StoryEditor

Pri zásahu zahynula Ládinova manželka (foto+video)

02.05.2011, 06:40
Sledovali sme online | Totožnosť bin Ládina potvrdili aj testy DNA, podrobnosti ale nie sú známe.

21:39 Počas operácie údajne zahynula aj jedna zo žien, za ktorú sa bin Ládin skrýval. Predpokladá sa, že išlo o jednu z jeho manželiek. Nie je jasné, či sa žena do paľby postavila dobrovoľne. Na tlačovej besede to uviedol hlavný poradca amerického prezidenta Baracka Obamu v boji proti terorizmu John Brennan.

20:38 Spojené štáty boli pri nedeľnom zásahu v Pakistane pripravené zajať teroristického bin Ládina. Príliš však s touto možnosťou nepočítali, pretože predpokladali, že najhľadanejší terorista sveta sa bude brániť.

20.20 Za smrť bin Ládina by mal dostať zásluhy aj nebohý pápež Ján Pavol II., vyhlásil dnes peruánsky prezident Alan García. "Jeho prvým zázrakom bolo, že svet zbavil prevteleného zla, démonického prevtelenia zločinu a nenávisti, čím nám poslal správu, že osoba, ktorá vyhodila do vzduchu veže a budovy, už neexistuje," povedal García v súvislosti s tým, že americké špeciálne jednotky bin Ládina zabili len pár hodín po blahorečení Jána Pavla.

19: 33 Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil smrť najhľadanejšieho teroristu sveta za prelom v celosvetovom boji proti terorizmu.

19:27 Mnohí moslimskí duchovní vyjadrili presvedčenie, že pochovanie Usámu bin Ládina do mora bolo v rozpore s islamskými tradíciami. Podľa kritikov to môže podnietiť odvetné útoky na ciele USA.

19:00 Líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího by mal stretnúť rovnaký osud ako bin Ládina. Vyhlásil to hovorca líbyjských povstalcov.

18:56 Pred pochovaním v mori vystrojili zabitému vodcovi Al-Kajdy tradičný islamský pohreb. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na činiteľa amerického ministerstva obrany.

18:55 Úľavu cítia podľa televíznej stanice CNN pozostalí po obetiach teroristických útokov proti Spojeným štátom z 11. septembra 2001 po zabití bin Ládina. Hovoria aj o tom, že im smrť iniciátora akcie, pri ktorej zomrelo takmer 3000 Američanov, konečne pomôže vyrovnať sa s tragickou udalosťou.

18:37 Akcie veľkých amerických korporácií dopoludnia v New Yorku mierne vzrástli. Investori reagovali na smrť bin Ládina. Kľúčový index Dow Jones napoludnie newyorského času posilnil o pätinu percenta na 12.834,5 bodu. Index Nasdaq Composite v rovnakom čase nepatrne oslabil na 2872,3 bodu so stratou 0,04 percenta.

18:35  Svet je po smrti bin Ládina bezpečnejší a lepší, povedal dnes v Bielom dome americký prezident Barack Obama. Prezident dnešok označil za dobrý deň pre Spojené štáty. "Naša krajina dodržala svoj ​​záväzok, že dohliadne na to, aby spravodlivosti bolo urobené za dosť," uviedol šéf Bieleho domu. Udalosť podľa neho zároveň Američanom pripomenula, že nie je nič, čo by nemohli dosiahnuť.

18.25 Svetové ceny ropy v dnešnom extrémne kolísavom obchodovaní popoludní zmazali všetky výrazné počiatočné straty vyvolané zabitím bin Ládina. Severomorská ropa Brent sa po poklese pod 122 dolárov vrátila ku 126 dolárom za barel, pretože bin Ládinova smrť podľa aktérov na ropnom trhu nerieši príčiny terajších vysokých cien.

17:45 Totožnosť zabitého šéfa Al-Kajdy preukázali na 99,9 percenta testy DNA. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na činiteľov americkej armády. Pri testovaní boli údajne použité rôznorodé metódy, bližšie podrobnosti však nie sú známe. Spojené štáty získavali vzorky DNA od členov bin Ládinovej rodiny od útokov z 11. septembra 2001.

17:08 Podľa televízií CNN a NBC testy DNA ešte ukončené neboli a budú k dispozícii v nasledujúcich niekoľkých dňoch.

