StoryEditor

Predaj Rádiokomu možno spochybnia

21.09.2006, 00:00

BRATISLAVA -- Predaj Rádiokomunikácií, odštepného závodu pološtátneho Slovak Telekomu, je opäť témou rokovaní ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií s nemeckým Deutsche Telekomom. Je možné, že štát z pozície tesne menšinového, no vplyvného akcionára zatlačí na Nemcov, aby zastavili predaj Rádiokomu.
Hovorca rezortu Marián Jánošík včera nedokázal povedať, aký postoj k rozbehnutej čiastočnej privatizácii Rádiokomunikácií zaujíma ministerstvo. Rokovania totiž prebiehajú aj na pôde samotného ministerstva. "Všetko je v štádiu riešenia a rokovaní. Akýkoľvek výsledok je prípustný," povedal Jánošík.

Tender v plnom prúde
Začiatkom júna podalo záväzné ponuky na kúpu Rádiokomunikácií niekoľko firiem. Kto sú záujemcovia a koľko ich je, odmieta Slovak Telekom zverejniť. "O celej veci budeme informovať až po tom, čo sa k tendru a jeho výsledkom vyjadria naše štatutárne orgány," konštatovala Alena Vaškaninová Buchláková zo Slovak Telekomu.
Slovak Telekom oslovil priamo 23 firiem, o ktorých si myslel, že by mohli mať záujem o Rádiokom. Deväť z nich, prevažne zahraničných, podalo predbežné ponuky. Poradca pri predaji Wood & Co. tieto ponuky vyhodnotil a na základe jeho návrhu odsúhlasili akcionári Telekomu užší zoznam piatich uchádzačov. Tí získali v máji prístup k tzv. data roomom a mohli vykonať hĺbkový audit v Rádiokome.
Štát má síce v Slovak Telekome menšinový, 49-percentný podiel, ale aj z tejto pozície vedeli jeho zástupcovia už dvakrát zatlačiť na Deutsche Telekom, aby im vyhovel. V obidvoch prípadoch išlo o dividendy. Ich odsúhlasenie na valnom zhromaždení si štát vynútil hrozbami, že svoj podiel predá, ak dividendy nedostane.

U susedov boj finančných obrov
Rádiokomunikácie sú lukratívny biznis. V Česku, kde sa už stihli stať vplyvným samostatným telekomunikačným operátorom, sa o ne zaujíma trojica finančných obrov Lehman Brothers, Mid Europa Partners a Al Bateen Investment. Za kúpu českého Rádiokomu spoločne ponúkli asi jednu miliardu eur.
Rozhodnutie však stojí a padá na stopercentnom akcionárovi Rádiokomu, holandskej firme Bivideon. Tá podľa jej zástupcu Vladimíra Bystrova o predaji dcérskej firmy nerokuje a ani rokovať neplánuje.

Rádiokomunikácie
Rádiokomunikácie zabezpečujú distribúciu a šírenie rozhlasových a televíznych signálov. Svoje služby poskytujú tak mobilným operátorom, ako aj verejnoprávnym médiám. Od marca prevádzkujú slovenské Rádiokomunikácie prvé digitálne rozhlasové vysielanie v pásme stredných vĺn na Slovensku, ktoré pokrýva Bratislavu a okolie. O poskytovaní pripojenia na internet pomocou vysokorýchlostného satelitného spôsobu zatiaľ neuvažujú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 04:34