Príslušníci polície pracujú na mieste, kde bola osoba zapálená pred budovou súdu, kde prebieha trestné stíhanie bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. FOTO: Reuters
StoryEditor

Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie

19.04.2024, 22:13
Autor:
ČTKČTK

Azzarello, ktorý sa zapálil v parku v blízkosti súdnej budovy, v mieste vyhradenom pre prípadné demonštrácie, bol podľa skoršieho oznámenia úradov prevezený do nemocnice v kritickom stave.

Muž, ktorý sa dnes zapálil pred budovou newyorského súdu, kde sa koná proces s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, sa volá Maxwell Azzarello, je z Floridy a narodil sa v roku 1987. Na tlačovom briefingu to oznámila polícia, ktorá sa v tejto chvíli domnieva, že jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami, ale muž nechcel ublížiť žiadnej konkrétnej osobe či skupinám.

Azzarello, ktorý sa zapálil v parku v blízkosti súdnej budovy, v mieste vyhradenom pre prípadné demonštrácie, bol podľa skoršieho oznámenia úradov prevezený do nemocnice v kritickom stave. Podľa výpovedí očitých svedkov, vrátane novinárov na mieste, horel niekoľko minút kým na ňom plamene uhasili pomocou hasiaceho prístroja.

Azzarello podľa polície do New Yorku prišiel skôr v tomto týždni a jeho rodina o jeho ceste nevedela. Pred tým, ako sa zapálil, okolo seba rozhádzal letáky, podľa fotografií z miesta niesli niektoré názov "Skutočná história sveta". V tejto chvíli úrady skúmajú jeho príspevky na sociálnych sieťach a vyšetrovanie okolnosti incidentu pokračuje.

image

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

Park, kde sa muž zapálil, prehľadali pyrotechnici a žiadne výbušné zariadenie sa nenašlo. Polícia tiež oznámila, že sa na proces s Trumpom riadne pripravila a má podrobné bezpečnostné plány, pričom sa koordinuje s hasičmi a záchrannou službou.

Na mieste polícia zasahovala dve minúty od nahlásenia incidentu. Zároveň uviedla, že nikto nečakal, že sa muž zapáli a bude na mieste potrebný hasiaci prístroj. Uviedla, že svoje bezpečnostné plány preskúma a v prípade potreby zmení, avšak v tejto chvíli sa domnieva, že zareagovala správne.

Informácie o mužovi v plameňoch boli zverejnené takmer v tej istej chvíli, keď bol v súdnej sieni dokončený výber 12-člennej poroty a šiestich náhradníkov. Trump budovu súdu po incidente opustil, ale teraz sa opäť vrátil, uviedla stanica BBC. Na otázky novinárov neodpovedal. Teraz je späť v súdnej sieni, kde pojednávanie pokračuje.

Trump čelí obžalobe z falšovania finančných záznamov. Toho sa údajne dopustil v snahe skryť pred prezidentskými voľbami v roku 2016 platby pornoherečke Stephanie Cliffordovej, známej tiež ako Stormy Daniels, ktorú chcel údajne peniazmi presvedčiť, aby mlčala o ich romániku z roku 2006. Exprezident, ktorý sa usiluje o znovuzvolenie v tohtoročných prezidentských voľbách, obvinenia odmieta.

01 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: 1 - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: 1 - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
01 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 02 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:02