16:46 Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes varovala, že boj proti terorizmu nekončí ani po zabití Usámu bin Ládina.

15:40 Totožnosť zabitého teroristu a šéfa Al-Káidy Usámu bin Ládina údajne potvrdili testy DNA. S odvolaním na nemenované zdroje to oznámila spravodajská stanica ABC News. Médiá o ich vykonaní informovali už skôr, výsledky mali byť známe do niekoľkých dní. Washington sa zatiaľ ku genetickým testom nevyjadril.

14:23 Tím amerických špeciálnych síl mal rozkaz bin Ládina zabiť, nie zadržať. Pre agentúru Reuters to povedal úradník americkej národnej bezpečnosti.

13:52 Po zverejnení správy o smrti najhľadanejšieho teroristu sveta prijalo Ministerstvo vnútra SR niekoľko preventívnych bezpečnostných opatrení. Až do odvolania budú príslušníci Policajného zboru prísnejšie strážiť napr. veľvyslanectvo USA v Bratislave a počas majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji aj členov reprezentácie USA. Minister vnútra Daniel Lipšic o tom telefonicky hovoril s americkým veľvyslancom na Slovensku Theodorom Sedgwickom, ktorý túto informáciu privítal. Bezpečnostnú situáciu bude polícia priebežne vyhodnocovať a opatrenia prispôsobí aktuálnym potrebám. 


13:13 Palestínska islamistická skupina Hamasu odsúdila zabitie Usámu bin Ládina, a označili ho za "Araba, svätého bojovníka".

13:08 Pakistanský Taliban hrozí útokmi proti vládnym predstaviteľom, vrátane prezidenta Asif Ali Zardariho, pakistanskej armáde a v Spojených štátoch po tom, ako v krajine zabili Usámu bin Ládina .

12:59 Smrť vodcu teroristickej organizácie Al-Kajdá Usámu bin Ládina dáva nádej na zastavenie jeho nenávistnej kampane, ktorej zámerom bolo podnecovať neznášanlivosť a konfrontáciu medzi národmi a civilizáciami. Pred novinármi to dnes vyhlásil šéf slovenskej diplomacie Mikuláš Dzurinda.

"Myslím si, že informácia, ktorou disponujeme z ranných hodín, prináša nielen zadosťučinenie a pocit spravodlivosti rodinám a blízkym tisíciek obetí, ale predstavuje aj nádej, že sa tieto hrôzy už v budúcom období nebudú opakovať," dodal Dzurinda. Na otázku, či Slovensko v tejto súvislosti posilní ochranu niektorých objektov, reagoval, že na to nemôže odpovedať

12:56 Zabitie vodcu teroristickej organizácie al-Káida Usámu bin Ládina je zadosťučinením spravodlivosti, ale al-Kjdá ďalej existuje a môže sa stať, že jeho nástupca môže byť ešte agresívnejší. Uviedol dnes slovenský prezident Ivan Gašparovič v reakcii na správu, že vodca al-Káidy je mŕtvy.

12:46 Smrť Usámu bin Ládina je síce dôležitým víťazstvom, ale tým sa boj proti medzinárodnému terorizmu neskončil, vyhlásil dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi. Šéf diplomacie Maďarska na mimoriadnej tlačovej besede podľa tlačovej agentúry MTI uviedol, že na celom svete a aj v Maďarsku je nutné posliniť bezpečnostné opatrenia, pretože teroristická sieť al-Káida funguje ďalej aj po smrti svojho vodcu a je možné, že organizujú rôzne odvetné kroky.

12:03 Sídlo, v ktorom sa Usáma bin Ládin skrýval, malo hodnotu milión dolárov a nemalo internetové ani telefónne pripojenie, uiviedla agentúra Reuters.

11:59 Každá európska krajina má bunky Al-Kajdy. Stovky moslimov s európskymi pasmi cestovali do pakistanských tréningových oblastí a vrátili sa do Európy, uviedla dnes BBC.

Po zatknutí troch Maročanov v Nemecku minulý týždeň pre plánovanie bombových útokov na verejných miestach, nemecké úrady pripúšťajú, že viac ako 200 nemeckých občanov mali tréning v kmeňových oblastiach a veľa z nich sa vrátili do Nemecka. Rovnaké prípady sú v Británii, Škandinávii, Francúzsku, Španielsku a Taliansku.

