StoryEditor

Vo Fergusone strieľali na policajtov. Zadržali desiatky ľudí

19.08.2014, 12:05
Demonštranti mali na policajtov hádzať zápalné fľaše.

V noci na utorok pokračovali tvrdé strety medzi políciou a demonštrantami v americkom meste Ferguson. Na zasahujúcich policajtov padali zápalné fľaše a kamene, podľa policajného veliteľa demonštranti údajne použili aj strelné zbrane. V celách následne skončilo 31 protestujúcich.

Obyvatelia mesta Ferguson sa v pondelok večer tamojšieho času opäť zhromaždili v uliciach tohto predmestia Saint Louis, aby sa domohli spravodlivého vyšetrenia zastrelenia neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna belošským policajtom.

Napriek tomu, že na upokojenie emócií vyzval aj prezident Barack Obama, došlo podľa televízie CNN opäť k stretom. Na rozdiel od dvoch predchádzajúcich večerov nebol v noci na utorok vyhlásený zákaz vychádzania. V uliciach boli pripravené desiatky policajných ťažkoodencov na prípadné násilnosti.

Sprvu pokojný protest si vynútil zásah bezpečnostných zložiek vo chvíli, keď skupina ľudí začala vrhať na policajný kordón predmety (údajne aj zápalné fľaše), ktoré niektorí svedkovia označili za fľaše s vodou. Policajti potom použili dymové granáty a slzotvorný plyn a vyzvali demonštrantov na opustenie ulice. Jedna skupinka protestujúcich zabarikádovala ulicu prenosnými toaletami a oranžovými kuželmi. Niektorí strhávali dopravné značky.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na veliteľa zásahu Rona Johnsona uviedla, že demonštranti na zasahujúcich policajtov aj strieľali. "Zasahujúci policajti museli čeliť streľbe na ich vozidlá," povedal Johnson. "Zo strany zasahujúcich strážnikov nebola vypálená jediná guľka, a to aj napriek ťažkému útoku," informoval ďalej na tlačovej konferencii Johnson. Dodal, že polícia pri zásahu u demonštrantov zadržala dve strelné zbrane.

Johnson tiež vyzval obyvateľov Fergusonu, aby protestovali počas dňa, pretože nočné demonštrácie využívajú "kriminálne živly skrývajúce sa v dave s cieľom vyvolať chaos".

V rukách polície skončilo po upokojení stretov 31 ľudí. Podľa policajných záznamov mnoho z nich nepochádza z Fergusonu a do mesta pricestovali napríklad z New Yorku a Kalifornie.

Práve demonštrujúcim z cudzích miest pripisujú miestni najväčšie násilnosti. "Vypadnite z našich ulíc! Nebojujte," kričal na agresorov Jerrell Bourrage. "Nepotrebujeme týchto gaunerov v uliciach. Potrebujeme ľudí, ktorí dokážu stáť bokom, ale zároveň presadia svoje slová," dodal Bourrage.

Školy v Fergusone zostanú zatvorené
Do Fergusonu v pondelok na pokyn guvernéra štátu Missouri Jaya Nixona zamierila aj Národná garda. "Vzhľadom k nekončiacim koordinovaným násilným útokom na životy a majetok vysielam vysoko schopných mužov a ženy Národnej gardy štátu Missouri, aby pomohli plukovníkovi Ronovi Replogleovi (...) v obnovení mieru a poriadku," uviedol v pondelok guvernér. Na pokyn guvernéra tiež do konca týždňa zostanú zatvorené všetky školy v Fergusone.

Policajti zastrelili Michaela Browna 9. augusta. Zábery z bezpečnostných kamier neskôr ukázali, že 18-ročný Brown najprv v jednom z obchodov v meste zobral tovar a bez platenia odišiel. Neozbrojeného Browna potom zastrelil 28-ročný strážnik Darren Wilson.

Podľa polície došlo k potýčke medzi Wilsonom, Brownom a jeho nemenovaným spoločníkom a policajt bol zranený. Niektorí svedkovia tvrdia, že Brown začal utekať, iní ľudia vyhlasujú, že dal ruky nad hlavu. Polícia uviedla, že mladík sa snažil Wilsonovi vziať zbraň.

Podľa nezávislej pitvy, ktorú si vyžiadala rodina Browna, bol mladík strelený celkom šesťkrát, z toho dvakrát do hlavy. Zo záverov pitvy okrem iného vyplýva, že Brown nebol zastrelený z krátkej vzdialenosti, pretože sa na jeho tele nenašli stopy po strelnom prachu.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2006-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predaj Rádiokomu možno spochybnia
01 - Modified: 2024-09-19 21:31:14 - Feat.: - Title: Kultúrny štrajk: Tisícky ľudí vyjadrili nesúhlas so Šimkovičovej vedením rezortu. Čelíme útokom, tvrdia umelci 02 - Modified: 2024-09-11 07:52:20 - Feat.: - Title: V hre je pokles reálnych platov učiteľov. Situácia je najvážnejšia v Bratislave 03 - Modified: 2024-09-10 11:23:23 - Feat.: - Title: Lekári v Česku budú zrejme opäť protestovať, vláda podľa nich neplní dohodu 04 - Modified: 2024-09-07 21:07:04 - Feat.: - Title: Viac než stotisíc Francúzov naprieč celou krajinou protestovalo proti novému premiérovi 05 - Modified: 2024-09-02 10:39:46 - Feat.: - Title: Nový školský rok v Maďarsku sa začína v napätej atmosfére, sprevádzajú ho protesty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 04:34