StoryEditor

X-Faktor či čas odplaty. Prečo získa Gáborík Stanley Cup

04.06.2014, 19:39
Dnes v noci začína finále NHL medzi Los Angeles Kings a New Yorkom Rangers. Prinášame vám dôvody, prečo získa elitný Slovák vzácnu trofej s „králmi.“

Gáborik ako X-Faktor
3. apríla 2013. Trápenie Mariána Gáboríka v New Yorku končí, manažment ho po zlej sezóne vymenil do Columbusu, kde však jeho trápenie pokračuje. Do New Yorku sa však v tohtoročnom finále Stanley Cupu vráti ako jedna z hlavných zbraní súpera. Po tom, čo si v Rangers takmer zničil kariéru má obrovskú motiváciu ukázať Mestu, ktoré nikdy nespí, že vie stále hrať špičkový hokej.  Navyše dokonale pozná brankára súpera, Henrika Lundqvista. Najlepší zápas kariéry, v ktorom strelil päť gólov, odohral práve proti nemu. Teraz bude úplne stačiť, ak dá päť gólov v celej sérií a zdvihne slávny pohár nad hlavu.

Kopitar nie je najlepší Kráľ

Ak považujete Anžeho Kopitara za najlepšieho hráča Los Angeles Kings v tohtoročnom playoff, máte v ruke silný argument. Vedie kanadské bodovanie. Najdominantnejším Kráľom na ľade je však obranca Drew Doughty. Vo vyraďovacej časti hrá takmer 28 minút v každom zápase, čo je o päť minút viac ako ďalší v poradí. Nastupuje  v presilovkách aj oslabeniach a bráni najlepších hráčov súpera. A je aj produktívny, so 16 bodmi by bol jasne najlepší aj u súpera. Ak k tomu prirátate ostatných, menej nápadných, ale rovnako kvalitných obrancov Kráľov, máte kľúč k ubráneniu najlepších hráčov ligy.


Marián Gáborík (vpravo) s obrancom Los Angeles Kings Alecom Martinezom. 

Gáborík a neznámi nováčikovia – posledné diely skladačky

Najproduktívnejší hráči Rangers majú na svojom konte trinásť bodov. V kabíne na západnom pobreží by to stačilo len na 6. miesto. Útok Los Angeles je širší a kvalitnejší ako u súpera. Králi mali v základnej časti problémy so strieľaním gólov, ale po olympiáde objavili tri poklady, tri posledné kusy skladačky. Prvou je najlepší trade tejto sezóny, príchod Gáboríka. Druhou bolo povolanie Tannera Pearsona z farmy. Tento neznámy nováčik odohral dovtedy v NHL len deväť zápasov. Jeho spojenie spolu s ďalším nováčikom Tylerom Toffolim a Jeffom Carterom je však posledným dielom skladačky. Spolu získali v 21 zápasov 47 bodov, z toho polovicu v sérii proti Chicagu a boli to najmä oni, kto sa pričinil o vyradenie obhajcu Stanley Cupu.

Víťazný duch a skúsenosti

Len štyri mužstvá vo viac ako storočnej histórii NHL dokázali vyhrať sériu, v ktorej už prehrávali 0:3. Len dvaja hráči boli pritom dvakrát – Justin Williams a Mike Richards. A obaja sú na súpiske Los Angeles Kings. Tí ako prvý dokázali postúpiť do finále cez tri sedemzápasové série a všetky tri ukončili na ľade súpera. Práve Williams sa už stáva legendou. Vo svojej kariére nastúpil už na sedem siedmych zápasov. Všetkých sedem vyhral a navyše v nich strelil sedem gólov a na ďalších sedem prihral. Králi sú víťazi Stanleyho pohára spred dvoch rokov, kým väčšina hráčov súpera bude hrať finále po prvýkrát. A keďže diabol je v detailoch, práve tieto rozhodnú.

01 - Modified: 2006-06-14 21:08:22 - Feat.: 0 - Title: Európa dá prácu miliónom informatikov
01 - Modified: 2024-10-04 10:43:51 - Feat.: - Title: Slováci v NHL očami experta: Slafkovský? Môže získať aspoň 60 bodov, pri Nemcovi hrozí kliatba druhej sezóny 02 - Modified: 2024-06-25 07:07:03 - Feat.: - Title: Štrvtý najvyšší počet bodov v dejinách. McDavid získal Conn Smythe Trophy, napriek tomu smúti 03 - Modified: 2024-06-25 06:24:55 - Feat.: - Title: Florida po prvýkrát oslavuje zisk Stanleyho pohára. Ovládla duel proti Edmontonu 04 - Modified: 2024-06-22 05:12:43 - Feat.: - Title: Edmonton vyhral aj tretíkrát za sebou, nového šampióna NHL určí až siedmy zápas 05 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. október 2024 21:05