Kúpeľné mestá sú unikátne svojou atmosférou: uvoľnenou, príjemne spomalenou, povznášajúcou. V Piešťanoch to cítite na každom kroku, no v rozľahlom mestskom parku ešte o trošku viac. Článok, ktorý vyšiel v spolupráci s Kavickari.sk.
Raj steakov
Košaté gaštany sa tu striedajú s vysokými borovicami, pretkané sú majstrovskými sochami a práve tu nájdete reštauráciu Steakpark. Tá je súčasťou štvorhviezdičkového hotela Hotel Park Avenue.
Už názov napovedá, čo môžete očakávať: poriadne šťavnaté steaky. „Nájsť dodávateľa hovädzieho mäsa, s ktorým by sme boli spokojní, nám dalo zabrať. Objavili sme ho až v Južnej Amerike a Austrálii,“ prezrádza manažér reštaurácie i hotela Dušan Ďurčák, ktorý mimochodom istý čas v Austrálii tiež pracoval.
Steakpark vás aj počas dňa objíme príjemne tlmeným svetlom, reštaurácia sa totiž nachádza v polopodzemí. Vytvára tak intímnu atmosféru, ktorá sa dokonalo hodí ku kvalitnému červenému vínu s Chateubriand steakom z plemena Black Angus doplneného omáčkou zo zeleného korenia a brandy. Mimochodom, všetky steaky sú pripravované na lávovom grile, vďaka ktorému je mäso ideálne šťavnaté.
Na svoje si prídu aj vegetariáni
Hoci vlajkovou loďou Steakparku sú, ako inak, hovädzie pochúťky – nielen steaky, ale tiež tatársky biftek, teľací rezeň či cheeseburger s domácou žemľou, v menu sa značný dôraz kladie i na vegetariánov.
Čo tak skúsiť šafránové rizoto? Alebo radšej semolinové papardelle s paradajkami a bazalkou? Či čerstvý šalát s hruškou, vlašskými orechmi a roquefortom? A možno sa to nezdá, ale aj po poriadnom steaku si nájdete miesto na dezert, napríklad na crème brûlée a čokoládové brownie s vanilkovou zmrzlinou.
A keď sme už spomínali leto, počas horúcich dní nájdete útočisko na terase, zasadenej do tieňa mohutných stromov. Ste prakticky v centre kúpeľného mesta, no máte pocit, že ste si odskočili na predzáhradku lesnej chaty.
Špičková sviečková
Ak sú pre vás pojmy ako Chateubriand či Royal Roquefort španielskou dedinou, môžete byť úplne pokojní. Smiete sa spoľahnúť na obsluhu, no charakteristiku mäsa nájdete priamo v menu.
Dozviete sa napríklad, že Chateubriand steak je pruh svaloviny pod chrbticou (roštencom), ktorá je vystavená veľmi malej námahe. Vďaka tomu je mäso krehké, jemné, vláknité. Je považovaná za najlahodnejšiu, najjemnejšiu a najkvalitnejšiu časť hovädzieho mäsa.
Hoci v menu nájdete aj odporúčané omáčky k jednotlivým druhom steakov, tu sa nemusíte vôbec báť experimentovať. Pretože vyberať máte skutočne z čoho: siahnuť môžete po omáčke z čerstvých šampiňónov, jogurtovom dipe s bylinkami, dijónskej, sweetchilli, BBQ omáčke, alebo po osvedčenej klasike: bylinkovom masle.
Či už teda do Steakparku idete za mäsom, alebo dávate prednosť vegetariánskym jedlám, strhnúť sa chuťou a prostredím tu bude nesmierne jednoduché.