Český legendárny Tuzemák možno príde o svoje tradičné zloženie. Rumová aróma, ktorá sa do Tuzemáku pridáva, totiž podľa zistenia Európskeho úradu pre kontrolu potravín môže obsahovať rakovinotvornú látku.
Ingredienciu by tak mohli v budúcnosti úplne zakázať. Česko sa podľa slov ministra poľnohospodárstva Mariana Jurečku bude brániť a požiada o výnimku.
Typická vôňa Tuzemáku, ktorá je pre mnohých Čechov takmer synonymom Vianoc, môže byť spôsobená ingredienciou, ktorá spôsobuje rakovinu. Vyplýva to zo zistení európskeho úradu, ktorý sa zaoberá kontrolou kvality potravín. Ten by mal svoje výstupy odovzdať Európskej komisii, ktorá sa nimi bude zaoberať. O veci informuje portál iHned.cz.
Je teda v hre možnosť, že Komisia ingredienciu zakáže úplne. Tuzemák by potom musel meniť zloženie, čo by spôsobilo komplikácie firmám, ktoré ho vyrábajú.
V českých podmienkach tvoria rumy až štvrtinu všetkej konzumácie tvrdého alkoholu. Tuzemák sa však už za rum označovať nesmie, tento názov mu zakázala EÚ už v roku 2003, pretože sa nepáli z trstiny.
O tradičné zloženie Tuzemáku sa však chce v Bruseli Česko pobiť. Minister poľnohospodárstva Marian Jurečka totiž potvrdil, že v prípade, že by sa muselo do receptúry českej liehoviny z vôle únie zasiahnuť, podá v Bruseli žiadosť o výnimku.
"Chceli by sme s Európskou komisiou aj s úradom pre bezpečnosť potravín rokovať, budeme chcieť všetky doklady a vedieť, či v tom malom množstve, ktoré je v rume, je látka nebezpečná," vyhlásil Jurečka.
"Presný právny status rumovej arómy sa v súčasnosti prehodnocuje a debatuje sa o ňom s členskými štátmi," potvrdzuje Magdalena Frouzová, hovorkyňa Európskej komisie v Prahe.
Komisia pristupuje k výnimkám v prípadoch, keď je zjavné, že daná zložka by sa zasiahnutým krajinám len ťažko nahradzovala. Na to práve stavia aj české zastúpenie.
"Ak by sme došli až do fázy, že by sa preukázali negatívne dôsledky, tak tá možnosť tu je. Tuzemský rum je tradičný alkohol, ktorý sa používa aj na pečenie," vyhlásil Jurečka.