11:27 Usáma bin Ládin sa ukrýval v pakistanskom meste Abbottabad v dvojposchodovom dome, iba niečo okolo 700 metrov od pakistanskej vojenskej akadémie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

11:25 Medzinárodná policajná organizácia Interpol vyzvala krajiny na zvýšené bezpečnostné opatrenia s varovaním, že zabitie Usámu bin Ládina by mohlo vyvolať odvetné teroristické útoky. Interpol spolupracujúci s národnými políciami v 188 krajinách, je v plnej pohotovosti voči snahám al-Kajdy o pomstu.

Američanka oslavuje smrť bin Ládina v centre New Yorku.

11:20 Po smrti šéfa teroristickej siete Al-Kajdá je svet bezpečnejším miestom, uviedli dnes v spoločnom prehlásení šéf Európskej komisie José Barroso a prezident EÚ Herman Van Rompuy. Jeho smrť podľa nich ukazuje, že podobné zločiny, aké páchal, nezostanú nepotrestané.

11:19 USA uviedli do pohotovosti svoje veľvyslanectvá. Varovali Američanov pred možnými odvetnými akciami Al-Kaidy.

11:13 Jemenská vetva Al-Kajdy priznala, že je vodca Usáma bin Ládin mŕtvy. Pre celú sieť je to údajne katastrofa.

11:11 Smrť Usámu bin Ládina prinesie celému svetu veľkú úľavu, vyhlásil dnes britský premiér David Cameron. Minister zahraničia William Hague nariadil britským veľvyslanectvám vo svete, aby s ohľadom na možnú pomstu teroristov preskúmala svoje bezpečnostné opatrenia.

10:57 „Vodca Al-Kajdy Usáma bin Ládin sa bude musieť zodpovedať Bohu za to, že zabil veľa ľudí a využíval náboženstvo na šírenie nenávisti,“ takto dnes reagoval Vatikán na správy o zabití najhľadanejšieho teroristu sveta.

10:35 Afganský prezident Hámid Karzaj po správe o zabití lídra al-Káidy Usámu bin Ládina dnes vyzval povstalecké hnutie Taliban, aby prestalo bojovať. Uviedol, že zo smrti bin Ládina by sa mal Taliban poučiť.

10:20 Telo najhľadanejšieho teroristu sveta Usámu bin Ládina previezli po jeho zabití v Pakistane do susedného Afganistanu a neskôr ho pochovali v mori. Uviedla to dnes agentúra Reuters, odvolávajúca sa na noviny New York Times.

09:45 V prvých reakciách na džihádistických internetových fórach ich členovia uviedli, že sa modlia, aby správy o Usámovej smrti neboli pravdivé. V prípade potvrdenia jeho smrti naznačovali pomstu.

"Bože, daj, aby táto správa nebola pravdivá... Boh ťa preklína Obama," uvádza sa v jednom z odkaze v arabskom jazyku. "Američania... pre nás je stále legálne podrezať vám hrdlá."

"Usáma je možno mŕtvy, ale jeho odkaz džihádu nikdy nezomrie. Bratia a sestry, vyčkajte a uvidíte, že jeho smrť sa premení na dobré," uvádza sa v ďalšom odkaze na islamistickom fóre.

09:20 Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle privítal smrť Usámu bin Ládina, ktorého označil za "jedného z najbrutálnejších teroristov sveta". "Mal na svedomí tisíce nevinných životov, povedal Westerwelle.

09:15 India dnes uviedla, že zabitie Usámu bin Ládina v Pakistane zvýrazňuje jej obavy, že "teroristi patriaci k rôznym organizáciám nachádzajú v Pakistane útočisko".

08:58 Usáma bin Ládin prišiel o život v nedeľu pri prestrelke v pakistanskom meste Abottabad, približne 100 kilometrov severne od Islamabadu.

07:13 Na zverejnenie správy o zabití bin Ládina reagovali svetové osobnosti. Medzi prvými bol bývalý prezident USA George W. Bush, primátor New Yorku Michaela Bloomberg, izraelský premiér Benjamin Netanjahu či britský premiér David Cameron.

04:48 Americký prezident Barack Obama má v mimoriadnom príhovore k národu oznámiť, že vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin je mŕtvy. Oznámila to v noci nadnes televízna stanica CNN.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Vodca teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin je mŕtvy. V pondelok to v priamom prenose televíznej stanice CNN oznámil americký prezident Barack Obama s tým, že telo najhľadanejšieho teroristu na svete je v rukách amerických úradov. Informáciu potvrdil aj nemenovaný vysoký predstaviteľ pakistanskej rozviedky, ktorá sa podieľala na pátraní.

