„Dobrí študenti sú pýchou každej školy. Dobrí cukrári sú pýchou každej cukrárne či reštaurácie. Z tohto pohľadu sme hrdí dvojnásobne, lebo zaúčame tých najlepších,“ hovorí Miriama Vojčíková, riaditeľka päťhviezdičkového Hotela LomnicaHotela Lomnica.
V rámci duálneho vzdelávania začal totiž najstarší tatranský hotel spolupracovať už s druhou odbornou školou. Po SOŠ v Hornom Smokovci uzavrel partnerstvo aj so SOŠ gastronómie a služieb z Prešova.
Záujem študentov z odboru cukrár – pekár niekoľkonásobne prevýšil kapacity hotela. „Teší nás veľký záujem, zvlášť v tejto dobe, keď Tatry bojujú s nedostatkom kvalifikovaného personálu v gastre. Máme so študentami dobré skúsenosti, sú obohatením nášho kolektívu. Chceme ich naučiť nielen remeslu, ale doslova umeniu na tanieri,“ opisuje Miriama Vojčíková.
Súčaseťou päťhviezdičkového Hotela Lomnica je aj a‘la carte reštaurácia Sissi, fine dining reštaurácia Franz Josef a kaviareň Mozart. Študenti v duálnom vzdelávaní dostávajú od hotela štipendium, ale aj ponuky ostať v hoteli pracovať aj po ukončení štúdia.
Praktické vyučovanie bude prebiehať aj v nedávno otvorenej remeselnej pekárni v Kuszmannovom bazári, ktorá je prvou vo Vysokých Tatrách. Pekáreň patrí rovnakému majiteľovi ako Hotel Lomnica, rodinnej investičnej spoločnosti ZAR. Prevádzka disponuje najmodernejším vybavením, podporujúcim remeselnú výrobu.
„Študentov chceme podporovať v ich talente a kreativite nielen na pôde školy, ale priamo v kuchyni, ktorá dosahuje medzinárodnú úroveň. Verím, že spoluprácu budeme prehlbovať,“ uviedla Andrea Klačeková, riaditeľka SOŠ gastronómie a služieb z Prešova, ktorá patrí k jednej z najlepších na východnom Slovensku.
V aktuálnom školskom roku nastupujú do Hotela Lomnica dvaja študenti z odboru cukrár, štyria pokračujú v hoteli už druhý rok. Všetci absolvovali výberové konanie. „Veríme, že u nás získajú študenti najkvalitnejší základ vo všetkých smeroch a okrem remesla pochopia aj víziu, kam sa uberáme. A že ich osloví odvážne zážitkové kulinárske umenie, inovatívny prístup a priateľský kolektív,“ uzavrela riaditeľka Hotela Lomnica.