StoryEditor

Ovocie vám najlepšie padne na raňajky. Tu sú recepty

25.05.2015, 00:02
Autor:
stlstl
Zdravo a chutne. Doprajte si na ráno obložený banán či pečené hrušky s krémom podľa portálu buzzfeed.com.

Obložený banán

Prísady:
1 veľký banán
2 lyžice mandľového masla
1 lyžica medu alebo javorového sirupu
1 polievková lyžica tahini
ľubovoľná posýpka: vlašské orechy, hrozienka, mandle, sezam, chia semená
Ako na to:
Rozrežte si pozdĺžne banán. Zmiešajte si mandľové maslo s tahini a medom alebo sirupom. Natrite zmes na banán a posypte vybranými semienkami či orechmi.


Pečené hrušky s krémom

Prísady:
1 citrón
1 lyžica masla, izbová teplota
2 lyžice hnedého cukru
štvrť lyžičky soli
pol lyžičky škorice
1 vanilkový struk
kôra z jedného pomaranča
šťava z jedného pomaranča
4 vetvičky čerstvého tymianu
4 pevné hrušky
1 šálka ricotty
2 lyžice čistého javorového sirupu
pol lyžičky škorice
opekané mandle
Ako na to:
Dno zapekacej misky (alebo plechu) potrite maslom. V malej miske si zmiešajte hnedý cukor, soľ, škoricu a pomarančovú kôru. Vanilku si pozdĺžne prekrojte, vydlabte semienka, pridajte ich do misky a struk si uschovajte. Pridajte šťavu z pomaranča a dobre zmiešajte.
Hrušky rozrežte na polovicu, vyberte jadro. Potrite ich citrónom, položte na vrch vanilkový struk a vetvičku tymianu a vložte na zapekaciu misku, kde ste predtým vyliali pomarančovú zmes.
Pečené ich v rúre v 180 stupeň rúre 20 až 30 minút. Každých pár minút ich oblievajte pomarančovou zmesou zo dna misky. Hotové hrušky nechajte vychladnúť a medzitým si z ricotty. Javorového sirupu a škorice vytvorte krém. Servírujte s krémom, praženými mandľami a tymianom.


Jahodovo-mangové raňajkové smoothie

Prísady:
2 veľké banány, olúpané, nakrájané, mrazené
1 šálka nakrájaného a mrazeného manga
1/4 šálky pomarančového džúsu
6 veľkých jahôd, nakrájaných na plátky
1/4 šálky jahodového gréckeho jogurtu
1/4 šálky mlieka
vaše obľúbené müsli
Ako na to:
Zmixujte do hladka 1 banán, mango a pomarančový džús. Ak je smoothie príliš husté, pridajte viac džúsu. Nalejte rovnomerne do 2 pohárov. Vypláchnite mixér a zmixujte v ňom druhý banán, jahody, jogurt a mlieko do hladka. Nasypte do pohárov s mangovou zmesou müsli, vylejte jahodovú zmes a opäť posypte müsli. Okamžite podávajte.


Quinoový šalát s citrónovo-makovým dressingom

Prísady:
pol šálky tepelne neupravenej quinoy
jedna šálka vody
jedna šálka štvrtených jahôd
pol šálky čučoriedok
jedna šálka nakrájaného manga
pol. maliny alebo kiwi
pol šálky citrónovo-makového dresingu
Na dresing:
štvrtka odšťavenej limetky
štvrť šálky šampusu alebo jablčného octu
6 lyžíc medu
tretina šálky olivového oleja
2 lyžice vody
pol lyžičky soli
1 polievková lyžica dijonskej horčice
1 polievková lyžica maku
2 lyžice sušenej cibule
Ako na to:
Uvarte si quinou, nechajte ju vychladnúť a opatrne do nej vmiešajte ovocie. Vytvorte si dresing - zmixovaním potrebných prísad – a prelejte ním quinou. (Použite len polovicu šálky.)

01 - Modified: 2007-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Londýn pripravuje kladivo na teroristov
01 - Modified: 2024-11-06 15:58:18 - Feat.: - Title: Obľubené ovocie čelí vyhynutiu. Nový výtvor vedcov ho však môže zachrániť 02 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete? 03 - Modified: 2024-10-30 10:51:26 - Feat.: - Title: Raňajky vo väčšine prípadov pomôžu zabrániť väčšiemu pocitu hladu počas dňa 04 - Modified: 2024-10-25 02:49:30 - Feat.: - Title: Hviezdny šéfkuchár pre HN: Slovenská gastronómia rýchlo napreduje, kvalitu na michelinskú hviezdu má už teraz 05 - Modified: 2024-10-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Tajné recepty v červených knižkách: Vďaka nim mäsové pochúťky tak milujeme
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. november 2024 23:34