Newyorská reštaurácia podáva najdrahší sendvič na svete. Pochúťka za 160 dolárov s homárom a kaviárom je zdobená "šperkami" z jedlého zlata. Sendvič pre horných desať tisíc pripravuje luxusná rybia reštaurácia BLT Fish na Manhattane.
Američania, kráčajúci po hlavnej newyorskej triede sa na exkluzívnu pochúťku pozerajú s rozpakmi. Jedlé zlato sa však v potravinárstve vo svete používa. Nejde pritom len o náhradu, ale skutočne o drahý kov, ktorý sa väčšinou molekulárne tlačí na papier, rozpustiteľný vo vode. Jedlých šupiniek sa netreba báť, zlato je zdravotne nezávadné. Nič to však nemení na tom, kde po konzumácii nakoniec skončí.
Tiež v Európskej únii sa jedlé zlato v potravinárstve používa ako schválený doplnok. Nesie označenie E 175, najčastejšie sa užíva v cukrárskej výrobe na zdobenie tort, dezertov alebo čokolád. Existuje však aj jedlé striebro s označením E174, ktoré sa podobne ako zlato tlačí na rozpustný papier v najrôznejších tvaroch.
Jedlé ozdoby zo zlata nie sú na prvý pohľad tak drahé. Jeden milimetrový kúsok vyjde rádovo na pár eur. Na druhej strane na ozdobenie torty rozhodne stačiť nebude.
V potravinárstve sa používa rýdze 24-karátové zlato bez prímesi ďalších zliatin, ktoré je zároveň najmäkšie. Toto zlato sa na druhú stranu väčšinou príliš nepoužíva kvôli svojej mäkkosti k výrobe šperkov.
zdroj: idnes.cz