StoryEditor

Európa dá prácu miliónom informatikov

15.06.2006, 00:00
V Európe chýba až 180-tisíc firemných počítačových expertov, už o dva roky môže toto číslo vzrásť na pol milióna. Na včerajšom HN Clube - Klube Hospodárskych novín to vyhlásil minister financií Ivan Mikloš. V roku 2008 sa teda môže stať, že na trhu práce ich bude o 16 percent menej, než treba. Nedostatok IT špecialistov môže zabrzdiť produktivitu práce.
Slovensku dnes chýba okolo 2,5 tisíca sieťových špecialistov, o dva roky ich pravdepodobne bude chýbať dvakrát viac. Aj napriek tomu naša krajina patrí medzi najúspešnejšie v príprave týchto odborníkov. Do programu Cisco (špecializovaného na vzdelávanie sieťových špecialistov) sa už zapojilo 51 stredných a vysokých škôl, ktoré vyučujú vyše 3,6 tisíca študentov. Z hľadiska informačných technológií sú však dôležití aj programátori či systémoví administrátori. Podľa odhadu generálneho riaditeľa Microsoft Slovakia Róberta Šimončiča vytvorí európsky trh do štyroch rokov celkovo až dva milióny pracovných príležitostí pre IT odborníkov.
Komplexné riešenie tohto problému sa v blízkom čase nečrtá. Firmy, ktoré avizujú nedostatok IT odborníkov, sa zväčša sťažujú na úroveň vysokých škôl - tie nedodávajú kvalitných absolventov. Tým sa však problémy nekončia, školy zase obviňujú z nedostatočného záujmu štát. Mikloš sa obhajuje zavedením stratégie Minerva, ktorá sa okrem iného zaoberá vzdelaním, vedou a výskumom či informatizáciou.

Nedostatok sieťových špecialistov (v tis.)
 

Európa

Slovensko

Dnes 180 2,5
Odhad 2008 500 4,9
(Zdroj: MF SR)
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 19:42