Čo by ste mali brať do úvahy pri jej zariaďovaní vám poradí dizajnérka CU Architecture & Interiors, Henrieta Uhlárová. Príklady usporiadania kuchyne v rôznych priestoroch si môžete pozrieť v galérií.
- Prvoradá je funkčnosť
Pri tomto hľadisku treba brať do úvahy Váš životný štýl. Inú kuchyňu bude potrebovať zaneprázdnený biznismen, ktorý sa doma ani poriadne nezdržuje a inú veľká rodina s deťmi, kde je navyše varenie koníčkom jedného z členov domácnosti.
Nezáleží pri tom na rozmere kuchyne, aj v malej kuchyni sa dá rozumne využiť každý kúsoček priestoru. Oplatí sa obrátiť sa na odborníka, ktorý má s plánovaním kuchyne viac skúseností a tak Vám pomôže predísť chybám a kuchyňu naplánuje presne podľa Vašich potrieb.
- Zariadenie by skôr malo byť jednoduché a hlavne praktické
Pri zvažovaní rôznych moderných výstrelkov treba myslieť najmä na neskoršie udržiavanie. Napr. páčia sa nám otvorené police, no je veľmi nepraktické inštalovať ich nad varným centrom, kvôli pare a mastnote z varenia, ktorá sa bude zachytávať najskôr na nich. Zvoľte preto radšej polohu ďalej od varnej zóny.
- Ďalšou dôležitou súčasťou kuchyne sú spotrebiče, na ktorých sa neoplatí šetriť
Treba sa zamerať hlavne na tie s nízkou spotrebou a jednoduchou údržbou. V modernej kuchyni sa dnes dáva prednosť skôr vstavaným spotrebičom. Vyzerajú lepšie, ľahšie sa udržujú a majú nižšiu hlučnosť.
- V neposlednom rade treba myslieť na podlahu
Mala by byť ľahko udržiavateľná a odolná aj v prípade, že nám na ňu niečo ťažšie spadne. Preto je vhodnejšia skôr laminátová podlaha, ktorá je odolnejšia ako drevená a nevyžaduje takú údržbu. Pri dlažbe treba voliť tú s väčšou tvrdosťou ako je napr. gres.
- Prispôsobte sa priestorovým a dispozičným možnostiam vášho bytu
Ďalej je treba myslieť na členenie kuchyne na prípravnú, varnú a umývaciu zónu. Jednotlivé časti by na seba mali logicky nadväzovať, aby ste predišli zbytočným pohybom a presunom navyše a aby ste mali na vykonávané úkony dostatok miesta.
Pripravené v spolupráci s: