Ukrajinskí vojaci počas vojenského cvičenia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinci sa vylodili na ľavom brehu Dnepra, podľa Rusov ide o väčšiu operáciu

19.10.2023, 11:06
Autor:
ČTKČTKchocho

Prominentné a spoľahlivé ruské zdroje hovoria o najnovšom prieniku ukrajinských síl na ľavý breh veľtoku ako o akcii vo väčšom meradle ako predošlé nájazdy ukrajinských síl cez rieku, upozorňujú americkí experti.

Ukrajinský generálny štáb nepriamo potvrdil šíriace sa správy o novom ukrajinskom výsadku na ľavom brehu rieky Dneper.

K takémuto záveru došli portál Ukrajinska pravda a ruskojazyčný web stanice BBC, ktoré upozorňujú, že velenie ukrajinských ozbrojených síl v posledných dvoch operačných zvodkách zaradilo tamojšiu obec Piščanivka medzi mestá a dediny ostreľované ruskou armádou. Ľavý breh Dnepra v Chersonskej oblasti okupujú ruské invázne vojská.

image

Vojakom za jeden deň. Rusko verbuje do svojich radov stovky Srbov, aby urýchlilo nábor

Piščanivka sa v prehľadoch o vývoji bojov ukrajinského generálneho štábu objavila ako obec bombardovaná Rusmi v stredu večer a tiež dnes ráno.

Dve útočné skupiny

Časť Piščanivky spoločne s neďalekou dedinou Pojma podľa ruských vojenských blogerov pred dvoma dňami obsadila ukrajinská námorná pechota, ktorá sa vylodila na okupovanom brehu, píše BBC. Obe dediny sa nachádzajú niekoľko kilometrov od Dnepra.

V utorok ruský vojenský telegramový kanál Rybar a po ňom aj ďalší ruskí vojenskí blogeri podľa BBC informovali o dvoch útočných skupinách ukrajinskej námornej pechoty, ktoré prešli prvou obrannou líniou ruských vojsk za Dneprom, pričom obsadili dedinu Pojma a časť Piščanivky. Neskôr ich Rusi zatlačili späť k brehu, uviedli ruské zdroje.

Informáciám o ukrajinskom výsadku sa vo svojej poslednej analýze vývoja bojov venuje tiež americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý píše o geolokačných záberoch zverejnených v stredu, ktoré naznačujú, že Ukrajinci postupovali severne od Piščanivky a do Pojmy.

ISW ale odmietol špekulovať o rozsahu a perspektívach ukrajinských aktivít na ľavom brehu Dnepra. Zároveň upozornil, že zatiaľ nedospel k záveru, že by sa ukrajinským vojakom podarilo vytvoriť predmostie vhodné pre postup mechanizovaných síl.

Vo väčšom meradle

"Je však pozoruhodné, že prominentné a všeobecne spoľahlivé ruské zdroje hovoria o ukrajinských aktivitách na východnom (ľavom) brehu (v zmysle), že sa odohrávajú vo väčšom meradle ako predtým zdokumentované taktické nájazdy ukrajinských síl cez rieku," poznamenal ISW.

Inštitút zároveň naznačil, že ruskí blogeri majú obavy ohľadom schopnosti inváznej armády odraziť potenciálny ukrajinský útok v regióne, ktoré môžu čiastočne súvisieť so stavom tamojších ruských síl. Ruská armáda podľa neho odtiaľ v posledných mesiacoch stiahla niektoré elitnejšie jednotky a poslala ich do Záporožskej oblasti, aby pomohli odraziť ukrajinskú protiofenzívu.

image

Pomoc Ukrajine bude pokračovať napriek konfliktu v Gaze, prisľúbil Macron

ISW ďalej konštatuje, že ukrajinská armáda pokračovala v protiofenzíve na východe a juhu Ukrajiny a údajne postúpila pri Bachmute a v západnej časti Záporožskej oblasti.

Ruská invázna armáda naproti tomu útočila okrem iného pozdĺž línie Kupjansk-Svatove-Kreminna, pri Bachmute, pri Avdijivke, na pomedzí Doneckej a Záporožskej oblasti a v západnej časti Záporožskej oblasti. Postúpila južne od Avdijivky, píše inštitút.

01 - Modified: 2023-10-18 18:31:56 - Feat.: 1 - Title: Rýchla západná podpora Izraelu uškodí podpore pre Ukrajinu, varuje denník Financial Times 02 - Modified: 2023-10-18 14:04:38 - Feat.: 1 - Title: Putin reagoval na dodávky obávaných rakiet Ukrajine: USA spravili chybu, ATACMS znamenajú ďalšiu hrozbu 03 - Modified: 2023-10-18 11:22:51 - Feat.: 1 - Title: VIDEO: Putina v Číne sprevádzajú dôstojníci s jadrovým kufríkom, všimli si médiá 04 - Modified: 2023-10-18 09:23:55 - Feat.: 1 - Title: Zlom, akým bolo poskytnutie HIMARS. Rakety ATACMS môžu zmeniť vývoj vojny 05 - Modified: 2023-10-17 18:12:39 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj poďakoval Spojeným štátom za nové strely dlhého doletu, potvrdil ich použitie proti Rusku
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:50