Braňo Križan bol ešte donedávna šéfkuchárom v bratislavskom hoteli Matyšák. Aktuálne pôsobí v reštaurácii Globo, ktorá patrí rovnako do portfólia firiem podnikateľa Petra Matyšáka.
"Otvorili sme až v októbri, sme na trhu asi štyri mesiace. Rešaturácia sa hodnotí až po roku. Začiatky však boli ťažké, máme veľký problém s personálom, len ťažko sa dajú nájsť ľudia, ktorí chcú makať," tvrdí známy šéfkuchár.
"Chceme, aby bola naša reštaurácia iná, chceme, aby u nás mali zákazníci zážitok. Na Slovensku je pár veľmi dobrých reštaurácií a sú porovnateľné s viedenskými alebo pražskými podnikmi. Práca v gastronómii je však veľmi náročná."
Križan vymýšľa nové postupy a skúša variť z neznámych surovín. "Na lístku máme kohútie hrebene, raky, kačacie jazyky. Ľudia nám hovoria, že to ešte nejedli, no chcú to ochutnať. Napríklad kohútie hrebene sú veľmi zaujímavé."
Sú Slováci vôbec pripravení na fine dining? "Myslím si, že nie sme. Je ale super, že veľa ľudí je zvedavých, prídu sa pozrieť, ochutnať. Je úžasné, keď človek skúsi a chce sa vrátiť. No musíme pre nich vymýšľať stále niečo nové. Náš tím musí byť namakaný, zohraný, veľa vecí dokončujeme priamo pred hosťami."
Pozrite si vo videu vyššie rozhovor so známym šéfkuchárom Braňom Križanom o novej reštaurácii, zážitkovej kuchyni, michelinských inšpektoroch aj preferenciách Slovákov.