Smršť, film, Peter Bebjak FOTO: Adam Kulik/bontonfilm
StoryEditor

Bebjakova Smršť podľa Karikovej knihy mieri do kín: Čo bolo dobré v Trhline, je tu ešte lepšie, tvrdí Maštalír

31.01.2024, 10:29
  • Tajomstvá, ktoré ostali zachované. Diváci uvidia príbeh, ktorý je rozšírením a pokračovaním obľúbenej knihy jedného z najpredávanejších slovenských autorov Jozefa Kariku.
  • V hlavnej úlohe forenzného psychológa Martina Langa uvidíme Tomáša Maštalíra a po jeho boku sa v trileri predstaví Anna Geislerová.
  • Film Smršť prichádza do kín 4. apríla 2024. Film vznikol s podporou Audiovizuálneho fondu.

Po úspechu filmovej Trhliny prinesie režisér Peter Bebjak 4. apríla do kín ďalší film nakrútený na motívy bestsellera Jozefa Kariku, a to mysteriózny triler Smršť. V hlavných úlohách sa predstavia dve výrayné tváre česko-slovenskej hereckej scény, Tomáš Maštalír a Anna Geislerová.

Dnes tvorcovia zverejnili trailer, ktorý dá divákom možnosť nazrieť do napínavého príbehu odohrávajúceho sa v kúpeľnom komplexe uprostred lesov, kde sa objaví hrozivý halný vietor. Ide o zvláštny meteorologický jav, ktorý ovplyvňuje nielen prírodu, ale aj ľudí.

V miestach, kde sa tento vietor fönového typu objavuje, narastá počet ochorení od migrén až po psychózy. Rýchle zmeny tlaku vzduchu, ktoré sú s ním spojené, majú údajne na človeka množstvo negatívnych účinkov. Niektorí ľudia bývajú viac podráždení, nervózni či agresívni. Tí, ktorí majú depresiou, zvyknú pociťovať zhoršenie stavu. Legenda v našom regióne hovorí, že keď sa vám veternica pozrie do očí, bude vás prenasledovať až na kraj sveta, kým vás nezničí.

Trailer si pozrite vo videu: 

Film bol knihou Smršť voľne inšpirovaný, a tak nejde o jeho priame prenesenie do podoby scenára. Motív a tajomno legendy, ktorá ovplyvňuje hrdinov príbehu a odráža ich tajomstvá, však ostali zachované. Diváci tak uvidia príbeh, ktorý je rozšírením a pokračovaním obľúbenej knihy jedného z najpredávanejších slovenských autorov Jozefa Kariku.

O filme

Hlavným hrdinom filmového príbehu je forenzný psychológ Martin Lang (Tomáš Maštalír), ktorý prichádza spolu s manželkou Pawlou (Anna Geislerová) do kúpeľov v horách. Ďaleko od civilizácie si chcú oddýchnuť a pokúšajú sa zachrániť vzťah.

Prechádzajú vážnou partnerskou krízou, ktorá pramení z hlboko ukrytej traumy, a tento pobyt je pre nich ultimátom – buď svoje problémy prekonajú, alebo sa každý vyberie vlastnou cestou. Kolobeh rutinných dní však naruší príchod tajomnej zásielky – balíka s dôkazovým materiálom z vyšetrovania tragického prípadu.

Odosielateľom je Langov kolega, psychológ. Ten od neho potrebuje pomoc v prípade známom ako „jazda smrti“, na konci ktorého boli štyria mŕtvi. Lang sa spočiatku zdráha, ale postupne podľahne neznámej sile, ktorá ho k prípadu priťahuje.

Filip Veselovský, jeho kamarátka Nina a jej partner, policajt Gabo v jeden večer nastúpili do auta. Po zbesilej jazde, ktorej trasa nedávala zmysel, auto zastalo na pumpe. Nina natankovala a jeden z mužov ju zastrelil. Šofér okamžite vyrazil smerom do lesov a po chvíli v plnej rýchlosti prešiel do protismeru a zrazil sa s protiidúcim autom.

Ľudia v ňom boli na mieste mŕtvi rovnako ako Gabo. Ten však zomrel ešte predtým, guľkou do hlavy. Veselovský vyviazol s ťažkými zraneniami a teraz čelí obvineniu z viacerých trestných činov vrátane vraždy. Hrozí mu dvadsaťpäť rokov vo väzení, ale on tvrdí, že je nevinný. Snaží sa vyšetrovateľov presvedčiť, že bol k tomu prinútený a vinu a na tomto zločine nesie halný vietor.

Slovom hlavných postáv

V hlavnej úlohe forenzného psychológa Martina Langa, ktorý sa snaží preniknúť do mysle jediného preživšieho „jazdy smrti“, uvidíme Tomáša Maštalíra, ktorý sa objavil aj v Trhline. „Iné sú obsahovo, formálne aj príbehovo. Spoločné alebo podobné znaky môžeme vidieť v poetike motívov Jozefa Kariku. Rovnako aj v nepredvídateľnosti  deja, ktorá je zdrojom napätia v príbehu. Zároveň to typické zahrávanie sa so psychikou postáv, ktorým sa v príbehu začnú diať naozaj zvláštne a ťažko vysvetliteľné veci. Jednoducho povedané... To, čo bolo dobré a fungovalo v Trhline, je v Smršti ešte lepšie a ide ešte ďalej,“ hovorí o pripravovanej snímke slovenský herec.

Po jeho boku sa v trileri Smršť predstaví jedna z najznámejších českých herečiek, Anna Geislerová. „Pamätám si na svoj prvý príchod na m iesto nakrúcania do kúpeľov Sliač. Bola noc, polovica novembra. Išla som sama autom, počúvala som detektívku a keď som potom prechádzala temnými kúpeľnými chodbami po sezóne a hľadala svoju izbu, tak som sa rozhodne bála. Atmosféra kúpeľov mimo sezóny je naozaj špecifická. Strašidelná. To bol začiatok, ale inak bolo nakrúcanie úplne super. Veľmi som sa tešila na Beba (režiséra Petra Bebjaka – pozn.) a aj napriek všemožnej chvále, ktorú som na jeho adresu počula, som bola prekvapená, ako úžasne sa s ním pracuje. Vedie a zároveň necháva človeku priestor, vytvára pre všetkých príjemnú atmosféru a napriek tomu zostáva autoritou. To bolo skvelé. A Tomáš Maštalír je ako partner úplne perfektný. Opora. Profesionál, kamarát,“ spomína na nakrúcanie filmu predstaviteľka Pawly Langovej.

Režisérske schopnosti Petra Bebjaka nedávno ocenila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Pred dvomi týždňami mu slávnostne udelila štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti filmu.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2024-01-22 14:14:14 - Feat.: 1 - Title: Láska po čínsky: City hrajú druhé husle, dôležitejšie sú darčeky. Čím drahšie, tým lepšie 02 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Simpsonovci ožili. Umelá inteligencia dala postavám ľudskú podobu 03 - Modified: 2024-01-17 08:52:53 - Feat.: 0 - Title: Vizuálna správa o spoločnosti, ktorá oplýva peknými obrázkami, ale stráca pôdu pod nohami
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:19