200 metrov," uviedol Dejaco. Podľa neho by bolo možné v citlivej časti trasy znížiť transparentnosť dolnej časti okien kabín lanovky. Podľa neho už teraz nemajú nudisti na svojej pláži úplné súkromie, pretože blízko vedie cyklotrasa.

Realizácia lanovky, ktorej trasa by mala merať vyše 5,5 kilometrov, má podľa stanice ORF stáť približne 70 miliónov eur (1,65 miliardy korún). Investor dostal povolenie lanovú dráhu prevádzkovať, musí však len získať všetky povolenia na jej výstavbu. Viedenský radca pre životné prostredie Jürgen Czernohorszky už skôr povedal, že má k zámeru výstavby "zásadné a podložené výhrady". Podľa investora by realizácia lanovky priniesla rakúskej metropole novú pridanú hodnotu.

01 - Modified: 2024-09-15 09:15:16 - Feat.: - Title: Hladiny mnohých rakúskych riek dramaticky stúpajú. Najhoršia situácia je v Dolnom Rakúsku, zomrel hasič 02 - Modified: 2024-09-07 16:22:01 - Feat.: - Title: Nevídaný incident na viedenskom letisku. Muž mal mať vo vozíku kryštalickú látku 03 - Modified: 2024-08-20 13:32:31 - Feat.: - Title: Polícia zasiahla vo Viedni proti trom sýrskym mladíkom, mali hračkárske zbrane 04 - Modified: 2024-08-18 13:30:50 - Feat.: - Title: Rakúsko postihli silné búrky a záplavy, ktoré ochromili dopravu aj vo Viedni 05 - Modified: 2024-08-18 06:42:09 - Feat.: - Title: Viedeň je malý skrytý šampión strednej Európy. Radi u nás uvítame perspektívne slovenské startupy (ROZHOVOR)
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 09:33