Argumentom mnohých zaneprázdených ľudí je: jedol by som zdravo, ale nemám čas nakupovať. Dokážeme vám však, že v obchode nemusíte stráviť o mnoho viac času a energie, ako ich miniete pri ceste k najbližšiemu automatu a čipsami a kolou. Alebo do siete rýchleho občerstvenia či na pumpu po bagetu. Základom je plánovanie. Lístoček so zoznamom, čo kúpiť, nie je len pre „sklerotikov“. Viacero výskumov potvrdilo, že celý proces nielen zrýchli, ale aj obmedzí bezhlavé prihadzovanie rôznych „nezmyslov“ do košíka. „Pri nákupe potravín je vždy vhodné mať svoj režim a toho sa na 70 percent držať. Zvyšných 30 percent sú neočakávané zmeny režimu ako nečakaná schôdza, zmena termínu a podobne,“ odporúča Libor Javro. Tvrdí tiež, že pokiaľ viete, ako sa chcete stravovať, nie je to problém, aj keď na to nemáte veľa času. „Musíte si uvedomiť, že potraviny sú nástrojom, pomocou ktorých dosahujeme optimalizáciu stravovania.“
Skúste si z toho urobiť malý rituál – naplánovať nákup nemusí zabrať viac ako niekoľko minút. Napríklad tých, ktoré strávite pri popoludňajšej káve. Ani pokiaľ sa stravujete zdravo, nemusíte chodiť obchodu každý deň – zelenina a ovocie vám v chladničke 2-3 dni vydržia. Využiť tiež môžete dovoz čerstvých potravín priamo do domu alebo do kancelárie, mnoho spoločností ponúka rozvoz lokálnych produktov.
Prečítajte si aj tipy, ako by mal vyzerať váš jedálniček, ak chcete schudnúť, a ako pitný režim. A tiež najčastejšie gastrochyby, pre ktoré nejde váha dolu.
Ani pri diéte nemusíte vybočiť zo štandardných zvykov. „Netreba vyhľadávať žiadne špecializované obchody, kupujte normálne potraviny,“ prízvukuje Alexandra Machanová. „Dopredu si však naplánujte, čo budete jesť, a určite nechoďte nakupovať hladní.“ Radí tiež, aby ste na etiketách sledovali vždy prvú zložku, pretože tej výrobok obsahuje najviac.
Čo jesť, keď príde stres
Strava nie je jediným prísunom energie. Čistá potrava je síce pre organizmus veľkou vzpruhou,
no ak sa neviete vyrovnať so stresovými situáciami alebo si ich sami vytvárate, ani účinok zdravého jedla nebude stopercentný. „Počas konzultácií s klientmi sme zistili, že polovicu ich príbehov o ochorení a aj ťažkých onkologických tvorí nedostatok živín v potrave,
teda zlé jedlo a veľký stres,“ vysvetľuje Henrieta Peškovičová. Ak sme v strese, obyčajne konáme extrémne.
Do jednej skupiny patria ľudia, ktorí nie sú pred ani niekoľko hodín po stresujúcom zážitku
(porade, odovzdaní projektu, a pod.) schopní do seba dostať ani sústo. Tá druhá, naopak, do seba „láduje“, čo jej príde pod ruku.Vtedy máme sklon jesť trebárs sladké pečivo či iné
sladkosti, ktoré majú vysoký glykemický index. „Takže vás to rýchlo zasýti, ale o chvíľu budete znova hladní.“
Tip HN:
„Ak ste počas dňa v strese, dajte si jablko alebo jadierka tekvice, slnečnice alebo konopné semienko,“ odporúča Henrieta Peškovičová. Vrecúško mandlí alebo iných orieškov vás zas zachráni napríklad počas dlhej porady. Nebudete tak mať „vlčí“
hlad, ktorý spôsobuje, že potom zjete jedno cez druhé. Pomôže aj pohár minerálky s džúsom pred poradou.
Ako uspieť v boji s váhou, vám s HN radia títo odborníci:
Alexandra Machanová, osobná trénerka
Osobnú trénerku robí už viac ako 15 rokov. Začínala ako precvičovateľka aerobiku a neskôr získala licenciu trénera 3. triedy – SAFA. Cvičí na Slovensku aj v zahraničí a projekt Tréner na dosah vznikol minulý rok ako prirodzené vyústenie jej pôsobenia v športovom živote. Snaží sa ľuďom priblížiť pohyb ako taký a základy zdravej stravy.
Libor Javro, výživový poradca
Zakladateľ výživového štúdia SH NUTRITION. Vyštudoval Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre na fakulte Agrobiológie a potravinových zdrojov odbor Výživa ľudí, kde dosiahol odborné vedomosti z viacerých oblastí výživy. V roku 2011 získal certifikát Sportovní výživa v Brne, ktorý mu udelila celoštátna výživová agentúra NutriAcademy.
Henrieta Peškovičová, lektorka varenia
Je autorkou takmer tisíc originálnych receptov. K zdravšej a čistej strave ju viedli práve stresujúce životné situácie a zdravotné problémy. Je zakladateľkou jednej z prvých online stránok s receptami na komunitnom portáli (My First Cooking Book, 2005). Založila projekt na výmenu surovín Fresh Barter a projekt pre zmenu stravy Food and Figure R-evolution.