Cielená operácia

Podľa CNN Usámu bin Ládina zabilo špeciálne komando amerických síl v uplynulých dňoch pri cielenej operácii v dome v Abbottabádu pri pakistanskej metropole Islamabad. Nemenovaný činiteľ amerických protiteroristických síl podľa agentúry AP zdôraznil, že išlo o pozemnú operáciu, nie o útok bezpilotného lietadla. Usáma bin Ládin bol zabitý pri prestrelke. Zranený nebol nikto z Američanov, komando sa tiež úzkostlivo staralo, aby nedošlo k obetiam medzi civilistami.

Pred Bielym domom sa zhromaždili stovky ľudí, ktorí s americkými vlajkami oslavujú teroristovu smrť.

Vo svojom prejave prezident Obama označil bin Ládinove dolapenie za víťazstvo spravodlivosti.

Pre Obamu a jeho národnú bezpečnosť je to veľký úspech - mnohí Američania už ani nedúfali, že sa teroristu niekedy podarí dopadnúť, upozornila agentúra Reuters.


Zväčšiť mapu

Bývalý prezident George W. Bush, ktorý bol v úrade v čase septembrových útokov a usiloval o dolapenie bin Ládina živého alebo mŕtveho, označil úspešnú operáciu za "momentálny úspech". "Boj proti terorizmu pokračuje, ale dnes v noci (ráno SELČ) Amerika vyslala neklamné posolstvo: nezáleží na tom, ako dlho to potrvá, ale spravodlivosť sa naplní," uviedol Bush vo svojom vyhlásení.
 

Veľvyslanectvá v pohotovosti
USA v dôsledku tejto udalosti uviedli do pohotovosti svoje veľvyslanectvo. Varovali Američanov pred možnými odvetnými akciami Al-Kajdy.

Pôvodom Saudský Arab pochádzal z bohatej rodiny. Založil a financoval činnosť Al-Kajdy, v ktorej čele stál. Okrem iného bol mozgom teroristických útokov z 11. septembra 2001 v USA, ktoré si vyžiadali niekoľko tisíc ľudských životov. Na svedomí mal aj rad ďalších atentátov, vrátane útokov na americké veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii v roku 1998.

Po bin Ládinovi pátrali americké sily od roku 2001, kedy sa mu podarilo uniknúť pri operácii amerických i afganských síl v jaskynnom komplexe Tora Bora na východe Afganistanu. Darilo sa mu naďalej skrývať a nakoniec výzvedné sily dospeli k presvedčeniu, že sa skrýva v Pakistane.

Bin Ládin sa čas od času objavil na videozáznamoch s rôznymi vyhláseniami, v ktorých predovšetkým obhajoval extrémistické islamistické pozície.

Americký prezident oznámil správu o smrti Usamu bin Ládina.

Jeho prejav sledoval celý svet.

Smrť bin Ládina vyrazili Američania oslavovať do ulíc.

Oslavovať prišli aj pred Biely dom.

Len, aby ste vedeli... Usama bin Ládin je mŕtvy.

Cieľ: Bin Ládin

Jedenásteho septembra 2001 zaútočila Al-Kajdá na Svetové obchodné centrum v New Yorku.

Zaútočil aj na americký Pentagon.

Zahraničné médiá zverejnili fotku zabitého vodcu Al-Kajdy bin Ládina.

01 - Modified: 2004-04-04 21:26:29 - Feat.: 0 - Title: Zisky kandidátov v obvodoch 02 - Modified: 2004-04-04 21:27:53 - Feat.: 0 - Title: Martinský závod už začína prinášať ovocie 03 - Modified: 2004-04-04 21:29:13 - Feat.: 0 - Title: Význam domáceho uhlia podľa baníkov vzrastie 04 - Modified: 2004-04-04 21:31:24 - Feat.: 0 - Title: Vývoz bol rekordný, najviac sa na ňom podieľala oceľ 05 - Modified: 2004-04-04 21:34:41 - Feat.: 0 - Title: Ako obchodovať s Izraelčanmi 06 - Modified: 2004-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Len v troch obciach volili všetci 07 - Modified: 2004-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výrok týždňa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. júl 2024 05:20