Múčne červy sa možno čoskoro objavia aj na tanieroch ľudí v celej Európe. Dnes ich konzumáciu odporučil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý im už predtým prisúdil štatút nového jedla, informuje agentúra Reuters.
Červy pre Európanov
Vďaka odporúčaniu úradu by sa celé sušené larvy čoskoro mohli stať súčasťou mnohých receptov alebo by sa využívali vo forme múčky na výrobu sušienok, cestovín či pečiva.
Európska komisia má teraz na základe rozhodnutia úradu predložiť členským štátom návrh, ktorý by umožnil uviesť múčne červy na trh ako potravinu pre ľudí, upresňuje agentúra AFP.
Múčne červy sú v skutočnosti larvy potemníka múčneho (Tenebrio molitor) a v Európe sú už využívané ako prísada do krmív pre domácich miláčikov.
Zdravá exotická prísada
Vzhľadom na to, že sú bohaté na bielkoviny, tuky a vlákninu, sa pravdepodobne stanú prvým z mnohých hmyzích druhov, ktoré sa v nasledujúcich rokoch ocitnú na jedálničku Európanov, myslí si chemik a potravinový vedec EFSA Ermolaos Ververis.
Práve pod jeho dohľadom boli múčne červy schválené ako "nové jedlo" smernicou, ktorá nadobudla účinnosť v roku 2018. To vyvolalo vlnu sťažností. Do hmyzích tyčiniek či hamburgerov sa s chuťou púšťajú ľudia v Afrike, Austrálii alebo na Novom Zélande.
Niektorí sociológovia sa však domnievajú, že ľudia v Európe môžu pociťovať silnú psychologickú bariéru a nejakú chvíľu potrvá, než sa výrobky založené na larvách potemníka múčneho stanú bežným tovarom v supermarketoch.