StoryEditor

Banky sa samy pripravujú o zisky

04.03.2003, 23:00

Včera vládla na peňažnom trhu rušná nálada, ktorú ovplyvnil najprv repo tender a neskôr zverejnenie povinných minimálnych rezerv. V pravidelnom dvojtýždňovom sterilizačnom repo tendri prejavili banky záujem uložiť v Národnej banke Slovenska (NBS) 47,052 mld. Sk, pri priemernom a minimálnom výnose 6,49 %. Maximálny výnos dosiahol 6,5 %. "Takýto vysoký dopyt nás prekvapil, keďže sa sektor v stredu dostane do podstavu likvidity," povedal díler Slovenskej sporiteľne Pavel Jánošík. Díler predpokladá, že viaceré zahraničné banky si prostredníctvom lokálnych bánk ukladajú korunové zdroje na dvojtýždňovej báze v repo tendri. Zahraničné banky nakúpia na trhu ročné peniaze za 5,6 % a následne ich ponúkajú na dva týždne slovenským bankám, ktoré ich ukladajú do centrálnej banky. NBS s tým pravdepodobne nemá žiaden problém a akceptuje z trhu všetko, čo jej komerčné banky ponúknu. Na trhu je už dlhší čas výnosová krivka depozitov inverzná, čo znamená, že najlacnejšie sú zdroje s ročnou lehotou splatnosti (samozrejme, vynímajúc situácie, keď je prebytok likvidity a jednodňové peniaze sa nachádzajú na piatich percentách). Slovenské komerčné banky majú nastavené svoje pozície tak, že očakávajú pokles sadzieb. Ak to bude pokračovať aj naďalej, dlhé peniaze sa stanú drahšími a banky sa teda svojím konaním samy pripravujú o zisky.
Overnighty otvárali na úrovni 5,5/5,7 % p. a. a ukladali sa postupne až do 5,3 %. S tomnextami až dvojtýždňovými peniazmi sa začalo obchodovať pri cene 6,3/6,4 % p. a. Po výsledku repo tendra reagovali tomnexty a spotnexty rastom o 10 bázických bodov. Ďalšia korekcia nastala po zverejnení plnenia povinných minimálnych rezerv, keď sa tieto depozity obchodovali za 6,6/6,7 % p. a. Mierne vzrástli aj úložky s týždňovou lehotou splatnosti, keď zatvárali na 6,35/6,55 % p. a. Mesačné zdroje sa obchodovali na 6,2/6,4 % p. a. Dvojmesačné a trojmesačné depozity otvárali včera na rovnakej úrovni 6,2/6,3 %. Pri úložkách so šesťmesačnou a s deväťmesačnou lehotou splatnosti sa kotácie ráno pohybovali na 5,6/5,9 % Otváracia cena ročných medzibankových pôžičiek bola na úrovni 5,45/5,6 %. Vo väčšom objeme sa realizovali aj swapy na dvoch, troch a deviatich mesiacoch. Pri trojmesačných swapoch sa podľa odhadov uskutočnili obchody za 100 mil. USD.
Dnes z trhu odíde 47,052 mld. Sk z včerajšieho repo tendra, ktorý nahradí splatný repo tender v objeme 49,48 mld. Sk. Okrem toho opustí sektor aj 7,835 mld. Sk z pondelkovej aukcie štátnych dlhopisov. Situácia by sa mala mierne upokojiť zajtra, keď sú splatné dlhopisy v objeme dvoch miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 03:39