Chlieb pravidelne dostáva nakladačku z každej strany a čoraz väčšmi sa teší čoraz horšej reputácii. Vyzerá to tak, že v niektorých mestách je už spoločensky akceptovateľnejšie zapáliť si cigaretu ako povedať áno čašníkovi, ktorý vám v reštaurácii núka košík voňavých žemličiek, píše vogue.com.
Ako je možné, že tento tradičný pokrm sa za ostatné roky stal nepriateľom číslo jeden? Odpoveď je pomerne jednoduchá: rafinovaná biela múka, rafinovaný biely cukor, lacná soľ a celá paleta konzervačných látok. Nehovoriac o lepku, ktorý je dnes vnímaný ako zbraň hromadného ničenia.
Trendy bokom, rozlúčenie sa s chlebom a rožkami nie je veru žiadna veľká zábava. A to aj pre tých z nás, ktorí sú v odmietavom postoji vedení najvznešenejšími pohnútkami – zdravím a dlhovekosťou.
Niekoľko vyznávačov chlebovej kultúry sa však nedalo zastrašiť vývojom situácie a pečivu beží na pomoc. A to tak, že chlieb, na aký sme boli zvyknutí, zbavili škodlivých prísad. A voľné miesto, ktoré po nich zostalo, nahradili blahodarnými ingredienciami. Priemyselne spracované múčne zmesy neistého pôvodu a nízkej ceny nahradili mleté orechy, banány, kokos a sladké zemiaky. Nová trieda pekárov vás bude mať na palube po prvom hlte. S garanciou vrátenia peňazí.