StoryEditor

Českú kampaň okorenil pästný súboj

22.05.2006, 00:00
Dva týždne pred parlamentnými voľbami v ČR nabrala predvolebná kampaň neočakávaný smer. V sobotu sa o to svojským spôsobom postaral bývalý podpredseda Občianskej demokratickej strany Miroslav Macek, dnes externý poradca prezidenta ČR.

Dva týždne pred parlamentnými voľbami v ČR nabrala predvolebná kampaň neočakávaný smer. V sobotu sa o to svojským spôsobom postaral bývalý podpredseda Občianskej demokratickej strany Miroslav Macek, dnes externý poradca prezidenta ČR. Na zjazde českých zubárov Macek, sám lekár, pred tisíckou ľudí fyzicky napadol ministra zdravotníctva ČR Davida Ratha, pričom násilnú vložku zdokumentovali televízne kamery. Koho však z tejto udalosti budú bolieť zuby nakoniec, to sa ešte len ukáže.
Macek mal spoza rečníckeho pultu uvádzať zjazdovú diskusiu. Tesne predtým poslucháčom oznámil, že si ešte predtým musí vybaviť istú osobnú vec. Pristúpil k ministrovi Rathovi a zozadu ho udrel rukou. Napadnutý politik chcel najprv odísť, ale napokon sa vrátil a nasledoval pästný súboj aktérov.
Tento incident vrhol zlý tieň nielen na samotné rokovanie, ale aj na celú českú politickú scénu. Kým totiž Rath je členom ČSSD, Macek je dlhoročným funkcionárom ODS. Útok už do istej miery avizoval, keď predtým na vlastnej internetovej stránke napísal, že spor s Rathom "si vybaví pri najbližšej príležitosti po chlapsky". Rath v rozhovore pre denník Lidové noviny nedávno uviedol, že Macek sa oženil kvôli peniazom.
Celá udalosť ovplyvnila rokovanie zjazdu do tej miery, že po incidente sa stalo prakticky neovládateľné. Zvrhlo sa na osobné šarvátky a politické vybavovanie si účtov. Rath sa márne snažil o obhajobu svojich krokov zameraných na riešenie problémov českého zdravotníctva. Jeho argumenty sa väčšinou stretávali len s pískaním a protestmi. Zhodou okolností práve dnes sa v ČR začína ďalšia vlna zdravotníckych protestov, tentoraz týždenná. Jej ústredným mottom bude heslo "Nie sme pokusné králiky doktora Ratha". I na spomínanom sobotnom zjazde Rath čelil kritike. Predseda Českej stomatologickej komory Jiří Pekárek sa mu síce za incident ospravedlnil, ale ministra vyzval, aby "na plagátoch ľuďom neklamal".
ČSSD celú záležitosť považuje za takú vážnu, že jej predseda a premiér Jiří Paroubek ešte v sobotu zvolal mimoriadnu tlačovú konferenciu. Napadnutie ministra považuje za politický útok a prezidenta ČR vyzval, aby voči Mackovi prijal príslušné opatrenia. Václav Klaus sa však vyjadriť odmietol.
Paroubek dal útok do súvislostí s blížiacimi sa voľbami - ODS podľa neho prepadá hystérii kvôli strate preferencií. Českí politológovia už začali diskutovať o možnom dosahu incidentu na voľby. Zdeněk Zbořil pre tlač uviedol, že "táto udalosť je dôkazom všeobecného zvrhnutia mravov", aj keď násilie nie je pre volebnú kampaň v ČR nikdy typické. "Je to dôkaz toho, že Macek nemá vychovanie." Zbořil sa však nedomnieva, že táto udalosť by mohla mať priamy vplyv na rozloženie hlasov.

01 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banky sa samy pripravujú o zisky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 01:39