Medzi priemyselne spracovanými potravinami sú aj vegánske alternatívy mäsa alebo syra. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Nielen mrazená pizza, rizikom sú aj vegánske náhrady. Štúdia odmietla vysoko spracované potraviny

12.03.2024, 16:15
Autor:
HNHN
  • Nie je priestor na námietky. Ak ste čakali na konečné postrčenie, prečo sa naozaj vzdať vysoko spracovaných potravín alebo ich aspoň obmedziť, máte ho tu.
  • Prichádza s ním rozsiahla štúdia, ktorá zahŕňa takmer desať miliónov ľudí.
  • Pripomeňme si však najskôr, čo medzi tieto potraviny vlastne patrí a zoznámme sa s tým, aké zdravotné následky spôsobujú.
  • Prečítajte si článok publikovaný portálom iDnes.cz.

Dôkladná štúdia, ktorou práca vydaná magazínom BMJ bezpochyby je, bola prekvapivo potrebná. Výskumov, ktoré spájali spracované potraviny s poškodením zdravia bolo síce veľa, lenže ako pripomína portál News Medical, chýbalo im starostlivé a súhrnné preskúmanie, ktoré by vynieslo všeobecnejší súd podložený komplexným náhľadom.

Preto sa do toho pustil početný tím z prestížnych inštitúcií zo Spojených štátov, Francúzska, Írska aj Austrálie. Ich analýza zahŕňa 45 výskumov, do ktorých bolo zapojených 9,9 milióna ľudí. Žiadny z výskumov nebol starší ako tri roky a žiadny nebol financovaný spoločnosťou, ktorá vysoko priemyselne spracované potraviny vyrábala.

Cieľom analýzy bolo ohodnotiť kvalitu a silu dôkazov o tom, že spracované potraviny súvisia s určitými zdravotnými rizikami. Štúdia zistila priame spojenie medzi vysoko spracovanými potravinami a 32 zdravotnými parametrami.

Tie zahŕňali kardiovaskulárne, respiračné, duševné problémy, ťažkosti tráviaceho traktu i metabolického zdravia, rakovinu aj predčasnú úmrtnosť. Vyššie vystavenie organizmu týmto potravinám súviselo s vyšším rizikom predovšetkým kardiometabolických ťažkostí, duševných ťažkostí a predčasnej úmrtnosti.

Kým zistenia medzinárodného vedeckého tímu priblížime podrobnejšie, zhrňme si, o akých potravinách je reč. „Neexistuje dôvod sa domnievať, že sa ľudia na takéto produkty môžu plne adaptovať,“ hovorí pre portál CNN Carlos Monteiro z Centra epidemiologických štúdií saopaulskej univerzity.

Jedlo, ktorému telo nerozumie

Ultraspracovanými potravinami nemáme na mysli napríklad kukuricu v konzerve či múku, ani nakladanú kapustu alebo uhorky. Tie patria do kategórie štandardne spracovaných potravín.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 70% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník 02 - Modified: 2024-01-14 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto správne raňajkuje, ľahšie chudne, odkazuje odborníčka. Tu sú jej tipy, v ktorých sa nájde každý 03 - Modified: 2023-10-12 10:16:40 - Feat.: 1 - Title: Cuketa v „strese“ vás môže aj zabiť, pozor aj na uhorky. Expert varuje predovšetkým záhradkárov 04 - Modified: 2023-09-28 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Papierové slamky a tégliky nás nezachránia. Naopak, sú plné chemikálií a jedov, najhoršie sú „ekologické“
01 - Modified: 2024-10-26 09:00:00 - Feat.: - Title: Zatočte s úzkosťou či nervozitou, raz a navždy! Príčina môže byť skrytá vo vašom milovanom nápoji 02 - Modified: 2024-10-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Jedz, inak nevstaneš od stola! Aké traumy z jedla sú nám vnášané do života aj čo robiť, keď dieťa nechce jesť? 03 - Modified: 2024-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyvolávali vášne ako maslo, teraz stoja dve eurá. Vajcia zažili otočku, ale hrozí nový problém 04 - Modified: 2024-10-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Otužilkyňa z Ľadových medveďov: Vďaka otužovaniu zvládam lepšie zimu aj augustové horúčavy. Zbavilo ma artritídy 05 - Modified: 2024-10-24 09:00:00 - Feat.: - Title: Pri potravinách si zoberme príklad zo zahraničia. V Česku či Poľsku vidíme systémovosť, tvrdí odborník pre HN
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. október 2024 13:35