Nový výskum ukazuje, že potraviny s vysokým obsahom srvátkovej bielkoviny môžu ľuďom pomôcť pri chudnutí i zvládať diabetes 2. typu, píše portál independent.co.uk.
Predchádzajúce výskumy naznačujú, že veľké raňajky s obsahom proteínu, stredne veľký obed a menšia večera nás ideálne zasýtia, zabránia výkyvom krvného cukru a pomôžu pri chudnutí. Najnovšie však vedci prichádzajú s presvedčením, že dôležitý je aj typ bielkoviny, ktorý na raňajky jeme. Študijný tím na univerzite v Tel Avive zistil, že srvátka, ktorá je vedľajším produktom výroby syrov a nachádza sa v mnohých mliečnych výrobkov, je pri regulácii hladiny cukru v krvi účinnejšia ako iné zdroje bielkovín, napríklad vajcia, sója alebo tuniak.
V rámci výskumu zahŕňajúceho 48 ľudí s nadváhou alebo obéznych ľudí s diabetom 2. typu a priemerným vekom 59 rokov vedci pridelili účastníkom, aby po dobu 23 mesiacov dodržiavali jednu z troch diét – každú s rovnakým množstvom kalórií.
Prvá skupina jedla raňajky obsahujúce predovšetkým srvátkový proteín, vrátane proteínových koktailov, zatiaľ čo druhá skupina konzumovala proteíny ako vajcia, sóju či tuniak. Tretia skupina jedla raňajky s vysokým obsahom sacharidov.
Výskumníci prehodnotili skupiny po 12 týždňoch, a zistili, že tí, ktorí jedli srvátkové bielkoviny stratili 7,6 kg, zatiaľ čo druhá proteínová skupina 6,1 kg a sacharidová skupina len 3,1 kg.
Daniela Jakubowicz, profesorka medicíny na univerzite v Tel Avive, vysvetľuje: „Strava so srvátkovou bielkovinou výrazne tlmí hladový hormón ghrelín.“
Emma Stevenson, profesorka športu a vedy o cvičení na Newcastle University, sa zas vyjadrila, že „výmena rafinovaných sacharidov za bielkoviny v našej raňajkovej porcii môže pomôcť s kontrolou chuti do jedla a i udržiavaním stabilnej hladiny cukru v krvi počas dňa.“
Chloe Miles, britská hovorkyňa dietetickej asociácie, na margo štúdie zas vyhlásila, že proteín dokázateľne pomáha pri udržiavaní hmotnosti a je dôležité zahrnúť ho do každého jedla. Avšak dodala, že rozumnejšie je konzumovať srvátkové bielkoviny v potravinách a nie vo forme prášku, ktorý môže obsahovať aj iné, menej zdravé zložky. „Až 20 percent proteínov v mlieku a mliečnych produktoch tvorí srvátka, takže v rámci jej príjmu je ideálne zahrnúť do raňajok mlieko a jogurty.“
Flickr
StoryEditor