Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson. FOTO: Reuters
StoryEditor

Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu

19.04.2024, 18:20
Autor:
ČTKČTK

Program schôdze republikánskeho predsedu snemovne Mikea Johnsona dnes prešiel v pomere 316 ku 94 hlasom, čo uvoľňuje cestu k tomu, aby sa o jednotlivých častiach zahraničnej pomoci hlasovalo oddelene v sobotu.

Americká Snemovňa reprezentantov dnes urobila zásadný procedurálny krok, ktorým sa po mesiacoch posunula o krok bližšie k schváleniu dlho očakávanej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan vo výške 95 miliárd dolárov, píše agentúra AP.

Denník The New York Times v tejto súvislosti poznamenáva, že na schválenie programu schôdze pomohli demokratickí zákonodarcovia, vďaka ktorým hlasovanie prešlo napriek disentným hlasom niektorých republikánov. Hlasovanie o pomoci sa očakáva cez víkend.

Zúfalá potreba pomoci

Program schôdze republikánskeho predsedu snemovne Mikea Johnsona dnes prešiel v pomere 316 ku 94 hlasom, čo uvoľňuje cestu k tomu, aby sa o jednotlivých častiach zahraničnej pomoci hlasovalo oddelene v sobotu.

Dnešné prijatie programu podľa NYT naznačuje, že legislatíva bude mať podporu, keďže program prešiel s významnou podporou demokratov aj väčšinou republikánov, napriek nesúhlasu pravicového krídla Republikánskej strany.

"Existuje veľa dezinformácií o tom, čo a prečo tu robíme," povedal Johnson v relácii The Mark Levin Show. "Ukrajinci teraz zúfalo potrebujú smrtiacu pomoc.... Nemôžeme dovoliť, aby Vladimir Putin vpadol do ďalšej krajiny a zabral ju, "povedal s odvolaním sa na ruskú inváziu na Ukrajinu. "Ide o veľmi vážne záležitosti s globálnymi dôsledkami," dodal.

Nový pokus o uvoľnenie podpory pre partnerov Spojených štátov prichádza šesť mesiacov po tom, ako prezident Joe Biden navrhol pôvodný balík spájajúci podporu Ukrajiny, Izraela alebo Taiwanu.

V upravenej verzii s celkovými výdavkami vo výške 95 miliárd dolárov ho vo februári schválil Senát. Johnson ho ale odmietol predložiť v snemovni, kde mnohí členovia tesnej republikánskej väčšiny vystupujú proti ďalším výdavkom na pomoc Kyjevu.

Tri hlasovania

Tento týždeň Johnson prišiel s plánom rozdeliť senátny návrh na tri diely a hlasovať samostatne o podpore Ukrajiny, Izraela a spojencov v juhovýchodnej Ázii. Jedna časť počíta s približne 61 miliardami dolárov na vojenskú a ekonomickú pomoc Ukrajine a partnerom v regióne, návrh ohľadom Izraela by uvoľnil 26 miliárd vrátane deviatich na humanitárnu pomoc. V súčte s ôsmimi miliardami v ázijskej časti plán kopíruje balík prijatý Senátom.

Len čo sa Johnson tento týždeň rozhodol vo veci pokračovať, prezident Biden vyjadril s jeho plánom súhlas. Exprezident Donald Trump, ktorý je predpokladaným prezidentským kandidátom republikánov v jesenných prezidentských voľbách a ktorý sa postavil proti väčšine zahraničnej pomoci Ukrajine, Johnsonove snahy tento týždeň nezablokoval nejakým jasným nesúhlasným stanoviskom.

Výsledok dnešného hlasovania NYT označuje za víťazstvo proti izolacionistickým silám v rámci Republikánskej strany a významný moment, keď sa podarilo nájsť zhodu medzi republikánmi a demokratmi v Kongrese.

Denník zároveň napísal, že Johnson presadzovaním plánu riskoval, že by mohol prísť o funkciu vzhľadom na nesúhlas časti jeho spolustraníkov a musel sa oprieť o podporu demokratov, čo pri podobných hlasovaniach nebýva obvyklé.

Na pôde Snemovne reprezentantov demokrati nehlasovali, kým nebolo jasné, že bez ich podpory by opatrenie neprešlo. Nakoniec za opatrenie hlasovalo 165 demokratov, teda viac ako republikánov, u ktorých návrh získal podporu 151 zákonodarcov.

"Demokrati budú opäť tými dospelými v miestnosti a ja som veľmi rád, že si republikáni konečne uvedomili vážnosť situácie a naliehavosť, s akou musíme rokovať," uviedol demokratický člen Snemovne reprezentantov z Massachusetts Jim McGovern. "Ale za to, že robíte svoju zatratenú prácu, tu ocenenie nedostanete," dodal podľa NYT.

01 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: 1 - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: 1 - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
01 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 02 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 03 - Modified: 2024-04-29 12:44:39 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 04 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 05 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 00:41