Kto chce ísť nemäsovou cestou, mal by vyberať starostlivo a čítať etikety, pretože sa aj medzi týmito výrobkami nájdu kvalitnejšie a menej kvalitné.
Hoci rastlinné alternatívy mäsa zažívajú v posledných rokoch boom, ich korene siahajú do dávnej histórie ľudstva. Číňania vyrábali tofu už 200 rokov pred Kristom. V roku 2021 sa síce počet ľudí, ktorí sa stravujú čisto rastline, odhadoval na iba 79 miliónov, trh s náhradami mäsa však stále rastie.
Nie každý ich navyše konzumuje stabilne, mnoho ľudí si takzvané nemäsá dopraje len občas, ako spestrenie jedálnička. „Mesiac čo mesiac sa k nám na trh dostávajú nové rastlinné alternatívy mäsa. Nájdeme tak už takmer všetko, na čo sme zvyknutí v živočíšnej verzii, a zároveň si ešte môžeme vyberať na základe ďalších preferencií: chute, zloženia, výživových hodnôt i ceny,“ pochvaľuje si Lujza Demuthová, koordinátorka projektu Rostlinně.cz, ktorý podporuje predajcov, výrobcov i reštauratérov v zavádzaní rastlinných alternatív mäsa i mlieka do sortimentu.
Odľahčovacia kúra pre Zem
Na začiatku novodobého boomu náhrad mäsa stála kniha, ktorú v roku 1971 vydala americká autorka Frances Moore Lappé pod názvom Diéta pre malú planétu. Práve vďaka tomuto bestselleru objavil v sedemdesiatych rokoch západný svet vyššie spomínané tofu ako bohatý zdroj rastlinných bielkovín.
Z Indonézie zase pochádza tempeh z fermentovaných sójových bôbov a tiež seitan, ktorý sa vyrába z pšeničného lepku a textúrou pripomína kuracie mäso. Ten sa vo východoázijskej kuchyni používa najmenej od 14. storočia.
Výrobcovia moderných alternatív mäsa sa však pokúšajú o niečo iné ako znovuobjavovať staré pochutiny minulosti. Chcú si nájsť cestu ku konvenčným zákazníkom, ktorí mäso striktne neodmietajú.
Zostáva vám 75% na dočítanie.