Ako sme už spomínali v predošlom článku o tom, aké choroby si môžeme privodiť zdanlivo neškodnými potravinami: "Aj tá najlepšia superpotravina v nadmernom množstve môže uškodiť," - to tvrdí Jana Jurkovičová, odborníčka na výživu a prevenciu chronických ochorení z Lekárskej fakulty UK.
Pravdou okrem toho ostáva aj to, že mnohé potraviny namiesto toho, aby prospievali nášmu zdraviu, prospievajú skôr našim chuťovým pohárikom a dodnes nás klamú imidžom.
V HN Magazíne sme sa preto v náväznosti na predošlý článok pozreli na dvadsiatku konkrétnych potravín, pri ktorých sa oplatí byť obozretný. Tu je ich prehľad:
Müsli tyčinky
Priemyselne vyrábané müsli ani zďaleka nepatria k zdravým variantom sladkostí. Dôvod?
Zvyčajne sú zaliate v lacnej poleve s vysokým obsahom transmastných tukov a zlepené veľkým množstvom cukru, často v podobe fruktózového alebo invertného sirupu. Koncentrovaná fruktóza (teda nie tá v ovocí) je pritom mimoriadne zradná, lebo podporuje chronický zápal, tukovatenie pečene, viscerálnu obezitu.
Čaj
Nadlimitné pesticídy, mykotoxíny, alkaloidy. Čaje považované za kľúč k zlepšeniu zdravia sa mimoriadne často ocitajú za hranicou bezpečnosti. Pr...
Zostáva vám 85% na dočítanie.