Spojitosť medzi účinkom niektorých potravín a chuťou na sex je ľuďom známa už celé stáročia. Určite ste už počuli, že vášeň prebúdzajú takzvané afrodiziaká, ktoré za svoj názov vďačia gréckej bohyni lásky Afrodite.
Medzi najznámejšie potraviny, ktoré zvyšujú sexuálnu túžbu, patria špargľa, ustrice či čokoláda. Viac o týchto potravinách si prečítajte v tomto článku.
Existujú však aj jedlá, ktoré môžu mať úplne opačný účinok. „Na každého pôsobia jednotlivé potraviny inak, ale všeobecne by sa dalo povedať, že existuje niekoľko potravín, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu znižovať chuť na sex. Než však hľadať jednotlivé potraviny, je vhodnejšie sa zamerať na celkový životný štýl a stravu,“ radí Monika Bartolomějová, hlavná nutričná špecialistka Sveta zdravia.
Pozor na paradajky
Ako príklad uviedla sladké drievko, ktoré obsahuje kyselinu glycyrrhizovú. Jej nadmerná konzumácia môže znižovať hladinu testosterónu, ktorý podporuje sexuálny apetít mužov aj žien. Podľa Bartolomějovej medzi afrodiziaká rozhodne nepatria ani paradajky.
„Obsahujú totiž lykopén a fytofluén, ktoré môžu nárazovo znížiť hladinu testosterónu, ale na druhej strane znižujú riziko rakoviny prostaty.“ Potravín, ktoré môžu byť pohromou pre sexuálny apetít, však existuje viac.
Libido, ako už spomenula nutričná špecialistka, je obvykle poháňané testosterónom. Ten je považovaný za mužský hormón, oproti estrogénu, ktorý je spájaný so ženským pohlavím. Testosterón aj estrogén hrajú životne dôležitú úlohu u oboch pohlaví a nesprávny pomer týchto dvoch hormónov sa môže prejaviť rôznymi problémami.
Mužom napríklad môžu narásť prsia, ženy zase môže vydesiť rast fúzov. V oboch prípadoch potom nerovnováha testosterónu a estrogénu môže zvyšovať alebo naopak znižovať libido a podľa množstva odborných štúdií môže za týmito pádmi a vzrastmi testosterónu a estrogénu prekvapivo stáť aj výber stravy.
Predstavujeme vám šesť potravín a nápojov, ktoré by mohli zamávať s krehkou hormonálnou rovnováhou a prispievať k zníženiu sexuálneho apetítu.
Priemyselne spracované potraviny
Spracovaním celých potravín z nich miznú vitamíny, minerály a vláknina, ktoré sú nahradzované konzervantmi a ďalšími prídavnými látkami. Keď je napríklad celozrnná pšenica spracovaná na bielu múku, stratí asi tri štvrtiny zinku, ktorý je nevyhnutný pre mužskú sexualitu a reprodukciu.
Do potravín je najčastejšie pridávaný cukor a soľ. A pridané cukry znamenajú predovšetkým viac kalórií, ktoré sa rýchlo menia na energiu. Pokiaľ túto energiu nevyužijete, ukladá sa ako tuk.
„Nadmerná konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom (biele pečivo, sladké malinovky) vedie k zníženiu libida. Okrem možnej plynatosti a bolesti brucha rýchlo uvoľňujú cukor do krvi. Jeho následný pokles vedie k únave a na sex tak vlastne neostáva energia,“ uviedla Bartolomějová ďalší dôvod, prečo sa vyhýbať spracovaným potravinám.