Poškodená budova v meste Avdiivka. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská armáda obnovila útoky pri Avdijivke, hlásia Ukrajinci

20.10.2023, 11:59
Autor:
ČTKČTK

Súdiac podľa ranného hlásenia ukrajinského generálneho štábu sa celkovo frekvencia ruských útokov zvyšuje, poznamenala BBC.

Ruská invázna armáda po pár dňoch relatívneho pokoja vo štvrtok obnovila útoky pri Avdijivke v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a snaží sa mesto obkľúčiť, informoval dnes ukrajinský generálny štáb vo svojom operačnom prehľade. Ukrajinskí vojaci podľa neho "držia obranu" a pôsobia nepriateľovi početné straty. 

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze bojov píše, že súčasné ukrajinské útoky na ľavom - Rusy okupovanom - brehu Dnepra v Chersonskej oblasti sa zdajú byť väčšie ako predtým pozorované taktické prepady.

Frekvencia ruských útokov sa zvyšuje

Ukrajinskí vojenskí blogeri podľa ruskojazyčného portálu BBC informovali o tom, že ruským jednotkám sa na niektorých miestach pri Avdijivke podarilo postúpiť, ale len o niekoľko stoviek metrov.

Rusi sa toto silne opevnené mesto ležiace len niekoľko kilometrov severozápadne od Donecka snažia dobyť od začiatku invázie vlani vo februári, boje ho pritom prakticky zničili.

image

Polovica budúcoročného štátneho rozpočtu pôjde na obranu, rozhodol ukrajinský parlament

Súdiac podľa ranného hlásenia ukrajinského generálneho štábu sa celkovo frekvencia ruských útokov zvyšuje, poznamenala BBC. Okrem Avdijivky Rusi vykonali tridsať útokov v oblasti Kupjansku, ďalších dvanásť západne od mesta Svätove a terčom šestnástich útokov sa stala Marjinka a okolie. Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že jeho vojaci útoky odrazili.

Výsadky pri Dnepri 

O výsadkoch ukrajinských jednotiek na Rusov okupovanom ľavom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti, o ktorých v posledných dňoch informujú vojenskí blogeri, ukrajinský generálny štáb nič nepíše, podotkla BBC.

Predtým velenie ukrajinskej armády podľa médií nepriamo výsadok potvrdilo, keď v operačných zvodkách zaradilo tamojšiu obec Piščanivka medzi mestá a dediny ostreľované ruskou armádou, čo naznačovalo prítomnosť ukrajinských vojakov v mieste.

image

Ukrajinci sa vylodili na ľavom brehu Dnepra, podľa Rusov ide o väčšiu operáciu

Inštitút pre štúdium vojny si všíma informácie ruských zdrojov, ktoré podľa neho vo štvrtok hovorili o rozsiahlejších ukrajinských pozemných operáciách na ľavom brehu Dnepra, ako aké Ukrajinci podnikli skôr.

Ukrajinské ozbrojené sily pravdepodobne udržiavajú obmedzenú prítomnosť v niektorých miestach na ľavom brehu rieky a blízko Antonivského železničného mosta, píše ISW.

Väčšie akcie ako predtým

Napríklad jeden zo známych ruských vojenských blogerov podľa neho vo štvrtok tvrdil, že dve sabotážne a prieskumné skupiny ukrajinskej námornej pechoty prekonali Dneper, premohli ruské jednotky a opevnili sa obci Krynky, ktoré ležia pár kilometrov od rieky a asi 30 kilometrov severovýchodne od Chersonu.

Rusi podľa blogera zatlačili Ukrajincov späť k okraji obce, no ukrajinskí vojaci vraj majú pod kontrolou niektoré domy v Ktrhoch a čakajú na posily.

Hoci ruské zdroje ponúkajú mierne sa rozchádzajúce tvrdenia o rozsahu ukrajinských útokov na ľavom brehu Dnepra, súčasné ukrajinské akcie sa zdajú byť väčšie ako ich predtým pozorované taktické prepady, píše ISW.

image

Zelenskyj poďakoval Spojeným štátom za nové strely dlhého doletu, potvrdil ich použitie proti Rusku

Dostupné geolokačné zábery podľa neho naznačujú, že ukrajinskí vojaci zostávajú pozdĺž brehu a v blízkosti Antonivského železničného mosta napriek ruským protiútokom.

Boje medzitým pokračujú aj na ďalších úsekoch frontu. Kým ukrajinskí vojaci podľa ISW postúpili južne od Bachmutu a v západnej časti Záporožskej oblasti, Rusi útočili okrem iného pozdĺž línie Kupjansk-Svatove-Kreminna, pri Bachmute, okolo Avdijivky, na pomedzí Doneckej a Záporožskej oblasti a v západnej časti Záporožskej oblasti a na niektorých miestach postúpili aj oni.

01 - Modified: 2023-10-18 18:54:04 - Feat.: 1 - Title: Pomoc Ukrajine bude pokračovať napriek konfliktu v Gaze, prisľúbil Macron 02 - Modified: 2023-10-18 14:04:38 - Feat.: 1 - Title: Putin reagoval na dodávky obávaných rakiet Ukrajine: USA spravili chybu, ATACMS znamenajú ďalšiu hrozbu 03 - Modified: 2023-10-18 09:23:55 - Feat.: 1 - Title: Zlom, akým bolo poskytnutie HIMARS. Rakety ATACMS môžu zmeniť vývoj vojny 04 - Modified: 2023-10-17 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Kyjev sa obáva obmedzenia pomoci. Hrozí, že obrovské ukrajinské obety vyjdú nazmar 05 - Modified: 2023-10-17 14:54:30 - Feat.: 1 - Title: Obávané americké rakety vstúpili do vojny. Ukrajina tvrdí, že podnikla ničivé údery na dve okupované letiská
01 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 02 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 03 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 04 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:40